Το Μοναστήρι να ’ναι καλά
Γράφει ο Γιώργος Καλός – 

Δεν ήταν τα άψογα γερµανικά του που µ εντυπωσίασαν, καθώς τον άκουγα στο λιµάνι του Πόρου να εξηγεί σε µια µικρή οµάδα τουριστών κατά πού πέφτει η Μονή της Ζωοδόχου Πηγής του νησιού και τι το σηµαντικό µπορούν να δουν σ αυτήν.

Ήταν το γενικότερο παρουσιαστικό του, που έδειχνε πλάι στην τυπική αγιότητα των ράσων του την προσωπικότητα ενός ορθόδοξου κληρικού φωτισµένου, νεότατου και, προπαντός, µορφωµένου. «Πρόκειται για ιστορικό µοναστήρι, που έδωσε τα πάντα στον εθνικό –απελευθερωτικό από τον οθωµανικό ζυγό– αγώνα της πατρίδας µας. Γι αυτό και ο Καποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας, το αγαπούσε ιδιαίτερα και το επισκεπτόταν τακτικά. Με πόθο διακαή να αποκτήσει η πατρίδα µας µορφωµένο κλήρο, δηµιούργησε εκεί την πρώτη του Έθνους Εκκλησιαστική Σχολή το 1830…»

Οι Γερµανοί τον άκουγαν µε προσοχή – φως φανάρι, τους είχε κερδίσει η απλότητα κι η αψεγάδιαστη εγκαρδιότητά του. Ένας απ αυτούς, µάλιστα, κρατούσε και σηµειώσεις. Ο ίδιος ήταν που, αφού ευχαρίστησε µε τον δέοντα σεβασµό τον πρόθυµο ρασοφόρο συνοµιλητή τους, κάλεσε δύο ταξί, επιβίβασε τους υπόλοιπους κι ανηφόρισαν, αµ έπος αµ έργον, να επισκεφτούν το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής στην πευκόφυτη πλευρά του Πόρου.

Περπάτησα για λίγο στην αποβάθρα, µπροστά απ τα τουριστικά σκάφη της µαρίνας του νησιού, παραδοµένος στις σκέψεις µου σχετικά µ όσα πριν από λίγο είχα δει και είχα ακούσει: Αλήθεια, πότε θ αποκτήσουν και τούτα τα νησιά, όπως έχουν όλα τα σωστά προβεβληµένα µέρη ανά τον κόσµο, τα κεντρικά –σε µέρη πολυσύχναστα στηµένα– µικρά, υπαίθρια κιόσκια πληροφοριών για τη θέση, την όψη, την ιστορία και τους θησαυρούς που συντηρούν και προβάλλουν οι επισκέψιµοι µνηµειακοί χώροι τους;

Διαβάστε τη συνέχεια στο Saronic Magazine
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΠΑΚΩΜΟ says:

    Σωστή και ευκόλως πραγματοποιήσημη η πρόταση του κ.Καλού για την δημιουργία περιπτέρου ενημερώσεως.Απορώ πως δεν το είχαν σκεφθεί μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι και ενδιαφερόμενοι (Δήμος,ΕΕΣΠ΄κλπ)

Σχολιάστε