Το έργο και τα συμπεράσματα των Γιατρών του Κόσμου από την επίσκεψη τους στην ΤροιζηνίαSAM_0496Στις 21 & 22 Σεπτεμβρίου οι Γιατροί του Κόσμου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Δήμο Τροιζηνίας (Δημοτικό Κατάστημα Τροιζήνας) με σκοπό παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η αντιμετώπιση των γενικών ιατρικών προβλημάτων καθώς και η υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της περιοχής που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους.

Oι ειδικότητες που παρευρέθηκαν στην περιοχή ήταν: Γενικός Ιατρός Γυναικολόγος, Παιδίατρος, Ορθοπεδικός.

Εξετάσθηκαν συνολικά 221 άτομα εκ των οποίων 98 μετανάστες. Συνολικά εξετάστηκαν 99 γυναίκες / 44  παιδιά και  64  άνδρες για ορθοπεδικό και παθολογικό έλεγχο.

Στη συγκεκριμένη περιοχή οι ΓτΚ  βρέθηκαν, μετά από σύσταση για τα προβλήματα και ανάγκες της, του Καθηγητή κου Τόλια, Προέδρου της Ελληνοκαναδικής Ακαδημαϊκής Ένωσης του Οντάριο-Καναδά (Ηellenic Canadian Academic Association of Ontario,Canada-HCAAO). O Καθηγητής κος Τόλιας επισκέφθηκε τους ΓτΚ στην Αθήνα με σκοπό να παραδώσει επιταγή οικονομικής ενίσχυσης, μελών και φίλων της Ένωσης . Οι ΓτΚ διαπίστωσαν –κατά την επίσκεψή τους στην Τροιζηνία-ότι πραγματικά στην περιοχή ζουν αρκετοί ευάλωτοι πληθυσμοί και για αυτό το λόγο θα επανέλθει σύντομα.

Οι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν θερμά για την συνεργασία τον Δήμο Τροιζηνίας καθώς και τους συλλόγους και φορείς της ευρύτερης περιοχής. Επίσης, ευχαριστούμε τον Καθηγητή κ. Τόλια για τις πολύ χρήσιμες υποδείξεις του και για τη γενικότερη στήριξή του.

Ευχαριστήρια ανακοίνωση από τον Σύλλογο Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου

Από την πλευρά του, ευχαριστήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου,  ο οποίος ήταν από τους φορείς που συνέδραμαν σε αυτή την προσπάθεια. Το  ευχαριστήριο μήνυμα υπογράφεται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Βαγγέλη Βίκο και τον γραμματέα Σπύρο Μπορμπαντωνάκτη και έχει ως εξής:

Το ΔΣ και τα μέλη Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν βαθύτατα την οργάνωση ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ για την παρουσία τους και τις υπηρεσίες τους στην περιοχή μας κατά το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου 2013.

Θεωρούμε ότι σε μια περιοχή σαν την δική μας, με τα τεράστια προβλήματα που έχει στον χώρο της υγείας, η εξυπηρέτηση -και εν πολλοίς αντιμετώπιση- των προβλημάτων υγείας, κατοίκων της περιοχής μας, που για διάφορους λόγους δεν έχουν πρόσβαση στις δομές του ΕΣΥ ή σε ιδιώτες γιατρούς, ήταν μια εξαιρετική κίνηση από μέρους της οργάνωσης.

Συνολικά εξετάστηκαν 221 κάτοικοι της περιοχής μας από μια εξαιρετικά έμπειρη ομάδα γιατρών, που πραγματικά τιμούν τον όρκο και το λειτούργημα που ακολουθούν.

Θέλουμε να ελπίζουμε ότι κινήσεις σαν αυτήν θα επαναληφθούν και -εάν είναι αυτό εφικτό- θα καθιερωθούν δίνοντας απάντηση στα χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής.

Σαν σύλλογος δηλώνουμε εκ των προτέρων, ότι ανάλογες κινήσεις θα τύχουν της αμέριστης συμπαράστασής μας.

Ευχαριστούμε και πάλι και στεκόμαστε δίπλα σας στον υπέροχο αγώνα που καθημερινά δίνετε.

SAM_0499Ένα ρεπορτάζ της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που θα συζητηθεί

Το τι ακριβώς πραγματικά συνάντησαν οι Γιατροί του κόσμου, αποκαλύπτεται στο έγκυρο ρεπορτάζ της συναδέλφου Αλεξάνδρας Τζαβέλλα που δημοσίευσε την Πέμπτη 26/9 η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:

Άλλη µια «Μανολάδα» αντίκρισαν οι Γιατροί του Κόσµου στην τελευταία τους δράση στην Τροιζήνα, το περασµένο  Σαββατοκύριακο. Στον κάµπο της Τροιζηνίας ζουν και εργάζονται εκατοντάδες «µετανάστες των λουλουδιών» από  την Ινδία και το Πακιστάν.

Απλήρωτοι από τους γαιοκτήμονες, δουλεύουν όλη µέρα  στα χωράφια και τα βράδια κοιµούνται  στριµωγµένοι σε  παράγκες και σε παραπήγµατα από ελενίτ, εκτεθειµένοι στην υγρασία της περιοχής,  χωρίς να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Την παροχή πρωτοβάθµιας ιατροφαρµακευτικής φροντίδας ανέλαβε n κινητή µονάδα των Γιατρών του Κόσμου. Ένα τµήµα του δηµαρχείου µεταµορφώθηκε σε ιατρείο και υποδέχτηκε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ινδοί και Πακιστανοί εργάτες, «Οι περισσότεροι µε παθολογικά και ορθοπεδικά προβλήµατα που προκαλούνται από τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους», όπως υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Σουβατζής,  επικεφαλής της αποστολής των ΓτΚ στην περιοχή, βγήκαν µουδιασµένοι στην πόλη. ∆εν κυκλοφορούν συχνά εκτός της παραγκούπολης όπου ζουν, γιατί φοβούνται.

To ποσοστό της X.A. στην περιοχή είναι αρκετά υψηλό, ωστόσο το περασµένο Σαββατοκύριακο ντόπιοι και µετανάστες  αφέθηκαν στα χέρια των ίδιων των γιατρών. Πολλοί  υπέφεραν µάλιστα από τα ίδια ορθοπεδικά προβλήµατα µε «αυτά που αντιµετωπίζει κάποιος που δουλεύει πολλές ώρες στο χωράφι, όπως αυχενικά ή προβλήµατα στα γόνατα», σηµειώνει ο κ. Σουβατζής.

Οι ντόπιοι

Οι ντόπιοι που συνέρρευσαν στο δηµαρχείο ήταν «κυρίως ανασφάλιστοι ή άποροι που αδυνατούν να πληρώσουν είσοδο σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυµα. To Κέντρο Υγείας της περιοχής υπολειτουργεί, µε αποτέλεσµα πολλοί να πρέπει να µεταβούν  στην Κόρινθο. Πραγµατοποιήσαµε δεκάδες γυναικολογικές εξετάσεις και κάναµε εµβόλια σε µικρά παιδιά», λέει ο επικεφαλής γιατρός της αποστολής. Σύµφωνα µε τον ίδιο, πολλοί µετανάστες παρουσιάζουν ηπατίτιδα, ενώ υπήρχαν πολλά περιστατικά πνευµονίας.

Ο απολογισµός ήταν θετικός. Σύµφωνα µε τον κ. Σουβατζή:  «Έγινε το πρώτο βήµα για να έρθουν κοντά οι ντόπιοι µε τους µετανάστες και δώσαµε την υπόσχεση να επιστρέψουµε. Πριν επισκεφτούµε  την περιοχή, γνωρίζαµε ότι υπάρχουν αλλοδαποί που ζουν σε άθλιες συνθήκες, αλλά και ότι το ποσοστό της X.A.  είναι ιδιαίτερα υψηλό. Λέγαµε ότι θα βγάλουµε την”κινητή  µονάδα και θα ψάξουµε να  τους βρούµε, αν δεν έρθουν και  όµως, από στόµα σε στόµα µεταδόθηκε το νέο».
Σχολιάστε