Τουρισμός: Σταθερή και αποτελεσματική η δουλειά της ΕΤΑΠ Δήμου ΠόρουΜε εντυπωσιακά δείγματα, έκλεισε τη χρονιά η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) του Δήμου Πόρου για το έτος 2017, ενώ εξίσου εντυπωσιακές είναι οι δράσεις που προγραμματίζονται για το έτος 2018.
Παρά τα προβλήματα (αεροδρόμιο, ακτοπλοϊκή σύνδεση κλπ), ο Πόρος, με σταθερά βήματα επανέρχεται στον τουριστικό χάρτη και έχει αρχίσει να καθιερώνεται ως αξιόπιστος τουριστικός προορισμός στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Ιδιαιτέρως επιτυχημένη δράση αποτέλεσε το press trip του περασμένου Ιουνίου, με τον Πόρο να “παίζει” στις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ελλάδας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των αφίξεων τον Ιούλιο.


Παράλληλα, η συνεργασία της ΕΤΑΠ Δήμου Πόρου, με την εντεταλμένη σύμβουλο σε θέματα τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής κ. Ελένη Δημοπούλου και τον ΕΟΤ, έφερε τον Πόρο στο επίκεντρο της προσοχής μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων από τη Ρωσία και την Εσθονία, όπως επίσης και της δεύτερης πιο δημοφιλούς εφημερίδας της Μεγάλης Βρετανίας (Daily Mail). Να σημειωθεί πως το 2017 το νησί επιλέχθηκε για τα γυρίσματα δυο βίντεο κλιπ, δημοφιλών τραγουδιστών, τα οποία έχουν μεγάλη  επισκεψιμότητα στο διαδίκτυο.


Επιπλέον, τη χρονιά που μας πέρασε, ο Πόρος συμμετείχε με επιτυχία σε 7 τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις οποίες η παρουσία των παραγόντων της ΕΤΑΠ (Τάσος Φιακάς, Αλέξανδρος Δημητριάδης) δεν περιορίστηκε στη συνήθη υποδοχή επισκεπτών στο περίπτερο του νησιού, αλλά επεκτάθηκε και σε B2B επαφές με τουριστικούς πράκτορες απ’ όλο τον κόσμο.


Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το 2017 ολοκληρώθηκε και ο σχεδιασμός ανάπτυξης του Πεζοπορικού Τουρισμού, με τον Δήμο Πόρου να έχει παραλάβει την σχετική Μελέτη της Paths of Greece και στους επόμενους μήνες αναμένεται η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου, που περιλαμβάνει τον καθαρισμό, τη σήμανση και την προβολή των μονοπατιών. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, ο Πόρος θα αποκτήσει μια σπουδαία τουριστική υποδομή, η οποία έχει ήδη αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία.


Όπως προαναφέραμε, την προηγούμενη χρονιά η ΕΤΑΠ συνεργάστηκε με επιτυχία με την εντεταλμένη σύμβουλο τουρισμού της Π.Α. Ελένη Δημοπούλου, ενώ σε τοπικό επίπεδο η Επιτροπή συνεργάζεται άψογα με τον Ε.Ε.Σ.Π., αλλά και με επιχειρηματίες και ξενοδόχους της περιοχής, οι οποίοι με προθυμία ενισχύουν το έργο της Επιτροπής.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι αποφάσεις τις ΕΤΑΠ λαμβάνονται ομόφωνα, χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες και όλα τα μέλη συνεισφέρουν στον διάλογο που αναπτύσσεται στις συνεδριάσεις.
Με σταθερά βήματα, ο Πόρος κερδίζει έδαφος στην τουριστική αγορά, ωστόσο χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Όμως κατά γενική ομολογία, το φετινό καλοκαίρι παρουσίασε αύξηση της κίνησης σε επίπεδο αφίξεων τουριστών και πληρότητας κλινών, που δυστυχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν αντικατοπτρίστηκε πλήρως στην κατανάλωση.
Σύμφωνα με αρκετούς επαγγελματίες και ξενοδόχους, ιδιαίτερη αύξηση παρουσίασε ο Ιούλιος, ενώ ανοδική κίνηση παρουσίασαν και οι υπόλοιποι μήνες της τουριστικής περιόδου.
Σημαντική ήταν και η αύξηση στον θαλάσσιο τουρισμό, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι του νησιού.

Από τα 1.500 στα 41.500 ευρώ ο προϋπολογισμός για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Πόρου
Η Δημοτική Αρχή δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και προβολή του Πόρου, με τους αριθμούς να το επιβεβαιώνουν. Συγκεκριμένα, το 2014 δαπανήθηκαν 1.500 ευρώ για τις δράσεις της ΕΤΑΠ, το 2015 δαπανήθηκαν 23.960 ευρώ, το 2016 δαπανήθηκαν για τον τουρισμό 18.000 ευρώ, ενώ το 2017 δαπανήθηκαν 37.644 ευρώ.
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της 13/12, εγκρίθηκε το Τουριστικό Πρόγραμμα της ΕΤΑΠ για το έτος 2018. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος του 2018 ανέρχεται σε 41.500 ευρώ.


Για το 2018 έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δράσεις:
· Σύνταξη σχεδίου εφαρμογής δράσεων επικοινωνιακής πολιτικής.
· Διαφήμιση του Πόρου σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας.
· Διοργάνωση press trip για την προβολή του Πόρου ως τουριστικού προορισμού.
· Συμμετοχή σε τρουριστικές εκθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
· Διαχείριση ιστοσελίδας και social media και διαφήμιση στα social media.
· Μεταφράσεις ιστοσελίδας και προωθητικού υλικού.
· Συντήριση τουριστικής ιστοσελίδας.
· Παραγωγή και εκτύπωση χάρτη οικισμού.
· Παραγωγή διαφημιστικού υλικού.
Την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Πόρου απαρτίζουν οι:
Ελένη Κανατσίδη, Τάσος Φιακάς, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Άντζελα Μακρή – Δεκούλου, Νάσος Αργυρόπουλος, Γιώργος Δημητριάδης και Ανδρέας Καΐκας.
Σχολιάστε