Τον τουρισμό… και τα μάτια μαςΡυθμιστής της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται ο κλάδος του τουρισμού για το 2011, με τις διεθνείς αφίξεις να αυξάνονται καθημερινά και κυρίως στην περίοδο των εορτών.
Την ίδια στιγμή, ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης σε έσοδα, ενώ χάρη στον τουρισμό συγκρατήθηκε φέτος η αύξηση της ανεργίας κατά 1 – 2 εκατοστιαίες μονάδες.
Ο τζίρος των αφίξεων
Λίγες ώρες πριν την έλευση του 2012, οι αφίξεις των τουριστών αναμένεται να φτάσουν τα 16,5 εκατομμύρια και τα τουριστικά έσοδα να σημειώσουν άνοδο πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι.
Η εξαιρετικά καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού για την φετινή χρονιά αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, όπου η αύξηση των αφίξεων ανέρχεται στο 8,93%, καθώς στο ενδεκάμηνο είχαμε 11.356.422 επισκέπτες έναντι 10.425.124 τουριστών το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Οι επισκέπτες σε αριθμούς
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για το ενδεκάμηνο, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα αεροδρόμια της Κω και Ρόδου με ποσοστό 22,25 και 22,27% αντίστοιχα και ακολουθούν το Ηράκλειο με 12,61%, η Θεσσαλονίκη με 11,18%, τα Χανιά με 10,75%, η Σαντορίνη με 10,36%, η Σάμος με 8,58%, η Κέρκυρα με 8,19%, η Ζάκυνθος με 6,75%, η Σκιάθος με 5,99% και το Ακτιο με 0,26%.
Για τα επόμενα χρόνια ο ρόλος του τουρισμός αναμένεται να είναι καταλυτικός για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Προς επίρρωση αυτού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενήργησε η McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, 220.000 νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν από την αύξηση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος στον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας.
Μέχρι το 2021 η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1/5 γεγονός που σημαίνει ότι η Άμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ και να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της μελέτης, τα νούμερα αυτά αντιστοιχούν στο 44% του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας για την επόμενη δεκαετία, αλλά και στο 36% της εκτιμώμενης συνολικής ανάπτυξης της χώρας.
Το 2010 οι άμεσα και έμμεσα απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα ήταν 746.000, σύμφωνα με στοιχεία του WTCC (World Travel & Tourism Council) αριθμός που ισοδυναμεί με το 17,9% της συνολικής απασχόλησης στην εγχώρια οικονομία, ενώ κατά την τελευταία δεκαετία ο τουρισμός συνεισφέρει σταθερά περισσότερο από το 16% στο ΑΕΠ και καλύπτει το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Από την πλευρά τους οι τουριστικοί φορείς δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας εποχής, που όλοι εύχονται να “ξημερώσει” για τον ελληνικό τουρισμό, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 20 εκατ. αφίξεις μέχρι το 2014, 20% περισσότερες από τα εφετινό ιστορικό ρεκόρ των 16,5 εκατ. αφίξεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αύξηση της απασχόλησης.
Πηγή: news247.gr
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Ο τουρισμός που εξαρτάται από τις οργανωμένες κρουαζιέρες είναι πολύ επικίνδυνο να είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για ένα τόπο. Τα διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία μετακινούν τις μάζες αυτές των τουριστών σαν ακρίδες και απομονώνουν τουριστικούς προορισμούς κατ΄όπως επιθυμούν.

    Ο στόχος είναι να πιάσεις τους τουρίστες που θα ψάξουν μόνοι τους να πάνε διακοπές χωρίς να αναζητούν τουριστικά πακέτα από γραφεία τα οποία μπορούν να διαπραγματεύονται τιμές πείνας με τις τοπικές επιχειρήσεις.

    Όσες περιοχές δεσμευτήκανε με τέτοιου είδους συμφωνίες με διεθνή γραφεία αναγκάστηκαν να ρίχνουν τιμές συνεχώς αλλιώς τα γραφεία θα τους παίρνανε τους πελάτες να τους πάνε αλλού.
    Πρόταση είναι η αυτοδιαφήμιση σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, ως προς την ποιότητα, τις διευκολύνσεις και κατατοπισμό των επισκεπτών, απευθείας και όχι μέσω διεθνών μεσαζόντων. Ταυτόχρονα η παράλληλη ενασχόληση με άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας ώστε να καλύτπονται περίοδοι κρίσης του ενός ή του άλλου οικονομικού κλάδου ή δραστηριότητας.

Σχολιάστε