Τα χωριά της Τροιζηνίας: Ο Καρατζάς της άνοιξης και των Ηρώων…karatzas12Η Τροιζηνία και τα χωριά της, έχουν πολλά να προσφέρουν στην οικονομία της περιοχής. Τόσο στην αγροτική ανάπτυξη, όσο και στον τουρισμό.

Δυστυχώς όμως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού παραμένουν ακόμη αναξιοποίητες για την περιοχή και η μοναδική απασχόληση των κατοίκων παραμένει η γεωργία. Ο δρόμος Καλλονής – Επιδαύρου, παρότι έχει διευκολύνει τη μεταφορά του κόσμου προς και από την Αθήνα, έχει απομονώσει ουσιαστικά τα όμορφα αυτά, ιστορικά χωριά.

karatzas2

Σε μια προσπάθεια να φέρουμε τους αναγνώστες μας πιο κοντά στα ιδιαίτερα, και συνάμα ξεχασμένα χωριά της ιστορικής Τροιζηνίας, το Porosnews, ξεκινάει μια σειρά αφιερωμάτων σε αυτά, με πρώτη παρουσίαση του χωριού του Καρατζά.

Το αφιέρωμα στον Καρατζά «ντύνεται» φωτογραφικά από τις υπέροχες φωτογραφίες και αεροφωτογραφίες του Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

karatzas7

Ο Καρατζάς βρίσκεται σε υψόμετρο 300μ. Οι µόνιµοι κάτοικοι του Καρατζά ανέρχονται σε 401 (απογραφή 2001) και η συνολική καλλιεργούµενη έκταση είναι 7575 στρέµµατα, εκ΄ των οποίων αρδεύονται τα 1210 στρέµµατα.
Στον Καρατζά υπάρχουν λείψανα αρχαιοτήτων, και μέχρι πρότινος ο τάφος του Ευαγόρα. Επί τουρκοκρατίας, το χωριό κατεστράφη από τους Τούρκους.

karatzas5

Κατά την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί κατακτητές, μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους, στις 5 Ιουνίου 1944, εκτέλεσαν 23 άνδρες από το χωριό, ηλικίας 18-55 ετών, στον ξεροπόταμο, που βρίσκεται κοντά στο δρόμο Τραχειάς- Κρανιδίου, στο συνοικισμό Νιχώρι.

karatzas1

Κάποιοι κατάφεραν να γλιτώσουν. Σήμερα στο σημείο αυτό υπάρχει λιτή αναθηματική μαρμάρινη πλάκα, ενώ στην πλατεία του χωριού, υπάρχει μνημείο για τους εκτελεσθέντες.
Της εκτέλεσης, είχε προηγηθεί ο βασανισμός και η δολοφονία του 18χρονου Βασίλη Μπούρα, τον οποίο είχαν κρεμάσει για τρεις μέρες, στο δρόμο Τραχειάς – Κρανιδίου, στη θέση Νιχωρίτικα. Οι εκτελέσεις των Γερμανών έγιναν ως αντίποινα για την δράση του ΕΛΑΣ στην περιοχή.

karatzas13

Γεωγραφικά, ο Καρατζάς, αποτελεί μια από τις υδρογεωλογικές λεκάνες της Τροιζηνίας. Η λεκάνη του Καρατζά βρίσκεται ανατολικά του Ορθολιθίου και καταλαµβάνει την περιοχή που βρίσκεται προς τα δυτικά έως την Τραχειά. και Βοθίκιον.

Η περιοχή καλύπτεται από οφιόλιθους και ραδιολαρίτες. Από τις πραγματοποιηθείσες διασκοπήσεις προέκυψε ότι υπάρχει ασβεστολιθικό υπόβαθρο σε βάθος 90 – 145 µέτρα, µε κλίση προς τα ανατολικά.

karatzas11Μεταξύ των τριαδικών και ανωκρητιδικών ασβεστολίθων παρεµβάλλεται τεκτονικώς ένα στρώµα οφιολίθων και σχιστοκερατολιθικής διάπλασης. Οι ασβεστόλιθοι που βρίσκονται κάτω από τους οφιολίθους έχουν υδρογεωλογικό ενδιαφέρον.  Τα τελευταία χρόνια, ο Καρατζάς φιλοξενεί ένα σημαντικό έργο για την περιοχή. Πρόκειται για την κατασκευή μια λιμνοδεξαμενής, χωρητικότητας 400.000 κυβικά νερού για την εξυπηρέτηση των πολιτών, και προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ.

karatzas14

Καρατζάς, (Καρα-αντζάς) στα τούρκικα, σημαίνει μαύρο σκυλί. Στον Καρατζά ανήκει  η Χώριζα, όπου με θέα το Μπούρτζι, υπάρχουν ερείπια Ενετικού κάστρου όπου βρέθηκαν Μυκηναϊκά όστρακα. Νότια του Καραντζά, σε συνέχεια του φαραγγιού της Τροιζήνας περνούσε ο “δρόμος του Θησέα”.

karatzas6karatzas4

Σήμερα ο Καρατζάς, παρά την γενικότερη απομόνωση και μαρασμό, που πλήττει τα χωριά της Τροιζηνίας,  δέχεται αρκετούς επισκέπτες λόγο της γνωστής ταβέρνας του Μπατζάβαλη, στην οποία κάνουν στάση εκδρομείς – κυρίως μοτοσικλετιστές – που επισκέπτονται την Αργολίδα.

karatzas10karatzas9karatzas3 Η εικόνες που θα βρει μπροστά του ο επισκέπτης του Καρατζά, είναι χαρακτηριστικές της μορφολογίας, των αγροτικών περιοχών της Αργολικής γης, που κάθε εποχή  δίνει το δικό της χρώμα και το δικό της άρωμα, στον ευλογημένο αυτό τόπο.

 
Πηγές: KOUTOUZIS NEWS
My Methana
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ιωάννης Πουλάκης says:

    Πολύ ενδιαφέρουσα εργασία. Κάθε χωριό της Τροιζηνίας έχει την δική του ιστορία, το δικό του χρώμα και αποτελεί ένα ξεχωριστό στολίδι στην πάλαι ποτέ Επαρχία Τροιζηνίας.

  2. Γιάννης Αγγέλου-Ναύπλιο says:

    Ναι ωραίες οι φωτογραφίες του κυρίου Νελά,αλλα πρέπει να τονιστεί οτι τουλάχιστον τρεις απο αυτές,οι οποίες είναι με με ημερομηνία 11-1-2011 ειναι κλεμμένες απο το αρχείο του Ευάγγ.Γιαννόπουλου (κάτοικου Νέας τίρυνθας-Ναυπλίου) τον οποίο ευχαριστούμε θερμά!!!

  3. Βενέτα Γιαννοπούλου says:

    Πολύ ωραίο το άρθρο σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας!Θα ήθελα να αναφέρω ότι οι φωτογραφίες που φέρουν ημερομηνία επάνω ανήκουν στον πατέρα μου – Ευάγγελο Γιαννόπουλο και όχι στον κ.Μελά .Καλό θα ήταν να το διορθώσετε.Ευχαριστώ πολύ!

Σχολιάστε