Τα παραδοσιακά προϊόντα της Τραχειάς στον «Γαστρονόμο» της Καθημερινής12_traxeiaa

Πριν από την κατασκευή του δρόμου  Επιδαύρου – Καλλονής, όταν οι Τροιζήνιοι και οι Ποριώτες μετέβαιναν στην Αθήνα οδικώς από τον παλιό δρόμο που περνούσε από τα ορεινά χωρία της Τροιζηνίας και της ανατολικής Αργολίδας, έκαναν πάντοτε την απαραίτητη στάση στην Τραχειά για να αγοράσουν αχνιστό χωριάτικο ψωμί και υπέροχα τυριά  που παράγει το χωριό.

Σήμερα, που η διαδρομή έχει αλλάξει, η στάση αυτή δεν είναι στο πρόγραμμα, ωστόσο η παραγωγή ψωμιού και τυριών της Τραχειάς, φτάνει στο τραπέζι μας μέσω των σούπερ μάρκετ και των πρατήριων άρτων, τα οποία προμηθεύονται τα προϊόντα της Τραχείας.

Στον «Γαστρονόμο» της Καθημερινής, ο δημοσιογράφος Άγγελος Ρεντούλας, αφιερώνει άρθρο στην τυροκομική παράδοση της Τραχειάς, αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα των τυριών που παράγει το μικρό αυτό χωρίο της ανατολικής Αργολίδας.

Φέτα από την Τραχειά

Με πλούσια κτηνοτροφική και τυροκομική παράδοση, η Τραχειά Αργολίδος παράγει έκτακτα τυριά που δυστυχώς δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα οι τυροπώλες των μεγαλουπόλεων.

Δεν είναι υπερώριμα ή σπάνια όπως των Κυκλάδων, φέτες βγάζουν, γραβιέρες, κεφαλοτύρια, γιδοτύρια και ανθότυρο. Η ιδιαιτερότητά τους; Η ζωντανή μυρωδιά καλού γάλακτος. Βρέθηκα προσφάτως στο τυροκομείο της οικογένειας Κατσούλη, μια μικρή, μοντέρνα μονάδα στο Κοιλιάκι, μια ποδαλιά δρόμος από την Τραχειά.

Στα ηνία της επιχείρησης ο Βαγγέλης Κατσούλης, ορεξάτος και με άποψη, σπουδαγμένος, όπως οι περισσότεροι της γενιάς του, στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

Τι φτιάχνουν; Δυνατή, τραχειά, όξινη φέτα, που δεν τη λένε φέτα, γιατί έχει περισσότερο γίδινο γάλα (έχουν πιο πολλά κατσίκια), γλυκάλμυρη γραβιέρα, νόστιμο κίτρινο γιδοτύρι, ξερό ανθότυρο, βούτυρο.

Στο πρατήριο του τυροκομείου θα βρείτε και τα πολύ καλά ζυμαρικά «Κατσούλη» που φτιάχνουν τα ξαδέρφια τους στο Ναύπλιο με αλεύρι από προσεκτικά επιλεγμένες ποικιλίες σταριών.

Τα τυριά θα βρείτε σε αρκετά καταστήματα της Αργολίδας αλλά και σε νησιά του Αργοσαρωνικού. Τ/27530-71.363.

http://www.kathimerini.gr/874415/article/gastronomos/agora/feta-apo-thn-traxeia

 
Σχολιάστε