Τα δύο νέα βιβλία του Παναγιώτη ΤσιακούλιαTα βιβλία του Παναγιώτη Τσιακούλια παρουσίασε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου Γιάννης Μανιάτης.

 

Ο αγαπητός φίλος και Πρωτοψάλτης στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Γεωργίου Πόρου Παναγιώτης Τσιακούλιας μας αιφνιδιάζει ευχάριστα με την παρουσίαση του πρώτου συγγραφικού του έργου, που έχει ήδη εκδώσει από το 2016, με θέμα τους Χαιρετισμούς της Υπεραγίας Θεοτόκου, του ιστορικού εκείνου μεγαλουργήματος της Βυζαντινής Υμνολογίας, γνωστού και ως Ακαθίστου Ύμνου. Εκπόνησε μία λογοτεχνική απόδοση του Ύμνου στη νεοελληνική γλώσσα και τη συνόδευσε με αξιόλογα στοχευμένα σχόλια, φωτίζοντας και αναδεικνύοντας με πρωτότυπο και μεταφρασμένο κείμενο τις υπέροχες αλληγορίες, παρομοιώσεις, παραλληλισμούς και όλα τα καλολογικά στοιχεία γενικότερα, που κοσμούν το μελωδικό αυτό αριστούργημα.
Μεγαλύτερο όμως ευχάριστο αιφνιδιασμό μας χάρισε ο Παναγιώτης με την πρόσφατη αυτοέκδοση ενός ακόμη πονήματός του στο οποίο ασχολείται με την Υμνολογία της Άγιας Νύχτας των Χριστουγέννων. Αφορμή για τη συγγραφή αυτή, όπως ο ίδιος εξομολογείται στην εισαγωγή, ήταν το υπέροχο Δοξαστικό της Α΄ Ώρας των Χριστουγέννων, Επίσης όμως συνετέλεσε και ένα προ ετών προσκυνηματικό ταξίδι του στους Αγ. Τόπους και βέβαια η θέση του ως Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου Πόρου.
Ο συγγραφέας επιχειρεί μιαν ενδελεχή θεολογική ανάλυση των τροπαρίων και των αναγνωσμάτων της Θείας Ακολουθίας, επεξηγώντας και αναπτύσσοντας τον κάθε στίχο ή χωρίο της, αλλά και παράλληλα ανατρέχοντας και συνδυάζοντάς τα με ιερές διηγήσεις, με διάφορα σημεία της Αγίας Γραφής, με σχετικές αναφορές εκκλησιαστικών συγγραφέων και άλλων μελετητών των ιερών κειμένων, ή και με στοιχεία που απορρέουν από νεότερα σημαίνοντα σχετικά γεγονότα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Και έτσι εισάγει τον αναγνώστη σε περιβάλλον κατάνυξης από τις μελωδίες της υπέροχης Χριστουγεννιάτικης Ακολουθίας, αλλά και στον ενστερνισμό των νοημάτων των θείων κειμένων της.
Σε πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου στην τοπική εφημερίδα ‘’Ώρα των Καλαβρύτων‘’ που κάνει ο συμπατριώτης του από τα Καλάβρυτα συγγραφέας και λαογράφος Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, μεταξύ άλλων αξιολόγων επισημάνσεων, χαρακτηρίζει εύστοχα το όλο πόνημα ως τρισδιάστατο, αφού όπως σημειώνει « … αριστοτεχνικά, λογοτεχνικά και θεολογικά ο συγγραφέας «παντρεύει» το τότε και το τώρα με το Τυπικό της Εκκλησίας μας, τις άγιες μέρες της ενανθρωπίσεως Του Κυρίου».
Όπως καταλήγει στα Επιλεγόμενα του βιβλίου, ο συγγραφέας σε μια κατάθεση ψυχής ομολογεί το όνειρό του « … αγαπητέ Αναγνώστη να σε καταστήσω συν-οδοιπόρο μου στου Άγιους Τόπους, συν-θεατή μου στην αναπαράσταση της υποδοχής του Θείου Βρέφους, συμμέτοχο της χαράς μου με τη μικρή μου αυτή προσφορά». Και το όνειρό του αυτό για τον αναγνώστη του βιβλίου, εκτιμούμε πως θα γίνει αναμφίβολα πραγματοποιήσιμο.
Τα 2 παραπάνω βιβλία του Παναγιώτη Τσιακούλια έχουν τύχει μιας επιμελημένης και καλαίσθητης αυτοέκδοσης. Είναι γραμμένα με γλαφυρό και εκφραστικό ύφος και πλαισιώνονται από όμορφες εικόνες σχετικές με τα θέματα που παρουσιάζουν, τις απαιτούμενες παραπομπές για επεξηγήσεις, καθώς και από μία πλούσια βιβλιογραφία.
Έχουν επίσης προστεθεί στο δυναμικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου μετά από ευγενική προσφορά του συγγραφέα, ενώ παράλληλα το δεύτερο για τη Νύχτα των Χριστουγέννων διατίθεται προς πώληση στο βιβλιοπωλείο Μαστροπέτρου του νησιού, και επιπλέον παρουσιάστηκε το πρωί της 11ης Δεκ. από τον Καλαβρυτινό συγγραφέα Νίκο Παπακωνσταντόπουλο στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινή Εκδρομή» της Ελευθερίας Στεργιοπούλου, στο ραδιοφωνικό σταθμό της Πάτρας «Ράδιο ΓΑΜΜΑ 94 FM», με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση.
Σχολιάστε