Τα ΄λεγε ο Δημητριάδης…Δύο φορές είχε απευθυνθεί στις αρχές του καλοκαιριού στους επιχειρηματίες του Πόρου ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης με ζωντανές ομιλίες του στο facebook, δίνοντας οδηγίες και κατευθύνσεις για το πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να  λειτουργήσει ο τουρισμός στο νησί φέτος το καλοκαίρι. Οι ομιλίες είχαν γίνει στις 22 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου, μετά από πρόσκληση που είχε απευθύνει ο δήμαρχος στους κατοίκους και επιχειρηματίες να τις ακούσουν.

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα των ομιλιών του δημάρχου είναι τα ακόλουθα:

 

 

22.5.2020
«Διάβασα στο διαδίκτυο κάποια πρωτοβουλία… για κάποιο πάρτι που ήταν να γίνει στη Βαγιωνιά και ευτυχώς ματαιώθηκε τελικά λόγω κακοκαιρίας. Αυτά, πρέπει να καταλάβετε όλοι, δεν λέω μόνο για αυτούς που είχαν την ιδέα τη συγκεκριμένη, αλλά και για κάποιους άλλους που μπορεί να φλερτάρουν με αντίστοιχες ιδέες, δεν πρέπει να τα κάνουμε για πάρα πολλούς λογούς. Ο βασικός λόγος είναι να σας πω ότι απαγορεύεται! Δηλαδή θα φέρετε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση την Αστυνομία καταρχήν. Είδατε τι γίνεται στην Αττική ή αλλού που το έκαναν… Να το κάνουμε αυτό και να έρθει η Αστυνομία και να σας κυνηγήσει, να σας πάει αυτόφωρο… ή να μην σας πάει να μην σας κυνηγήσει και να αρχίσουμε όλοι να αναρωτιόμαστε η Αστυνομία γιατί δεν κάνει τη δουλειά της και μετά να μπούμε σε μια λογική ότι «εντάξει, μωρέ, η Αστυνομία ας έχει και ένα φίλτρο ότι, όταν είμαστε εμείς και εμείς, είμαστε φίλοι και γνωστοί, να μην μας πολυκυνηγήσει και να βάλει έναν διαφορετικό πήχη από αυτό που ορίζει ο νόμος, μόνο για τον Πόρο. Επικίνδυνα πράγματα! Δεν είπα καν το επιχείρημα «μην κολλήσετε κορωνοϊό»… Είναι θέμα πειθαρχίας, θέμα νομιμότητας!
Δηλαδή μην προκαλούμε κάποιες καταστάσεις! Και εγώ θα ερχόμουν σε τρομερά δύσκολη θέση, αν γινόταν αυτό το πράγμα. Και αν όλα αυτά που είδαμε μέχρι τώρα δεν σας νοιάζουν καθόλου, σκεφτείτε τα μαγαζιά του Πόρου, σκεφτείτε τη φήμη του νησιού! Αυτή τη στιγμή, σε επίπεδο φήμης και προβολής, έχουμε ελάχιστα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να φέρουμε και άλλο κόσμο. Δηλαδή νομίζω ότι όποιοι είναι να έρθουν στον Πόρο, γιατί έχουν ζυγίσει τα πλεονεκτήματα του νησιού -ειδικά φέτος- και μας προτιμήσουν, θα έρθουν ούτως ή αλλιώς. Δηλαδή δεν έχει νόημα να κάνουμε μια διαφημιστική καμπάνια, ας πούμε. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την κίνηση του νησιού είναι οριζόντιοι και είναι διεθνείς, δεν είναι καν τοπικοί.
Όμως, σε αντίθεση με τα θετικά που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να φέρουμε κόσμο, θα μπορούσαν να προκύψουν αρνητικά που θα εξαφανίσουν τον κόσμο ή θα τον στείλουν μακριά. Να πω ένα παράδειγμα: σκεφτείτε κρούσματα κορωνοϊού σε ένα νησί. Να πούμε σε ένα άλλο νησί, στο «Χ» νησί. Θα πήγαινες εύκολα μετά εκεί για διακοπές; …Σκεφτείτε τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα νησί -στη Μύκονο ή στον Πόρο- αν αρχίζουν και κάνουν τέτοια πράγματα. Ωραία, μπορεί να προσελκύσουμε κάποιους ελάχιστους ταξιδιώτες που φέτος θα κινηθούν με κριτήριο πού είναι οι πιο επαναστάτες πού δεν τηρούν τα μέτρα και πού θα ξεσαλώσουμε σε πάρτι…
Τι μερίδα των τουριστών που θέλουμε να έρθουν στον Πόρο είναι αυτοί που θα κινηθούν με τέτοια κριτήρια; Το 1%, το 2%; Ε, το υπόλοιπο 98% θα φύγει μακριά και δεν θα πλησιάσει ένα νησί στο οποίο μπορεί ξαφνικά να αρχίζουν να γίνονται τέτοια πράγματα. Οπότε καθαρά με αυτό το κριτήριο -δεν μαλώνω κανέναν- δεν το λέω αυστηρά, το λέω για να σκεφτούμε… Μπορεί και εγώ, αν ήμουν 16 χρονών ή 25, σε μια ηλικία ας το πούμε επαναστατική, να μην το είχα σκεφτεί τόσο σφαιρικά το πράγμα, να ερχόμουν και εγώ στο πάρτι ας πούμε ή να το συνδιοργάνωνα. Δεν σας κατηγορώ, απλώς σκεφτείτε όλοι την άλλη οπτική που σας λέω τώρα και παρακαλώ μην γίνει όσο τα δεδομένα είναι αυτά, μην κάνετε τέτοια πράγματα! Και απευθύνομαι και σε άλλους να μην γεννηθούν τέτοιες ιδέες, θα κάνει κακό σε όλους!»

 

 

2.6.2020
«Φέτος είναι η χρονιά που ο επισκέπτης, για να έρθει μεθαύριο του Αγίου πνεύματος στον Πόρο, θα θέλει να έρθει και να δει μια τήρηση των μέτρων, θέλει να έρθει και να νιώσει ασφαλής. Δεν θέλει να έρθει και να δει αναπτυγμένες καρέκλες σε τραπεζαρίες χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις και οι αναλογίες των τετραγωνικών μέτρων. Αυτές τις αναλογίες δεν τις έβγαλε κανείς από το κεφάλι του, δεν τις έβγαλα εγώ και ξαφνικά έχω ένα βίτσιο να θέλω να τις εφαρμόσετε όλοι. Τις έχει βγάλει το ελληνικό κράτος που μέχρι πριν μερικές εβδομάδες μας είχε πει να κάτσουμε μέσα στα σπίτια μας για να είμαστε ασφαλείς και τώρα είπε ότι, για να είμαστε ασφαλείς, πρέπει να κρατάμε κάποια μέτρα στους κοινόχρηστους χώρους. Βλέπω ότι μέχρι σήμερα αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχετε πάρει άδειες, είναι κιόλας ότι στους κοινόχρηστους χώρους υπάρχουν καρέκλες σε σχετικά μεγάλη πυκνότητα. Λοιπόν, δεν ξέρω αν έχει φανταστεί κάποιος ότι θα μπορούσε φέτος ο Δήμος ή η Αστυνομία να μην ελέγχει ότι τηρούνται τα μέτρα και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο σενάριο που λέει ότι «μια χαρά είμαστε, μωρέ, έχουμε τις καρέκλες μας, ας μην πάρουμε την άδεια που χρειάζεται πριν του Αγίου Πνεύματος για να μπορέσουμε να έχουμε όλες τις καρέκλες μας στον κοινόχρηστο χώρο και βλέπουμε την άλλη εβδομάδα».
Και, με την ίδια λογική, γιατί να πάρετε την άλλη εβδομάδα; Να μην πάρετε ούτε την άλλη και μην πάρετε και καθόλου.
Εγώ λοιπόν δεν θα αφήσω το νησί αυτό να παρουσιαστεί στα μάτια όποιων επισκεπτών αποφασίσουν να κάνουν ταξίδι και να έρθουν να μας επισκεφτούν ότι είναι ένα νησί στο οποίο δεν τηρούνται τα μέτρα. Πρέπει να τηρηθούν, είναι μονόδρομος για να μην καταστραφείτε εσείς που έχετε τα μαγαζιά! Όπως είπα και την προηγούμενη φορά, δεν θέλει πολύ να δημιουργηθεί η φήμη ή να βγει ένα δημοσίευμα ή μια φωτογραφία που να δείχνει ότι σε ένα μέρος, όπως και να λέγεται, δεν τηρούνται τα μέτρα και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει…
Με την πρώτη παράβαση είναι ένα μικρό πρόστιμο… αλλά με τη δεύτερη παράβαση επιβάλλεται από τον νόμο η ποινή της σφράγισης για τρεις μήνες. Αν νομίζετε ότι θα με εκβιάσει κανείς ότι δεν θα κάνω τους ελέγχους για να μην προβούμε σε τέτοια μέτρα, κάνετε λάθος! Θα κάνουμε τους ελέγχους για να διαφυλάξουμε την φήμη του νησιού … Έτσι θα πάει το φετινό καλοκαίρι, όχι επειδή είναι κακός ο Δήμαρχος, αλλά επειδή έτσι λέει ο νόμος! Ο Δήμαρχος σάς φροντίζει και σας προστατεύει που σας ανοίγει τα μάτια και σας λέει τι λέει ο νόμος, γιατί, αν δεν τον κάνω εγώ τον έλεγχο, θα έρθει η Αστυνομία ή θα έρθει μια καταγγελία από κάποιον -και θα έχει και δίκιο. Και ποιος θα είναι ο «κάποιος»; Ένας δυσαρεστημένος επισκέπτης, ο άλλος ο συνάδελφός σας που τηρεί τα μέτρα και έχει μείνει με τις 15 καρέκλες ενώ ο διπλανός έχει 60 και είναι παράνομος και θα εκραγεί το πράγμα. Σας προστατεύω με αυτό που κάνω”

 

 

 

Ολόκληρα τα βίντεο μπορεί κανείς να τα δει κανείς στην σελίδα Δήμος Πόρου – Ζωντανές Συνδέσεις  στο facebook.
Σχολιάστε