Τέσσερις ερωτήσεις και τέσσερις απαντήσεις για τα Μέθανα και την Τροιζηνίαo Σάββας Αθανασίου

Από την συνέντευξη που έδωσε ο επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών «ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία» Σάββας Ν. Αθανασίου στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ραπόρτο»:
1.Η συνένωση της Τροιζηνίας με τα Μέθανα, είχε θετικό ή αντίκτυπο στην ανάπτυξη των δύο περιοχών;
Η ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας τα τελευταία 12 χρόνια βιώνει την απόλυτη εγκατάλειψη. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, για την απογραφή του 2011 η οποία έδειξε ότι ο Δήμος Τροιζηνίας- συμπεριλαμβανόμενης της Δημοτικής Ενότητας Μεθάνων – έχει πληθυσμό 7.160 κατοίκων, ο οποίος είναι σημαντικά μειωμένος, αφού το 2001 και οι δύο Δήμοι – Τροιζήνας και Μεθάνων – μαζί είχαν πληθυσμό 8.564 κατοίκους. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν έγιναν επεκτάσεις των σχεδίων πόλεων. Δεν έγιναν αναπτυξιακά έργα. Δεν άνοιξε κανένας νέος δρόμος προκειμένου να υπάρχει ανοικοδόμηση. Άμεσα να συγκροτηθεί επιτροπή από το Δήμο Τροιζηνίας για την τήρηση της νομιμότητας. Οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση σημαίνει συνενοχή. Κατά τα’ άλλα, η συνένωση προς το παρόν δείχνει ότι λειτουργεί σε βάρος ορισμένων περιοχών, όπως είναι τα Μέθανα, η Δρυόπη, η Τροιζήνα και τα ορεινά χωριά. Απαιτούνται σημαντικές διορθωτικές παρεμβάσεις για την αυτονόμηση των αποφάσεων και του καταμερισμού των πόρων ανά περιοχή. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη που θα επιτευχθεί μόνο αν αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί στον Δήμο και ενεργοποιηθούν οι υγιείς επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις.
2. Ποια είναι η εξέλιξη με την ποιότητα του νερού στα Μέθανα; Οι χειρισμοί που έγιναν εξασφαλίσουν κατάλληλο νερό για την περιοχή;
Το πρόβλημα της ποιότητας και της ποσότητας του νερού δεν αφορά μόνο τα Μέθανα. Τα Μέθανα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Υπάρχουν αρνητικές δειγματοληψίες από τις 12 Μαίου του 2011. Έκτοτε οι αρμόδιοι υποσχέθηκαν ότι θα μπει μηχανισμός απονιτροποίησης, αλλά έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμα δεν έχουν κάνει τίποτα. Δίνουν προτεραιότητα σε άλλα έργα και ευνόητο γιατί. Η λιμνοδεξαμενή του Καρατζά έχει αποδειχθεί «ρουφήχτρα» εκατομμυρίων ευρώ. Το πότε και πως θα λειτουργήσει είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.
3. Ποια η γνώμη σας για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών; Αντέχει η περιοχή τα ιχθυοτροφεία;
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν εδώ και χρόνια ταχθεί κατά των ιχθυοκαλλιεργειών. Διαφωνούν ριζικά με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση τους και για το γεγονός ότι δεν πληρούν όλες τις νόμιμες προυποθέσεις. Η ΠΟΑΥ που ψηφίσθηκε αλλοιώνει τη φυσιογνωμία ολόκληρης της δυτικής χερσονήσου Μεθάνων. Επαγρυπνούμε για το θέμα αυτό. Αλλά το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Λένε ορισμένοι ότι στον Πασά, θα γίνει αεροδρόμιο, μάλλον στο χώρο του χοιροστασίου, γίνεται εύκολα ελικοδρόμιο! Είναι αστεία όλα αυτά. Χρειάζεται σχεδιασμός και όραμα, αλλά με σύνεση και ρεαλιστικότητα. Οι αρμόδιοι δεν έχουν αντιληφθεί ποιες είναι οι διεργασίες στην κοινωνία της Τροιζηνίας, αλλά και του Αργοσαρωνικού. Είναι, ορισμένοι, μάλλον ευτυχισμένοι στην Τροιζηνία, “αγνοώντας” τα προβλήματα της μεγάλης διακίνησης ναρκωτικών, των λαθρομεταναστών, της έξαρσης της παραβατικότητας, της αλλοίωσης της φυσιογνωμίας του κάμπου και του περιβάλλοντος, της έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης, τη μείωση των κατοίκων, τον τεράστιο αριθμό των ανέργων, την ορατή πλέον φτώχεια, την παντελή έλλειψη προγραμματισμού για την έλευση τουριστών, την ανυπαρξία πολιτιστικών δράσεων. Το μόνο που ενδιαφέρει τους διαπλεκόμενους είναι η εξασφάλιση πόρων για μικρά και μεγάλα έργα που αναλαμβάνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι εργολάβοι.
4. Τι γίνεται με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού;
Υπάρχουν έρευνες της Αντιπεριφέρειας που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχουν άδειες διάθεσης των λυμάτων. Συχνά πυκνά έχουμε διαρροές στην ξηρά και στην θάλασσα. Τα τέλη είναι υπέρογκα. Υπάρχουν προδιαγραφές λειτουργίας που δεν τηρούνται. Ο έλεγχος πρέπει να είναι συχνός από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα γύρω από τη λειτουργία των βιολογικών σταθμών στα Μέθανα και στον Πόρο, όπου εξυπηρετεί και την περιοχή του Γαλατά.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    1. Να ενωθούν το θεωρώ θετικό, αλλά ένωση από την άλλη για μένα σημαίνει τουλάχιστον ένωση με συγκοινωνία καλύτερη, που να εξυπηρετεί μαθητές, κατοίκους και επαγγελματίες, ένωση και κοινές δράσεις επαγγελματικών και γεωργο-κτηνοτροφικών συλλόγων. Όχι απαραίτητα νέοι δρόμοι και ανεξέλεγκτες επεκτάσεις σχεδίων πόλεων. Μόνος σας στο (2) μιλάτε για ρουφήχτρες χρημάτων. Θέλετε να δημιουργήσετε κι άλλες; Και για την ομορφιά την φυσική της περιοχής, την σκεφτήκατε, ή λέμε άντε όλα ίσιωμα και χτίζουμε και κάνουμε δρόμους και λοιπά δίκτυα όπου βρούμε;

    2)Ο μηχανισμός απονιτροποίησης λέγεται: κάνω κράτει στα ανεξέλεγκτα λιπάσματα στις καλιέργειες. Τόσους επιστήμονες και ειδικούς έχει η περιοχή. Ρωτήστε κανέναν.

    3)Το είπατε και μόνος σας. Οι πολίτες δεν θέλουν τα ανεξέλεγκτα ιχθυοτροφία. Ελέγχτε τα λοιπόν να είναι νόμιμα και τυπικά καθ’όλα να μην προκαλούν προβλήματα.

    4)Ποιος μαζεύει τα τέλη; Ποια είναι η ελεγκτική υπηρεσία; Σε ποιον υπάγεται; Στον δήμο, στον υπουργό; Ποιος δεν έκανε την δουλεία του; Μπορούμε να μάθουμε;

Σχολιάστε