Σ. Ν. Αθανασίου: Να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο το ετήσιο καλεντάρι εκδηλώσεων της Τροιζηνίας και των Μεθάνωνsavvas-29Με επιστολή προς τον δήμαρχο Τροιζηνίας Μεθάνων κ.Κ. Καραγιάννη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Κ. Πατουλιά ο Σάββας Ν. Αθανασίου προτείνει τη συνδιαμόρφωση ετησίου προγράμματος (Καλεντάρι) εκδηλώσεων στην Τροιζηνία και στα Μέθανα από όλους τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής μετά από διαβούλευση, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο σε ειδική συνεδρίαση καθορίσει τους όρους του διαλόγου και το χρονοδιάγραμμα. Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής: Με την επιστολή μου, επιθυμώ να θέσω το θέμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη την Τροιζηνία και τα Μέθανα, προκειμένου να αποκτήσουν ένα στρατηγικό και ουσιαστικό χαρακτήρα ανάπτυξης και όχι αποσπασματικό όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα και να προκαλέσω συζήτηση σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων.
Καθ’ όλο το έτος διεξάγονται διάφορες εκδηλώσεις, ομιλίες, συνέδρια, δράσεις και από τον Δήμο και από φορείς της περιοχής μας. Πολλές δε απο αυτές είχαν και εξακολουθούν να έχουν εξαιρετική επιτυχία, άλλες, λόγω αστοχιών και υποκειμενικών αδυναμιών δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα. Όμως, όλες οι δράσεις, ανεξάρτητα από ποιον οργανώνονται μπορούν να έχουν σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής, με την προυπόθεση ότι θα υπηρετήσουν ένα όραμα. Το όραμα αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την “Τροιζηνία και τα Μέθανα των 4 Εποχών!”.
Υπάρχουν αξιόλογες πολιτιστικές ομάδες, σύλλογοι και σημαντικοί παράγοντες της περιοχής που μπορούν να συνδράμουν στην επιτυχία του εγχειρήματος και να διαμορφώσουν προυποθέσεις προσέλκυσης τουριστών.

Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι η τουριστική υποδομή, οι χώροι ελλιμενισμού, τα προϊόντα και η γαστρονομία της περιοχής, τα μονοπάτια, τα ξωκλήσια, οι παραλίες μας θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους τουρίστες, τους επισκέπτες, τους εκδρομείς και τις 4 Εποχές του Έτους!
Κατά καιρούς εγκρίνονται από την Δημοτική Αρχή χρηματικά ποσά για την διοργάνωση των εκδηλώσεων, αλλά και για τη λειτουργία των συλλόγων, που δεν είναι λίγα για τον μικρό Δήμο μας. Χρήματα που συγκεντρώνονται από την φορολογία που πληρώνουν οι δημότες μας. Για το λόγο αυτό επιβάλλεται να αναζητήσουμε πιο αποτελεσματικές λύσεις που θα φέρουν ορατά αποτελέσματα. Χρειάζεται επομένως να αναθεωρήσουμε, πιθανώς, λανθασμένες πρακτικές.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ότι πρέπει να απαντήσουμε στις σημερινές εξαιρετικά δύσκολες εποχές, με διάλογο με τους φορείς, κάτι που πρέπει να γίνει συντονισμένα και οργανωμένα.
Το έναυσμα της συζήτησης πρέπει να γίνει από το δημοτικό συμβούλιο με ειδική συνεδρίαση που θα καθορίσει τους όρους του διαλόγου, το χρονοδιάγραμμα και να καταρτίσει αρχικά ένα ενδεικτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, που πάνω σε αυτό θα διατυπώσουν τις απόψεις τους οι φορείς, παράγοντες και όποιος θελήσει να συνεισφέρει σε αυτή την προσπάθεια.
Στη συνέχεια το πρόγραμμα αυτό θα κοστολογηθεί και θα αναζητηούν οι πόροι χρηματοδότησης του. Μια συλλογική προσπάθεια θα ενδυναμώσει τις δράσεις και θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα. Η προσπάθεια αυτή θα μπορούσε βεβαίως να επεκταθεί και σε άλλες ανθρωπιστικές δράσεις που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί συλλογική αντίληψη.

Παραθέτω ένα ενδεικτικό πρόγραμμα προκειμένου να προκαλέσω τις θετικές ή αρνητικές αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων, των φορέων της περιοχής, της Εκκλησίας, των Διευθυντών των Σχολείων, της Περιφέρειας Νήσων και γενικά όλων εκείνων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην συνδιαμόρφωση ενός προγράμματος πολιτιστικής δράσης
που θα αναδείξουν τις ομορφιές της περιοχής μας και θα την καταστήσουν ελκυστική τουριστικά.
Καλώ, δε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνεννόηση μαζί σας κύριε Δήμαρχε να συγκαλέσετε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την πρόταση μου, όπως προβλέπεται και από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ – ΜΕΘΑΝΩΝ

Ιανουάριος:

1: Πρωτοχρονιά
6: Θεοφάνεια.
17: Άγιος Αντώνιος. Κυψέλη.

Φεβρουάριος:

2: Υπαπαντή. Μεγαλοχώρι.
Εορτασμός του Αγίου Χαραλάμπους στα Μέθανα και στη Δρυόπη.
Παιδική καρναβαλίστικη γιορτή.
Μεθενίτικος γάμος.
Παρέλαση.Καρναβάλι
Καθαρή Δευτέρα

Μάρτιος:

24: Τρίτη. Κάστρο Φαβιέρου. Καθαρισμός του μονοπατιού. Δοξολογία στη μνήμη των Αγωνιστών του 1821. Ποδηλατάδα από Μέθανα προς το Κάστρο Φαβιέρου.
25:Τετάρτη. Εθνική Επέτειος. Παρέλαση μαθητών.

Απρίλιος:
Παντροιζηνιακοί αγώνες.
Μεγάλη Παρασκευή.
Κυριακή του Πάσχα.

Μάιος:

1 – 3: Ανθοκομική Έκθεση στα Μέθανα.
Εκδήλωση στην Τροιζήνα για την Γ’ Εθνοσυνέλευση.

Ιούνιος:

Δευτέρα. Εορτασμός του Αγίου Πνεύματος:
Κλήδωνας. Αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου.

Ιούλιος:

Σαρώνεια στον Γαλατά
20: Εορτασμός του Προφήτη Ηλία.
26: Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής.
27: Εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα.

Αύγουστος:

“Ελιά, Λεμόνι, Ρίγανη” στα Μέθανα.
6: Αγία Σωτήρα. Στραβολόγγος.
Πανηγύρι του Συλλόγου των Αγίων Θεοδώρων.
14: Παρασκευή. Προσκύνημα στην Κρασσοπαναγιά.
15: Σάββατο. Εορτασμός της Παναγίας.
Αυγουστιάτικη Πανσέληνος. Έχει Πανσέληνο και στα Μέθανα είναι ωραία…
29: Άγιος Ιωάννης ο Νηστικός. Καμμένη Χώρα.
Διήμερο εκδηλώσεων στην Τροιζήνα, σε πλατεία και στον Ναό του Αγίου Ιωάννου.

Σεπτέμβριος:

7: Πανηγύρι στην Παναγία στο Στενό
4η Πεζοπορική ανάβαση στη Χελώνα στη μνήμη του Σταύρου Κούβαρη.

Οκτώβριος:

28: Τετάρτη. Εορτασμός για την Επέτειο του ΟΧΙ.
Διεθνής Ποδηλατικός Αγώνας, από το Διαβολογέφυρο στην λάβα της Καμμένης Χώρας. Methana Volcano Running.

Νοέμβριος:

Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τα Μέθανα, την Τροιζηνία, τα τοπία και τους ανθρώπους.

Δεκέμβριος:

20 – 31 : Εκδηλώσεις για τις Εορτές των Χριστουγέννων και του νέου Έτους.

Μέθανα, 22 Μαρτίου 2016

Σάββας Ν. Αθανασίου

mymethana.gr

 
Σχολιάστε