Σ.Αθανασίου: Κανένας προγραμματισμός αξιοποιήσης για το Νησάκι ΜεθάνωνMETHANAΟ Σάββας Ν. Αθανασίου Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ την Τροιζηνία και τα Μέθανα, μας απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

Η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου δεν έχει εντάξει στον προγραμματισμό της για το προσεχές έτος – αλλά ούτε σχεδιάζει και για το μέλλον – την αξιοποίηση του τουριστικού περιπτέρου ΝΗΣΑΚΙ στα Μέθανα. Την κατηγορηματική αυτή δήλωση μας έκαναν σήμερα ( Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014) το μεσημέρι που επισκεφθήκαμε οι υπεύθυνοι ανάπτυξης της ΕΤΑΔ.

Παρά την επιχειρηματολογία που αναπτύξαμε και επαναφέραμε τις αλλεπάλληλες ενέργειες μας για το θέμα αυτό, μας διατυπώθηκε ευθέως ότι “υπάρχουν στατικά προβλήματα του κτιρίου” και ότι “δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες”. Εμείς αμφισβητήσαμε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών και τονίσαμε ότι αυτό θα αποδειχθεί αν ανακοινωθεί σχετικός διαγωνισμός, όσον αφορά την στατικότητα διατυπώσαμε την επιφύλαξη μας για την αυτοψία που έχει γίνει και για την σκοπιμότητα της.

Επισημάναμε ότι το τουριστικό περίπτερο ΝΗΣΑΚΙ αποτελεί βασικό ψυχαγωγικό πυλώνα της Χερσονήσου Μεθάνων και πόλος έλξης τουριστών για πολλές δεκαετίες. Τονίσαμε δε ότι η μη αξιοποίηση του συντελεί στην πλήρξη τουριστική απαξίωση της περιοχής. Υπήρξε τελικώς δέσμευση να ασχοληθούν στη διεύθυνση ανάπτυξης με το όλο θέμα, σε συνεργασία της διεύθυνσης περιουσίας και να μας ενημερώσουν σχετικώς.

Ωστόσο, απαιτείται η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής ώστε να ασκηθεί πίεση προς την ηγεσία της ΕΤΑΔ, προκειμένου να δρομολογηθεί η αξιοποίηση του τουριστικού κέντρου ΝΗΣΑΚΙ. Οι υποσχέσεις που δίδονται την τελευταία 16ετία παραμένουν υποσχέσεις και το μόνο που μένει είναι στην περίπτωση που υπάρξει για άλλη μία φορά κοροιδία να αναλάβουμε την αυτοδιαχείριση του τουριστικού κέντρου ΝΗΣΑΚΙ ως ελεύθερου κοινωνικού χώρου.

Υπενθυμίζουμε ότι ακριβώς πριν ένα χρόνο επισκεφθήκαμε την ΕΤΑΔ και καταθέσαμε στον τότε πρόεδρο την ακόλουθη επιστολή:

Σάββας Ν. Αθανασίου

Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τροιζηνίας.

Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία και επικεφαλής της Μειοψηφίας του Δήμου Τροιζηνίας.

Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης και Πολιτισμού Μεθάνων και Τροιζηνίας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944 929994

Προς τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Κ.Μανιατόπουλο.

Θέμα: Αξιοποίηση του Εξοχικού Κέντρου Νησάκι και των αποδυτηρίων της πλαζ στην Λουτρόπολη των Μεθάνων.

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

H ΕΤΑΔ διαθέτει στα Μέθανα, το Κέντρο Αναψυχής – Τουριστικό Περίπτερο “Νησάκι” Μεθάνων συμπεριλαμβανομένων των λουτρικών εγκαταστάσεων της Ακτής. Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη απάντηση της ΕΤΑΔ, στον βουλευτή Κ. Κατσαφάδο: “ το Τουριστικό Περίπτερο και οι λουτρικές εγκαταστάσεις είχαν παραχωρηθεί, χωρίς αντάλλαγμα, στο Δήμο Μεθάνων, από 3.11.1987 μέχρι 3.11.2002, με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίηση και την αναβάθμιση αυτών με δαπάνες του οι οποίες μετά τη λήξη της παραχώρησης παρελήφθησαν από την Εταιρεία το έτος 2003. Κατά την παραλαβή επισημάνθηκε ότι καμία ενέργεια επισκευής, αναβάθμισης ή ανακαίνισης είχε πραγματοποιηθεί από το Δήμο με συνέπεια το όλο συγκρότημα να έχει υποστεί σημαντικές φθορές λόγω της άμεσης γειτνίασης με τη θάλασσα. Για τον παραπάνω λόγο, η Εταιρεία προέβη αρχικά στη λήψη αμέσων μέτρων ασφαλείας ήτοι περίφραξη, αποκλεισμός εισόδων και ανοιγμάτων καθώς και τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων προς αποφυγή ατυχημάτων και στη συνέχεια σε εργασίες επισκευής του φέροντος οργανισμού των κτιρίων αποδυτηρίων και του αναψυκτηρίου. Πέραν των παραπάνω σας γνωρίζουμε ότι Εταιρεία έχει δρομολογήσει διαδικασίες ωρίμανσης (ερώτημα για έκδοση άδειας λειτουργίας καταστήματος Υγεινονομικού Ενδιαφέροντος κ.α.) σε κάθε δε περίπτωση η ΕΤΑΔ, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της Δημόσιας Τουριστικής Περιουσίας επιδιώκει πάντοτε τη συνεννόηση και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους ΟΤΑ στα όρια των οποίων βρίσκονται τα εκάστοτε, υπό αξιοποίηση ακίνητα, σύμφωνα βέβαια με τους ισχύοντες νόμους”.

Επειδή από το 1999, το Κέντρο Νησάκι παραμένει κλειστό με ανυπολόγιστη τουριστική ζημιά στην περιοχή μας, ζητάμε την επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης του. Επισημαίνεται ότι ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος, η πολυκαιρία έχει αχρηστεύσει τις συσκευές της κουζίνας, ενώ συχνά πυκνά γίνεται χώρος διαμονής διερχομένων, Ρομά, οικονομικών προσφύγων, αλιέων κλπ.

Επειδή, ο χώρος αυτός του Κέντρου Νησάκι είναι πηγή μόλυνσης, ζητάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης, να μας παραχωρηθεί για να λειτουργήσει ως χώρος αθλητικής ψυχαγωγίας, με τοποθέτηση τραπεζιών πινγκ πονγκ, σκακιού κλπ και παράλληλα να τον προστατεύουμε από κάθε λεηλασία και ζημιές. Επίσης, θα αναλάβουμε και την καθαριότητα και το βάψιμο του κτιρίου και οποιαδήποτε άλλων παρεμβάσεων προκειμένου να γίνει λειτουργική η χρήση του για τους σκοπούς μας.

Προτείνουμε λοιπόν την παραχώρηση του χώρου και σε αντάλλαγμα θα παρέχουμε την φύλαξη και συντήρηση του κτιρίου. Στην ανάγκη, να καταβάλλουμε το ελάχιστο συμβολικό αντίτιμο των 10 ευρώ μηνιαίως προς την ΕΤΑΔ. Έτσι, δύο χώροι που σαπίζουν θα αναμορφωθούν και δεν θα αποτελούν σημεία παραβατικότητας και ρύπανσης.

Ευχαριστώ

και περιμένουμε την απάντηση σας.

Με ιδιαίτερη τιμή

17 Σεπτεμβρίου 2013

Σάββας Ν. Αθανασίου

Μέθανα 180 30.
Σχολιάστε