Σώζονται τα παραδοσιακά ξύλινα αλιευτικά σκάφηΤην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, που άλλως θα οδηγούνταν σε διάλυση καθώς έχουν ενταχθεί στο σχετικό μέτρο για την οριστική παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων, ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων αλιέων – ιδιοκτητών και φορέων που θα τα υποδεχθούν, αποφεύχθηκε τελικά η διάλυσή τους και τα σκάφη αυτά πλέον θα εκτίθενται ως μουσειακά εκθέματα. Ήδη μεταφέρονται στον τόπο έκθεσής τους ώστε να αποτελέσουν υλικά τεκμήρια της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Σ. Αραχωβίτης, η διάσωση της πολιτισμικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διαφύλαξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης της χώρας μας πρέπει να αποτελούν αυτοσκοπό για την Πολιτεία. Ανέφερε ότι η διάσωση αυτών των ξύλινων αλιευτικών σκαφών, αποτελεί εφαλτήριο και για άλλες δράσεις στις οποίες σχεδιάζουμε να προβούμε, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μη ζήσουμε ξανά την καταστροφή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς”. Έδωσε τα εύσημα τόσο στους αλιείες που επέμειναν στον κοινό στόχο, παρά την όποια καθυστέρηση, όσο και στους φορείς που ανέλαβαν να υιοθετήσουν τα εν λόγω σκάφη με δικά τους έξοδα.

Στη σχετική δράση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, “Διατήρηση Παραδοσιακού Ξύλινου Αλιευτικού Σκάφους με σκοπό τη Διαφύλαξη της Ναυτικής Κληρονομιάς” εντάσσονται 9 σκάφη με συνολικό ποσό ενίσχυσης 604.846 ευρώ. Σημειώνεται ότι στην δράση για τη διάλυση σκαφών έχουν ενταχθεί 766 σκάφη και το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 45.393.638 ευρώ.
Σχολιάστε