“Σωσίβιο” για την Thomas CookΠροσωρινό τέλος στην αγωνία χιλιάδων ξενοδόχων μπήκε με την υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης ύψους 200 εκατ. στερλινών μεταξύ της Thomas Cook και 17 τραπεζών διάρκειας 18 μηνών. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας στην “Η” τόνισε, μεταξύ άλλων, πως μπορεί ο άμεσος κίνδυνος να έχει αποφευχθεί ωστόσο οι επιχειρηματίες που συνεργάζονται με το δεύτερο μεγαλύτερο Tour Operator θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην αφήνουν μεγάλα ανεξόφλητα υπόλοιπα. Χρειάζεται, επομένως, μία ιδιαίτερη προσοχή με τις δοσοληψίες, καθώς η εξασφάλιση πόρων από τις τράπεζες αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τον μέχρι πρότινος κορυφαίο τουριστικό πράκτορα.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κω Μηνάς Χατζημιχαήλ θεωρεί πως είναι θετική η εξέλιξη στο θέμα της Thomas Cook, επισημαίνει, όμως, στην “Η”, πως όταν για μία εταιρεία τέτοιου επιπέδου βγει φήμη κατάρρευσης τότε η αγορά η ίδια την καταστρέφει. Αλλωστε, είναι ήδη γνωστό πως κάποιοι τουρίστες και πελάτες της ακυρώνουν τα ταξίδια τους, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν άλλη εταιρεία για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς τους. Οσον αφορά στα συμβόλαια του 2011, ο κ. Χατζημιχαήλ αναφέρει πως για τη φετινή χρονιά εκκρεμούν κάποιες πληρωμές προς τους ξενοδόχους από την Thomas Cook, αλλά είναι μικρά τα ποσά, ενώ για το 2012 φαίνεται πως είναι εξασφαλισμένα τα συμβόλαια, ωστόσο οι επαγγελματίες του κλάδου θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί.

Περισσότερος αισιόδοξος εμφανίζεται ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Σπύρος Γαλιατσάτο: “Το πρόβλημα της Thomas Cook ξεπεράστηκε και δημιουργήθηκε μεγάλο θέμα για το τίποτα. Αλλωστε, εταιρείες τόσο μεγάλου μεγέθους δεν φεύγουν εύκολα από την αγορά. Οσον αφορά στα συμβόλαια των ξενοδόχων της περιοχής με την Thomas Cook, εκτιμώ πως θα συνεχίσουν κανονικά και το 2012″.

Ψυχραιμία και προσοχή συνιστά ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης στους συναδέλφους του και αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ευτυχές χαρακτηρίζεται το γεγονός πως σώθηκε η Thomas Cook, καθώς το νέο δάνειο παρατείνει τη ζωή του ομίλου, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για να επιστρέψει στην κερδοφορία. Οι ξενοδόχοι, ωστόσο, θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς τα συμβόλαια του 2011 θα εξοφληθούν, ενώ για το 2012 καλό θα ήταν να μην έχουν μεγάλα ανοίγματα με το συγκεκριμένο όμιλο”.

Source: Saronic Magazine
Σχολιάστε