ΣΥΡΙΖΑ: Να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ελληνικών λιμανιώνsyrizaΣκληρή κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετά τη συνάντησή του με στελέχη της COSCO. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ:

 Αποκαλυπτικός ήταν στις δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με στελέχη της COSCO, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Βαρβιτσιώτης, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη και τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, από τις ξένες επενδύσεις.

Το επιχείρημα του κ. Υπουργού, ότι η αύξηση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και η επίτευξη κερδοφορίας της επένδυσης, συνεπάγεται αυτομάτως όφελος για την ελληνική οικονομία, είναι άτοπο. Αντίθετα, η συγκεκριμένη επένδυση δεν οδήγησε σε ουσιαστική αύξηση της απασχόλησης στο λιμάνι και εισήγαγε τριτοκοσμικές εργασιακές συνθήκες, μετατρέποντας σε καθεστώς τη «νοικιασμένη» εργασία και την υποαπασχόληση, δεν είχε καμία προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ οι προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές, δεν ενίσχυσαν ουσιαστικά τα δημόσια έσοδα. Επιπρόσθετα, ερωτηματικά δημιουργεί η στάση της δικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία εμφανιζόμενη ως ατζέντης ξένων συμφερόντων, προστρέχει στην Κομισιόν, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η συμφωνία του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού», που καταργεί τα ελάχιστα οφέλη του Δημοσίου, από την παραχώρηση της προβλήτας ΙΙ.

Συμφωνούμε, ωστόσο, με την αναφορά του κ. Υπουργού για τη σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας και των λιμανιών της. Η αξιοποίηση, όμως, αυτής της θέσης, απαιτεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ελληνικών λιμανιών, τα οποία υπό δημόσιο έλεγχο και μέσα από ένα σοβαρό σχέδιο ανάπτυξης, μπορούν να αποτελέσουν βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας.

 
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Πιο σημαντικό πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι το ζήτημα με το Νομοσχέδιο για τις Παραλίες για το οποίο ελάχιστοι αναφέρονται εκτός του WWF. Γενικά επικρατεί μια περίεργη “ομερτά” και αποσιώπηση του θέματος ακόμα και από δήθεν “Ακτιβιστές”. Προς τιμή του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα λίγα κόμματα που έχουν πραγματικά ασχοληθεί για το θέμα, το οποίο στην πραγματικότητα αλλάζει με ακραίο τρόπο τη Νομοθεσία για τις παραλίες από απόλυτο και αντιαναπτυξιακό υπερπροστατευτισμό σε πλήρη ασυδοσία και ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση (για μια ακόμα φορά στη χώρα μας δεν επικρατεί το μέτρο και η κοινή λογική):

  “Σκληρή επίθεση κατά της Κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», λέγοντας ότι όχι μόνο θα το καταψηφίσει αλλά θα προσφύγει και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

  Το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί σχέδιο νόμου που επανακαθορίζει τις χρήσεις γης στον ελληνικό αιγιαλό και τις παραλίες, εντείνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο όνομα της «εμπορευματοποίησης» των φυσικών αγαθών και προσέλκυσης βραχυπρόθεσμων επενδύσεων.

  Σημειώνεται επίσης ότι η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αρχικά είχε αποφασιστεί να διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαΐου, έληξε στις 2 Μαΐου, χωρίς να γνωστοποιηθούν ακόμη οι λόγοι από την πλευρά της Κυβέρνησης.

  «η ελληνική Κυβέρνηση «επιχειρεί καταστροφικές τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό και την παραλία κατά πάγιο αίτημα του λόμπυ των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων».

  «Η παραχώρηση της χρήσης των παράκτιων ζωνών, όπως και του πυθμένα της θάλασσας ή λίμνης, γίνεται με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου ανεξάρτητα εάν είναι αρχαιολογικοί χώροι και κάθε φύσης προστατευόμενες περιοχές ή ευπαθή οικοσυστήματα», είπε.

  «Επιτρέπεται να επιχωματωθούν 5τ.μ. θαλάσσιου χώρου για κάθε κλίνη που σημαίνει ότι για ξενοδοχεία 1000 κλινών χαρίζονται 5 στρέμματα επιχωματώσεων που θα προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές στο ευαίσθητο φυσικό τοπίο»”

  Πηγή: Σαράντης Μιχαλόπουλος / Euractiv.gr

Σχολιάστε