Συντονισμός, πρόληψη και πληροφόρηση απέτρεψαν τα χειρότεραΟ θυμόσοφος λαός λέει πως “όποιος καεί με το χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”. Ο Πόρος – που τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει πληγεί δυο φορές από ακραία καιρικά φαινόμενα – έδειξε ετοιμότητα και αντιμετώπισε την κακοκαιρία με πρόληψη, συντονισμό, ενότητα και ψυχραιμία.

Οι προγνώσεις για την κακοκαιρία “Ξενοφών” και τον κυκλώνα “Ζορμπά” ξύπνησαν τις μνήμες και ταυτόχρονα σήμαναν συναγερμό στο νησί. Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Πόρου συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση, ήταν ιδιαιτέρως ουσιώδης και εποικοδομητική, με αρκετά νέα πρόσωπα στις ηγεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας και μια επιπλέον υπηρεσία στο τραπέζι, το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου.

Ο Δήμαρχος Πόρου, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρωτοφανή συγκέντρωση ιστιοπλοϊκών σκαφών στον Πόρο, υπό τέτοιες συνθήκες, τονίζοντας την μεγάλη επικινδυνότητα από την υπερ – συγκέντρωση των σκαφών. Φυσιολογικοί προβληματισμοί, καθώς τον Οκτώβριο του 2016, 20 λεπτά ήταν αρκετά για να καταστραφούν αρκετά σκάφη στο λιμάνι του Πόρου, σε μια βραδιά που το νησί φιλοξενούσε το 1/5 των σκαφών, από εκείνα που αγκυροβόλησαν στον Πόρο, τις παραμονές του κυκλώνα “Ζορμπά”.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας συνεργάστηκαν οι τοπικές αρχές υποδειγματικά. Ο Δήμαρχος και οι επικεφαλής των Υπηρεσιών, εξέτασαν  όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και συντονίστηκαν άψογα.

Μέτρα πρόληψης με μεγάλη επιτυχία

Ο Δήμος Πόρου, παρουσιάστηκε πανέτοιμος να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κακοκαιρία.Το προσωπικό του δήμου είχε προβεί σε καθαρισμούς φρεατίων και ασφάλιση όλων των ογκωδών αντικειμένων που είναι στην ευθύνη του Δήμου, ενεργοποιήθηκαν τα φρένα στους κάδους απορριμμάτων και γενικά τις ημέρες της κακοκαιρίας βρισκόταν στην μέγιστη ετοιμότητα.

Εκδόθηκε Απόφαση σφραγίσματος των Παιδικών Χαρών μέχρι τη Δευτέρα, ενώ παράλληλα με την Απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για το κλείσιμο των σχολείων, εκδόθηκε αντίστοιχη Απόφαση και για όλες τις δημοτικές δομές Παιδείας.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα πλημμυρικών φαινομένων, με την ανακατασκευή του γεφυριού του Συνοικισμού, ο κίνδυνος πλημμύρας του εκεί ρέματος έχει απομακρυνθεί, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που πλημμύρισαν το 2014.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, μετά την αποχώρηση των περισσοτέρων σκαφών από την πλωτή και πασσαλωτή προβλήτα του λιμανιού, αποφασίστηκε, σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου, η απαγόρευση πρόσδεσης όλων των σκαφών στην πλωτή και στην πασσαλωτή προβλήτα του λιμανιού του Πόρου από την Παρασκευή 28.9 μέχρι και την Κυριακή 30.9.2018.

Επίσης οι ιδιοκτήτες και κυβερνήτες των σκαφών που βρίσκονται στα τμήματα αυτά του λιμανιού, κλήθηκαν να τα μετακινήσουν προς τη νότια πλευρά του λιμανιού, το δυτικό τμήμα από το Σινεμά μέχρι την πιάτσα ταξί (πλην γκρεμισμένου τμήματος) ή να ελλιμενιστούν αρόδο.

Τέλος, οι εταιρίες ενοικίασης σκαφών κλήθηκαν να μην επιβαρύνουν το λιμάνι τις μέρες αυτές με αφίξεις νέων σκαφών και φλοτιλών.

 

Άριστη ενημέρωση και πληροφόρηση

 

Σε ό,τι αφορά την πληροφόρηση του κόσμου, πριν την έλευση της κακοκαιρίας, με ανακοινώσεις του, ο Δήμος Πόρου, κάλεσε τους πολίτες να μην κάνουν περιττές μετακινήσεις, να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους κάτω από ψηλά δέντρα, να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον αέρα (γλάστρες, ομπρέλες/τέντες, εξοπλισμούς καταστημάτων κτλ), να περιορίσουν την απόρριψη σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων σε κάδους και καλάθια και να ελέγξουν τις απορροές υδάτων στα σπίτια μας και γύρω από αυτά.

Κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης εξέδιδε σε τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις, μέσω της προσωπικής του σελίδας στο facebook, οι οποίες βοήθησαν και εκτιμήθηκαν αναλόγως από τους δημότες του Πόρου.

Σε πλήρη ετοιμότητα τα Σώματα Ασφαλείας και οι δημοτικοί υπάλληλοι

Με άψογο συντονισμό λειτούργησαν και τα Σώματα Ασφαλείας του νησιού. Το Αστυνομικό Τμήμα και το Λιμεναρχείο Πόρου περιπολούσαν το νησί καθ’όλη τη διάρκεια του κυκλώνα, ενώ ο Λιμενάρχης και ο Διοικητής του Α.Τ. Πόρου ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πόρου.

Αρκετές κλήσεις για βοήθεια – στις οποίες ανταποκρίθηκε άμεσα – δέχτηκε και το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πόρου, όπου από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ήταν επανδρωμένο από αρκετούς εθελοντές και από δύο μόνιμους πυροσβέστες με ένα όχημα από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τροιζηνίας.

Φυσικά στο δρόμο βρίσκονταν και οι δημοτικοί υπάλληλοι με τους αντιδημάρχους, οι οποίοι συντόνιζαν τις προσπάθειες και βοηθούσαν όπου απαιτήθηκε.

Άριστα ανταποκρίθηκαν και οι τεχνικοί της ΔΕΗ, οι οποίοι κλήθηκαν να αποκαταστήσουν σοβαρή βλάβη στο Ασκέλι, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

 

Συμμετοχή κατοίκων και επαγγελματιών

 

Οι κάτοικοι και επαγγελματίες του Πόρου, συνεργάστηκαν άψογα με τον Δήμο και τις αρχές του νησιού. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Δήμου, οι επιχειρηματίες του Πόρου ασφάλισαν με επιτυχία τον εξοπλισμό τους, περιορίζοντας τις ζημιές και την επικινδυνότητα κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι, περιόρισαν τις μετακινήσεις τους, καθάρισαν τις υδροροές των οικείων τους και θωράκισαν αντιπλυμμηρικά τις περιουσίες τους.

Συγχαρητήρια αξίζουν και σε επαγγελματίες που συνέδραμαν με διάφορα μέσα για να βοηθήσουν ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του βαρκάρη που συνέδραμε σε επιχείρηση διάσωσης ιστιοπλόου στο λιμάνι του Πόρου.
Τέλος ένα μεγάλο μπράβο στους επαγγελματίες της θάλασσας που μόχθησαν κυριολεκτικά στο λιμάνι. Στους βαρκάρηδες που εκτελούσαν τα δρομολόγια Πόρου – Γαλατά και στα πληρώματα των φέριμποτ που μερίμνησαν για την ασφαλή μεταφορά των αυτοκινήτων στον Γαλατά, υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η καταγραφή της κατάστασης από τον Δήμαρχο Πόρου

Με τη λήξη του συναγερμού, ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης εξέδωσε την ακόλουθη ενημέρωση:

“Με τη λήξη του “συναγερμού” για την κακοκαιρία, πρέπει να καταγράψουμε ότι τα φαινόμενα εξελίχθηκαν ευτυχώς με μικρότερη ένταση απ’ ό,τι είχε προγνωσθεί τις πρώτες μέρες. Επίσης, ότι τα προληπτικά μέτρα που ελήφθησαν, καθώς και η ανταπόκριση των κατοίκων στις οδηγίες του Δήμου συντέλεσαν στο να περιοριστούν οι ζημιές στο ελάχιστο.
Οι ζημιές ήταν κυρίως οι εξής:
1. Πτώσεις καλωδίων του ΔΕΔΔΗΕ στο Ασκέλι και την Πέρλια και μικρή φωτιά σε κολόνα στη Βαγιωνιά, οι οποίες προκάλεσαν διακοπές ρεύματος
2. Πτώσεις δέντρων και περιορισμένες ζημιές σε ιδιοκτησίες και υποδομές στην παραλία Ασκελίου, από το πέρασμα του υδροστρόβιλου
3. Περιορισμένα προβλήματα στο λιμάνι, όπου σημειώθηκαν μικρές φθορές και βούλιαξαν μόνο λίγες μικρές βάρκες
4. Μικρές κατολισθήσεις και φραγές από φερτά υλικά
Θέλω να ευχαριστήσω τους κατοίκους για την ανταπόκρισή τους στις συστάσεις, καθώς και όλες τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές για την άψογη συνεργασία τους, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια των φαινομένων.”
Σχολιάστε