Συναγερμός στον Πόρο για την κακοκαιρία “Ξενοφών”Εκατοντάδες ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα τουριστικά σκάφη, έχουν ελλιμενιστεί το τελευταίο 24ωρο στο λιμάνι του Πόρου και το κανάλι Πόρου – Τροιζηνίας (δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω), για να προφυλαχθούν από τους θυελλώδεις ανέμους, από το πέρασμα του κύματος κακοκαιρίας “Ξενοφών” που πλήττει από εχθές ολόκληρη τη χώρα.

Τα τουριστικά σκάφη έχουν προσδέσει καθ’ όλο το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού, από την Πούντα, μέχρι το νέο λιμάνι, όπου αρκετά από αυτά έχουν πλαγιοδετήσει, σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και τέσσερα στη σειρά.

Επίσης δεκάδες σκάφη έχουν αγκυροβολήσει αρόδο στην Πέρλια, το Μεγάλο Νεώριο και τον Ρώσικο Ναύσταθμο, ενώ αρκετά βρίσκονται προσδεδεμένα από την Βίλα Γαλήνη, μέχρι το Μικρό Νεώριο.

Ως γνωστόν, το λιμάνι του Πόρου, θεωρείται από τα ασφαλέστερα λιμάνια του Σαρωνικού, ωστόσο ακόμα και σε αυτό δεν έχουν αποφευχθεί καταστροφές όταν ο Πόρος έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, μόλις πριν από δυο χρόνια, το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου 2016, θυελλώδης καταιγίδα είχε προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, βυθίζοντας αρκετά σκάφη στο λιμάνι του νησιού. Η καταιγίδα είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 9μμ με νεροποντή και αστραπές και συνοδευόταν από ισχυρούς δυτικούς ανέμους γύρω στα 7-8 μποφόρ.

Τα έντονα φαινόμενα διήρκεσαν περίπου 20 λεπτά και ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές σε τουριστικά σκάφη στο λιμάνι του νησιού, κυρίως στο σημείο του τουριστικού καταφυγίου στην πασσαλωτή προβλήτα, αλλά και στο κεντρικό λιμάνι, μπροστά από το ξενοδοχείο «Μάνεση».

Η καταιγίδα ήταν τόσο σφοδρή, που κυριολεκτικά από τύχη δεν είχαν κινδυνεύσει ζωές και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Προειδοποίηση για κυκλώνα και ανέμους 12 μποφόρ

Σύμφωνα με τις προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τις επόμενες ημέρες θα επιδεινωθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι άνεμοι θα αγγίξουν ακόμη και τα 12 μποφόρ, σφοδρότητα ανέμων δηλαδή στα όρια του Τυφώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους προγνωστικούς χάρτες του meteo για την περιοχή μας εμφανίζονται τις τελευταίες μέρες βελάκια που υποδεικνύουν ανέμους 10 – 12 μποφόρ για την Κυριακή.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν και την Πέμπτη δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, ενώ οι βροχοπτώσεις αναμένεται αύριο να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο) και στα νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).

Συναγερμός στον Πόρο για την ασφάλεια κατοίκων και ιστιοπλόων

Τα εκατοντάδες ελλιμενισμένα σκάφη στο λιμάνι και οι απρόβλεπτες συνέπειες τέτοιων ακραίων φυσικών φαινομένων, με νωπές τις μνήμες του Οκτώβρη 2016, αλλά και του Δεκεμβρίου του 2014,, έχουν σημάνει συναγερμό στην Δημοτική Αρχή του Πόρου.

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν προβλεφθεί για την περιοχή μας για τις ερχόμενες ημέρες ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης προσκάλεσε τις τοπικές αρχές σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας την Πέμπτη 27.9.2018 και ώρα 12:00 στην αίθουσα του κτηρίου Συγγρού.
Σχολιάστε