Συμμετοχή Σπ. Σπυρίδωνα σε Ημερίδα του Ευρωπαϊκού Έτους ΕθελοντισμούΣτην Ημερίδα για τον Εθελοντισμό που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011», συμμετείχε ο Σπύρος Σπυρίδων. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο την Τρίτη 28 Ιουνίου στον Πολυχώρο «Απόλλων», στον Πειραιά, έχοντας στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών μέσω των εθελοντικών κινημάτων. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής, Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, στελέχη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στην ομιλία του ο κ. Σπυρίδων, αφού επεσήμανε την πολύμορφη και πολύτιμη προσφορά του εθελοντισμού στην κοινωνία, τόνισε την ιδιαίτερη αξία της Ημερίδας για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έγινε στον Πειραιά και αφορούσε στις εθελοντικές δομές της πρώην Νομαρχίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι οργανισμοί αυτοί, καθώς και πολλοί άλλοι κοινωνικοί φορείς, μετά την κατάργηση από τον «Καλλικράτη» του Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης και των Νομαρχιακών Συμβουλίων, έχουν ουσιαστικά χάσει το βήμα έκφρασης που διέθεταν.

Ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε, επιπλέον, στο μεγάλο έργο που παράγεται από την Εκκλησία του Πειραιά, με τη βοήθεια πολλών εθελοντών και υπό την καθοδήγηση του Μητροπολίτη κ.κ. Σεραφείμ. Εξέφρασε, δε, την έντονη ανησυχία του για την απειλή που συνιστά, κατά της ίδιας της κοινωνικής συνοχής, η διαρκής μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και τους εκπροσώπους τους. Φαινόμενο που, σύμφωνα με τον κ. Σπυρίδωνα, μπορεί να αναστραφεί μόνο από κάτω προς τα πάνω, σε βάσεις καινούργιες και στέρεες, από τα μέλη, τους φορείς και τους εκπροσώπους κάθε τοπικής κοινωνίας.

«Ο εθελοντισμός, ο οποίος αφορά πρωτοβουλίες που έχουν σχέση με το άμεσο περιβάλλον μας, έως εθνικής κλίμακας δράσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, μπορεί, εκτός από την προφανή κοινωνική χρησιμότητα, να αποτελέσει και εργαλείο επανασύνδεσης του πολίτη με την πολιτεία, με τους θεσμούς, με το κοινωνικό σύνολο», σημείωσε ο κ. Σπυρίδων.
Σχολιάστε