Συμμετοχή Σπ. Σπυρίδωνα σε Διεθνές Συνέδριο για τη Νησιωτική ΠολιτικήΣε Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Σχεδιάζοντας το Μέλλον των Ευρωπαϊκών Νησιών: Προκλήσεις – Νέες Στρατηγικές», συμμετείχε ο Σπ. Σπυρίδων, με την ιδιότητά του ως Μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συνέδριο διεξήχθη στην Τήνο, στο Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού, στις 10 Ιουνίου, με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοπικών φορέων, ενώ διοργανώθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Σπυρίδων, αφού τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των εθνικών αντιπροσωπειών των ευρωπαϊκών χωρών για την ανάδειξη και την επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες των νησιωτικών περιοχών, αναφέρθηκε ειδικότερα στα νησιά του Αργοσαρωνικού και τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Τα νησιά της δικής μου περιοχής, του Αργοσαρωνικού, βρίσκονται ουσιαστικά εκτός σχεδιασμού της ελληνικής νησιωτικής πολιτικής, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουμε εδώ και πολλά χρόνια. Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2013-2020, με τη λανθασμένη χρήση οικονομικών δεικτών όπως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, το ΑΕΠ, ως μόνου μέτρου για την αξιολόγηση των αναπτυξιακών αναγκών.

Με απλά λόγια, επειδή η Περιφέρεια Αττικής έχει μεγάλο ΑΕΠ, θεωρείται ότι και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, τα οποία διοικητικά εντάσσονται σε αυτήν, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες αναπτυξιακές ανάγκες. Έτσι, οι πιστώσεις που πρόκειται να διατεθούν για την περιοχή μας, είτε ως επενδυτικά κίνητρα, είτε μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, θα παραμείνουν ελάχιστες. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί.

Εξάλλου η χρήση του ΑΕΠ ως μοναδικού δείκτη ευημερίας μιας περιοχής είναι λανθασμένη και μη αντιπροσωπευτική, όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει στην Επιτροπή Περιφερειών. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία, παρότι συνολικά έχουν πολύ υψηλό ΑΕΠ, ανήκουν, με την εξαίρεση των 5 πλουσιότερων, στις φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.
Σχολιάστε