Συγκλονιστικό περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ με φόντο τον Πόρο στην Ισπανική τηλεόραση
Ένα συγκλονιστικό περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ, διάρκειας 41′ λεπτών, προβλήθηκε στο 2ο κανάλι της Ισπανικής τηλεόρασης TVE2 την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019.

Η δημοσιογράφος Γιολάντα Αλβάρεθ με το τετραμελές συνεργείο, της εκπομπής En Portada, επισκέφθηκε τον Πόρο τον περασμένο Νοέμβριο και πραγματοποίησε τα γυρίσματα του περιβαλλοντικού ντοκιμαντέρ με τίτλο “Vertedero Nostrum”, κατά τη διάρκεια της δράσης εθελοντικών καθαρισμών που πραγματοποίησαν από κοινού – στον Πόρο και την Τροιζηνία – ο Δήμος Πόρου, η HELMEPA και η ΜΚΟ Aegean Rebreath.

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει το κρίσιμο πρόβλημα της θαλάσσιας μόλυνσης από το πλαστικό, που κυριαρχεί στη σύγχρονη ζωή. Στην κάμερα του ισπανικού καναλιού μιλάνε κυρίως ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο επικεφαλής της Aegean Rebreath Γιώργος Σαρελάκος, ο Κώστας Τριανταφύλλου της Helmepa, επιστήμονες και κάτοικοι και αλιείς από τον Πόρο.

Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι η ευαισθητοποίηση του ισπανικού τηλεοπτικού κοινού για την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλαστικά απορρίμματα.  Η προσέγγιση, τα πλάνα και οι πληροφορίες που παραθέτει η Γιολάντα Αλβάρεθ μέσα από τις συνεντεύξεις και την αφήγηση, καταφέρνουν να αναδείξουν και να συγκινήσουν τον ακροατή.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με ιδιαίτερο τρόπο η κοινωνία του Πόρου και του Γαλατά, ως σύγχρονη και ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την περιβαλλοντική συνείδηση. Μια κοινωνία που κάνει ο,τι περνάει από το χέρι της να αναδείξει το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος και να το αντιμετωπίσει με θάρρος και εθελοντισμό.

Παράλληλα από το ντοκιμαντέρ, προβάλλονται ιδιαιτέρως όμορφες εικόνες του Πόρου και της Τροιζηνίας. Εικόνες που αναδεικνύουν το κοντράστ ανάμεσα στον υπερκαταναλωτισμό της σύγχρονης ζωής και της αγνής φυσικής ομορφιάς της νησιωτικής Ελλάδας.

Το μήνυμα που στέλνει, μέσα από το ντοκιμαντέρ στην ισπανική κοινή γνώμη, ο Πόρος, συνοψίζεται στα ακόλουθα λόγια του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη: “Δεν θέλω να μένω σε ένα βρώμικο σπίτι. Είναι όμορφο και υγιεινό να μένεις σε ένα καθαρό μέρος. Και όταν αυτό το μέρος δεν είναι καθαρό, όχι από δική σου υπαιτιότητα, πρέπει να κάνεις κάτι για αυτό. Δεν γίνεται να κάθεσαι, να περιμένεις και να το βλέπεις να καταστρέφεται”.

Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ στο επισυναπτόμενο βίντεο. Είναι πολύ ενδιαφέρον και μπορεί να γίνει κατανοητό ακόμα και χωρίς να γνωρίζει κανείς ισπανικά.

 
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Καλημέρα, καλή εβδομάδα. Πολύ καλη η ταινιούλα. Εξαιρετική θα έλεγα. Αλλά, να μην αναφέρουμε και κάποια σημεία που μας έκαναν εντύπωση;
  1/Τον Πόρο διάλεξε η έγκριτη δημοσιογράφος, από όλον κόσμο, για να φέρει ως παράδειγμα μόλυνσης, από πλαστικούρα; Ένα απλό μήνυμα λεκτικό μάλλον θα αρκούσε ως παράδειγμα προς μίμηση. (Πχ “Ο Δήμος Πόρου κάνει εκστρατεία κατά της μόλυνσης των θαλασσών, σεβόμενος τόσο το πριβάλλον όσο και τους επισκέπτες τους νησιού. Παράδειγμα για όλον τον κόσμο.”
  Δεν ήταν ανάγκη να προβεί σε τέτοιες λεπτομέρειες που μάλλον δυσφήμιση προκαλούν και μάλιστα εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου! Διότι-ερωτώ- δεν φάνηκε τώρα ότι οι θάλασσες του Πόρου δεν είναι καθαρές; Τι θα σκεφτεί ο τουρίστας; Ότι τα βγάλαμε όλα τα σκουπίδια από μέσα; Και τώρα όλα ΟΚ; Ενώ στην πραγματικότητα ο Πόρος έχει πολύ καλή φήμη σε σύγκριση με άλλα μέρη, και έχει από χρόνια “στολιστεί” με ειδικές σημαίες καθαρότητας των παραλιών για κολύμπι.
  2/Η κάμερα επικέντρωνε ακόμα και στα πλαστικά περιτυλίγματα των παιδιών που έτρωγαν τα σαντουιτσάκια τους, σε πλαστικό περιτύλιγμα, και είχαν στις τσέπες τα πλαστικά μπουκάλια με το νεράκι τους, αντί πχ για τα γνωστά “προσκοπικά” παγούρια. Και βέβαια δεν έδειξε ότι τα παιδιά έριξαν και τα δικά τους πλαστικά στο απορριματοφόρο.
  3/Από τις συνομιλίες στα Ισπανικά και Αγγλικά διέκρινε κανείς παρά πολλές λέξεις με Ελληνικές ρίζες, γι αυτό είχε δίκιο ο συντάκτης ότι θα ήταν κατανοητό το θέμα αν και περιγραφόταν σε άλλες, εκτός Ελληνικής, γλώσσες. Αυτό που για κάποιους Έλληνες είναι εντελώς ακατανόητο, είναι- σε όλη την Ελλάδα- να βάζουν πινακίδες με ξενόγλωσσους τίτλους στα καταστήματά τους. Θα μπορούσαν να είναι Ελληνικές πανέμορφες λέξεις, με λατινικά γράμματα. (Πχ Nectar, Forminx, Thallatta, Aethra, Phaedra, Ethestris, Ekati, Estia, ανάλογα με το συμβολισμό που θέλει ο καθένας να δώσει, αντί πχ bakery, nails, petshop, hairdresser’s, meating point, Elegance, Rente-vous, Exelsior, Fruit boutique, Heads & tails κ. ά. συναφή)
  (Λέμε τώρα και πάντα με καλή πρόθεση)
  ΑΑ
  ΥΓΣχόλια δεκτά. Ακόμα και… επώνυμα!

 2. Μπάμπης Κανατσίδης says:

  Φίλε Άρι θα ήθελα ειλικρινά να μου πεις.
  Αν έβλεπες ένα αντίστοιχο ντοκιμαντέρ, για ένα μικρό, γραφικό νησί της Ισπανίας, με υπέροχη φύση και αρχιτεκτονική, με φιλόξενους, χαλαρούς και συνάμα περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους και εθελοντικά ενεργούς κατοίκους, πως θα το εκλάμβανες;
  Ως δυσφήμιση για αυτό το νησί, ή ως διαφήμιση;

 3. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Αγαπητέ μου φίλε Μπάμπη,
  σε ευχαριστώ πολύ για όσα κάνεις για το νησί μας. Στο λέω και δημόσια, γιατί τις περισσότερες φορές δεν θέλω να θίξω τη μετριοφροσύνη σου.
  Σου απαντάω με παρρησία, όπως πάντα.
  1/Δεν έχει σημασία τι λέμε, αλλά πώς και πότε.
  2/Με βάση την εκ των πραγμάτων παντελή έλλειψη αντικειμενικότητας στον κόσμο που ζούμε, κάθε τι είναι πώς το βλέπει ο καθένας, από ποια γωνιά, και με ποια πρόθεση. Το περίφημο “Εye of the beholder”, το γνωρίζεις πολύ καλά, είναι ένα από τα βασικά αξιώματα του διεθνούς Μάρκετινγκ.
  3/Έθιξες μόνο τη διαφήμιση ή δυσφήμιση. Είχα και άλλα δύο σημεία. Πες μου και για αυτά, αν θέλεις, όπως θέλεις και όποτε μπορείς. Με ενδιαφέρει πολύ η δική σου γνώμη.
  4/Για να μη θεωρήσεις ότι “πετάω την μπάλα στην εξέδρα”, σου απαντάω ευθαρσώς ότι μπορεί να είναι και διαφήμιση, έτσι όπως το έθεσες εσύ. Άρα παραδέχομαι, ότι μπορεί να μην είναι 100% βεβαιωμένα σωστή η δική σου θέση, αλλά ότι είναι 100% βεβαιωμένο, ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι σωστή.
  Με παρα πολύ μεγάλη εκτίμηση
  και θερμότατες ευχαριστίες για το έργο που προσφέρεις και για το βήμα που μας δίνεις.
  Εγκάρδιος χαιρετισμός
  ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ

Σχολιάστε