Συγκέντρωση στα Μέθανα: Οι επιπτώσεις του Καλλικράτη για την χερσόνησο ΜεθάνωνΤο Κίνημα Ανάπτυξης Μεθάνων πραγματοποίησε στα Μέθανα στο χώρου του Πολιτιστικού κέντρου στις 29.09.2012 ημέρα Σάββατο και ώρα 11 π.μ. ανοιχτή δημόσια συγκέντρωση με θέμα: Οι επιπτώσεις του Καλλικράτη για την Xερσόνησο Μεθάνων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι πλειονότητα των φορέων Μεθάνων πολλοί κάτοικοι της χερσονήσου και οι βουλευτές Α’ Πειραιώς Κατσαφάδος Κωνσταντίνος (ΝΔ), Μελάς Παναγιώτης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Ρεπούση Μαρία (ΔΗΜΑΡ).

Παραθέτουμε το σκοπό της συγκέντρωσης και την πρόταση του Κινήματος Ανάπτυξης Μεθάνων όπως αυτά εκφωνήθηκαν στους παρευρισκόμενους από τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του.

Σκοπός: Το σημερινό κάλεσμα σκοπό έχει την συσπείρωση και κοινή συνεργασία όλων των φορέων και συλλόγων της Χερσονήσου Μεθάνων για την ανάδειξη των προβλημάτων που την ταλανίζουν και την προσπάθεια επίλυσής τους.

Πρόταση: Σύσταση επιτροπής από το σύνολο των φορέων της Χερσονήσου Μεθάνων με σκοπό να παρίστανται ενώπιων των αρμοδίων δημοσίων αρχών η φορέων για την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενοποίηση του Δήμου μας με το Δ. Τροιζηνίας.

Παίρνοντας αφορμή από το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο ζητείται από τους Δημάρχους να τον ενημερώσουν για τυχόν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ενοποίηση, γίνεται η σημερινή ανοιχτή συγκέντρωση ώστε να ακουστεί η δική μας φωνή στο Υπουργείο και σε κάθε άλλο αρμόδιο Φορέα.

Δεν γνωρίζουμε την απάντηση του Δημάρχου Τροιζηνίας προς το Υπουργείο, γνωρίζουμε όμως τα ψηφίσματα των τοπικών κοινοτήτων της Χερσονήσου με τα οποία ομόφωνα ζητείται η επανίδρυση του πρώην Δήμου Μεθάνων.

Τα παραπάνω ψηφίσματα – αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων πιστεύουμε ότι εκφράζουν τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Χερσονήσου. Γνωρίζουμε λοιπόν όλοι ότι ο μεγάλος χαμένος από τη συνένωση είναι ο Δήμος μας και μερικά από τα πολλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί επιγραμματικά είναι:

1. Η οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων της Χερσονήσου (Δημοτικοί φόροι, τέλη κτλ.) χωρίς αντίστοιχη ανταπόδοση

2. Μείωση θέσεων εργασίας ντόπιων κατοίκων (βοήθεια στο σπίτι)

3. Ταλαιπωρία των κατοίκων προκειμένου να εξυπηρετηθούν στοιχειώδεις ανάγκες που αφορούν τη συναλλαγή τους με τις υπηρεσίες του Δήμου

4. Δημοτικά συμβούλια του πραγματοποιούνται μόνο στο Γαλατά στο χώρο σχολικής βιβλιοθήκης και όχι στα Μέθανα η στη Τροιζηνα

5. Κατάργηση της υπηρεσίας που αφορούσε τη βοήθεια στο σπίτι

6. Δεν υπάρχει καμία οικονομική βοήθεια – επιχορήγηση σε οποιοδήποτε τομέα των Μεθάνων ενώ αντίθετα υπάρχουν επιχορηγήσεις σε φορείς του Γαλατά

7. Δεν έχει υλοποιηθεί η απόφαση του Δήμου Τροιζηνίας για τη μετονομασία του ενιαίου Δήμου σε Δήμο Μεθάνων – Τροιζηνίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι βουλευτές Ρεπούση Μαρία, Κατσαφάδος Κωνσταντίνος και Μελάς Παναγιώτης. Η κα. Ρεπούση Μαρία άκουσε με προσοχή τα προβλήματα των Μεθανιτών και τους κάλεσε για περαιτέρω συζήτηση στο γραφείο της. Ο κ. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που έχει επιφέρει η συνένωση των Δήμων. Ο κ. Μελάς Παναγιώτης αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορική διαδρομή των Μεθάνων και διαφώνησε με την συνένωση αυτή. Αναφέρθηκε δε στην ερώτηση που έχει υποβάλει προς τον υπουργό εσωτερικών αποκέντρωσης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με θέμα: Μετονομασία του Δήμου Τροιζηνίας σε Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων.

Στη συγκέντρωση εκφωνήθηκε το μήνυμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κ. Δρίτσα Θεόδωρου, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Από τους εκπροσώπους των φορέων και κατοίκων της Χερσονήσου Μεθάνων το λόγο πήραν οι κάτωθι:

Σταθάκης Σωτήρης Πρώην Δήμαρχος Μεθάνων
Αθανασίου Σάββας Δημ.Συμβουλος Δημου Τροιζηνιας
Παυλής Αντώνης Δημ.Συμβουλος Δημου Τροιζηνιας
Σκούρτης Ιωάννης Προεδρος Ναυταθλητικου Ομιλου
Βλάχου Ειρήνη Γραμμ. Ναυταθλητικου Ομιλου
Μαλτέζος Μιχαλης πρωην Νομαρχιακος Συμβουλος
Ασημακόπουλος Γεωρ. Δημοτης Μεθανων
Κασιμάτη Αικατερίνη Μελος Δ.Σ. Εκπολι/κου Συλλογου

Όλοι αναφέρθηκαν, στην ανομοιογένεια της κοινωνίας των Μεθάνων σε σχέση με τον υπόλοιπο Δήμο, στις μεγάλες διαφορές που χαρακτηρίζουν αυτές τις δύο περιοχές, στην απουσία του δημάρχου από τα Μέθανα τους τρεις τελευταίους μήνες που λόγο τουριστικής κίνησης ήταν ιδιαίτερα σημαντική, στα μεγάλα προβλήματα που έχει επιφέρει η συνένωση των Δήμων και σε πολλά άλλα σημαντικά θέματα για την Χερσόνησο των Μεθάνων.

Πρέπει να σημειωθεί η μεγάλη κοινωνική προσφορά του πρώην Δημάρχου Σταθάκη Σωτήρη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι παραχωρεί την οικία του στο Δήμο Μεθάνων για την δημιουργία ενός γηροκομείο η άλλου κέντρου κοινωνικής προσφοράς.

Στο τέλος συγκροτήθηκε επιτροπή από όλους τους φορείς της Χερσονήσου Μεθάνων για την επίτευξη των σκοπών που τέθηκαν στη συγκέντρωση.

Το Κίνημα Ανάπτυξης Μεθάνων ευχαριστεί όλους όσους παραβρέθηκαν στην συγκέντρωση, θέλει δε να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας και συστράτευσης όλων των κατοίκων της Χερσονήσου Μεθάνων για την αναστροφή της τωρινής κατάστασης και επαναφορά των Μεθάνων στη θέση που τους αξίζει.
Σχολιάστε