Στις Σπέτσες το Συμπόσιο της Σύμης 2014 – ΓΑΠ: Οι πολιτικές της ΝΔ μάς οδήγησαν στο μνημόνιοsymiΠέρασαν ήδη 4 χρόνια από τότε που ο Πόρος είχε μετατραπεί σε φρούριο προστασίας σοσιαλιστών συνέδρων το καλοκαίρι του 2010. Τότε που το Συμπόσιο της Σύμης είχε πραγματοποιηθεί στο νησάκι μας και είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας των ελληνικών και των διεθνών ΜΜΕ. Σήμερα, τα πράγματα είναι κομμάτι διαφορετικά.

Αλήθεια, ποιος από εμάς γνωρίζει ότι το «Συμπόσιο» πραγματοποιείται αυτές τις μέρες και ολοκληρώνεται σήμερα στο γειτονικό νησί των Σπετσών;

Το Συμπόσιο διοργανώνεται από το ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου με τίτλο «Re-imagining Democracy», υπό την επιμέλεια του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Για πρώτη φορά φέτος, σε ένα μέρος των εργασιών του Συμποσίου συμμετέχουν και νέοι από όλη την Ελλάδα οι οποίοι θα συμμετέχουν σε σειρά workshop με τους συμμετέχοντες του Συμποσίου, τη λίστα με τα ονόματα των οποίων μπορείτε να δείτε εδώ. Ξεχωρίζει η παρουσία του νομπελίστα Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι.

Η ατζέντα του Συμποσίου εδώ.

ΓΑΠ: Οι πολιτικές της ΝΔ μάς οδήγησαν στο μνημόνιο

Επίθεση στη ΝΔ για την εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση και τη διατήρηση των χρόνιων παθογενειών του πελατειακού κράτους που οδήγησαν την Ελλάδα στο μνημόνιο, εξαπέλυσε ο Γ.Παπανδρέου στην ομιλία του στο Συμπόσιο της Σύμης (φέτος γίνεται στις Σπέτσες) με θέμα «Επανεφευρίσκοντας τη Δημοκρατία»

«Σήμερα στη χώρα, η συντήρηση, αριστερά και δεξιά, επιχειρεί να αποφύγει κάθε συζήτηση για αυτά. Όχι μόνον λόγω των ευθυνών της, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κυρίως γιατί δεν επιθυμεί ανατροπή των κακοδαιμονιών του πελατειακού συστήματος και πολύ περισσότερο, την προοδευτική προσέγγιση για αυτήν την ανατροπή» επισήμανε.

Χαιρόμαστε, πρόσθεσε, που πολλοί μιλούν για την έξοδό μας από το μνημόνιο, αλλά η «έξοδος» που έχει σημασία, αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι μία: είναι η «έξοδος» από το πελατειακό κράτος και την πελατειακή λογική που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο.

Παράλληλα, όμως, στράφηκε και κατά των κυρίαρχων συντηρητικών δυνάμεων στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τώρα όλοι έχουν αντιληφθεί, ότι ούτε η δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε η λιτότητα αποτελούν τη λύση εφόσον απουσιάζουν όσα πρέπει να γίνουν για να ενοποιηθεί οικονομικά και πολιτικά η ΕΕ.

«Η όποια συζήτηση περί αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν τις αδυναμίες του οικοδομήματος, αποτελούν υπόθεση όσων δήθεν γνωρίζουν, όχι των Ευρωπαίων πολιτών. Αντί, για παράδειγμα, να έχουμε εικονικούς υποψηφίους για Προέδρους της Επιτροπής, να εκλέξουν άμεσα οι πολίτες τον Πρόεδρό τους» παρατήρησε.

 
Σχολιάστε