“Σταύρος Νιάρχος ο Αρχηγός του Στόλου” με τα μάτια ενός… Ποριώτη


Η Παρήνα Νικ. Δουζίνα-Στειακάκη έγραψε ένα βιβλίο που εξιστορεί τη ραγδαία άνοδο του Σταύρου Νιάρχου, όχι μόνο ως εφοπλιστή και επιχειρηματία, αλλά και ως εξέχουσας προσωπικότητας του παγκόσμιου τζετ σετ.
Για αυτή την πρωτοβουλία της η συγγραφέας αξιοποίησε το αρχείο, τις αφηγήσεις και τις σημειώσεις του πατέρα της, του Ποριώτη απόστρατου αξιωματικού μηχ. ΠΝ Νίκου Βασ. Δουζίνα (1910-1992), αλλά και αρχιμηχανικού και στενού συνεργάτη του Σταύρου Νιάρχου από την αρχή σχεδόν της εφοπλιστικών του δραστηριοτήτων μέχρι τη γιγάντωση των επιχειρήσεών του. Και μας διηγείται την ιστορία της πληθωρικής εκείνης προσωπικότητας κυριολεκτικά «μέσα από τα μάτια» του πατέρα της.

Ο Ποριώτης απόστρατος αξιωματικός μηχ. ΠΝ Νίκος Βασ. Δουζίνας, αρχιμηχανικός και στενός συνεργάτης του Σταύρου Νιάρχου.

Όπως πληροφορούμαστε από το δελτίο τύπου των Εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ που εξέδωσε το βιβλίο, πρόκειται για μία εκ του σύνεγγυς βιωματική βιογραφική μαρτυρία, τόσο για τις επιχειρηματικές εξελίξεις όσο και για τις προσωπικές σχέσεις, δυναμικές και φουρτούνες. Δεν παραλείπει την ιστορική διαμάχη μεταξύ Νιάρχου και Ωνάση και πώς ξεκίνησε: «… Αν το μελετήσουμε καλά το ζήτημα, θα δούμε ότι το κακό (και το τρανό βέβαια) από πού μπορούσε να ξεκινήσει;  Από τις γυναίκες (cherchez la femme)…».

Η ποριώτικης καταγωγής συγγραφέας του βιβλίου Παρήνα Βασ. Δουζίνα-Στειακάκη.

Να θυμήσουμε ότι ο Νικόλαος Δουζίνας ήταν ένας ακόμη Ποριώτης που συνδέθηκε στενά με τον μεγάλο εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο, μετά τον αείμνηστο ναύαρχο Δημήτριο Κιοσσέ. Στην κορβέτα ΚΡΙΕΖΗΣ με κυβερνήτη τον Δ. Κιοσσέ επέβαινε και ο έφεδρος σημαιοφόρος τότε Σ. Νιάρχος εθελοντικά καταταγείς για να υπηρετήσει στο ΠΝ, και συμμετείχε και στην ιστορική απόβαση στην Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944. Από τότε Κιοσσές και Νιάρχος είχαν συνδεθεί με μεγάλη φιλία. Σχολιάστε