Σπ. Σπυρίδων: Η χρηματοδότηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ανακουφίζει το κοινωνικό σύνολοΣε σειρά συνεδριάσεων των οργάνων της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία είναι Μέλος, συμμετείχε την εβδομάδα αυτή ο Σπύρος Σπυρίδων. Κύριο αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής αποτέλεσαν αφ’ ενός μεν η Κοινή Αγροτική και Αλιευτική Πολιτική της ενωμένης Ευρώπης για το 2103 και τα αμέσως επόμενα χρόνια, αφ’ ετέρου η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2014 πρόκειται να διεξάγεται με ενιαίο συντελεστή ύψους 0,1% (και 0,01% για τα παράγωγα), σε όλες τις χώρες-μέλη.

Σε σχετική εισήγησή του ο κ. Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι απαραίτητη και καλοδεχούμενη η αυξημένη συμβολή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των επενδυτών στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, σε αυτήν την έντονη δοκιμασία που υφίστανται οι λαοί της Ευρώπης, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο ενιαίος συντελεστής φορολόγησης που συζητάμε, αναμένεται να αποφέρει έσοδα περίπου 57 δις Ευρώ, μέρος των οποίων θα καλύψει τις εισφορές των κρατών-μελών, ανακουφίζοντας τους προϋπολογισμούς τους και απελευθερώνοντας πολύτιμους εθνικούς πόρους. Οι πόροι αυτοί είναι προφανώς αναγκαίοι για την ανάπτυξη και την στήριξη των τοπικών οικονομιών, ειδικά μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Αγροτική και η Αλιευτική Πολιτική, την οποία η Ευρώπη φαίνεται να έχει παραμελήσει τα τελευταία χρόνια. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι, τελικά, ανακουφίζουν το ίδιο το κοινωνικό σύνολο.

Με την σχετικά μικρή αυτή συμμετοχή στην προσπάθεια ενίσχυσης των εθνικών οικονομιών της Ευρώπης, ο οικονομικός και τραπεζικός τομέας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ως τμήμα της κοινωνίας, αλλά και αναλαμβάνει μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κρίση, την οποία σε μεγάλο βαθμό έχουν προκαλέσει οι πράξεις ή οι παραλείψεις εκπροσώπων του», ανέφερε ο κ. Σπυρίδων.
Σχολιάστε