Σπάνιο κινηματογραφικό ντοκουμέντο με το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ στις μέρες του πολέμουaverofΤο θωρηκτό Αβέρωφ έχει συνδεθεί με την ιστορία του Πόρου. Ένα σπάνιο βίντεο στη σελίδα των Βρετανικών Κινηματογραφικών Αρχείων BRITISH PATHE, δείχνει το ιστορικό Θωρηκτό, να πλέει στη Μεσόγειο λίγους μήνες μετά την εμπλοκή της Ελλάδας στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά την εισβολή και ραγδαία προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941, λόγω της παλαιότητάς του, το ΓΕΝ σχεδίαζε να το βυθίσει, αλλά το πλήρωμά του εξεγέρθηκε και με δική του πρωτοβουλία διέφυγε στην Αλεξάνδρεια. Το Αβέρωφ ήταν ένα από τα λίγα ελληνικά πλοία που κατάφεραν να φτάσουν σώα στην Αλεξάνδρεια, καθώς τα περισσότερα βυθίστηκαν από τις επιδρομές γερμανικών αεροπλάνων. Κατά την διάρκεια του πολέμου το θωρηκτό έκανε περιπολίες στον Ινδικό Ωκεανό.
Με την απελευθέρωση, στις 17 Οκτωβρίου του 1944, το θωρηκτό Αβέρωφ, επικεφαλής για άλλη μια φορά του Στόλου, μετέφερε την τότε ελληνική κυβέρνηση από την εξορία στην απελευθερωμένη Αθήνα, με πλοίαρχο τον μετέπειτα Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στις κυβερνήσεις Πέτρου Βούλγαρη, Σπυρίδωνα Μάτεση, ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος πλοίαρχος του Αβέρωφ. Το πλοίο αποσύρθηκε το 1952 και μέχρι το 1983 ήταν αγκυροβολημένο στον Πόρο. Δείτε το βίντεο, πατώντας την ακόλουθη εικόνα.

GREEK FLEET JOINS ALLIED NAVY
Σχολιάστε