Σοβαρεύει η κατάσταση με τα φέριμποτ Πόρου – ΓαλατάΈντονη δυσαρέσκεια και συζητήσεις έχουν προκαλέσει στην τοπική κοινωνία οι επαναλαμβανόμενες διακοπές δρομολογίων των φέριμποτ Πόρου – Γαλατά από τα Χριστούγεννα έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα οι φορές που τα πλοία δεν εκτέλεσαν τα δρομολόγιά τους αποκλείοντας τον Πόρο από την Πελοπόννησο, είναι πρωτόγνωρα αυξημένες και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις είχαν διάρκεια άνω των 24ωρών.

Από τις διακοπές αυτές, σύμφωνα με όσα έχει δημοσιεύσει ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, μόνο την ημέρα των Φώτων, υπήρχε απαγόρευση του Λιμεναρχείου, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα δρομολόγια δεν εκτελέστηκαν με δήλωση του πλοιάρχου λόγω κακοκαιρίας. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις -και στις πλέον παρατεταμένες- το πλοίο που δεν εκτέλεσε τα δρομολόγια ήταν το μάλιστα το ίδιο (Νήσος Πόρος), ενώ το πρωί της Πέμπτης 9.1.2020 η αιτιολογία για αυτό ήταν ότι το λιμάνι του Γαλατά …δεν έχει επαρκή φωτισμό.

Tέτοια περιστατικά βέβαια εντείνουν την καχυποψία για τις πραγματικές αιτίες του ζητήματος και κάνουν τους κατοίκους του Πόρου να βράζουν. Θυμίζουμε μάλιστα ότι σχεδόν αποτελεί «συνήθεια» για τους Ποριώτες κάθε παραμονή πρωτοχρονιά τα δρομολόγια να μην εκτελούνται τις απογευματινές ώρες της «λόγω κακοκαιρίας», αλλά η φετινή κατάσταση δεν έχει προηγούμενο.

Σε σημερινή ανάρτησή του στο facebook ο κ. Δημητριάδης έγραψε τα ακόλουθα, με βάση τα οποία αναμένεται ότι το θέμα θα έχει συνέχεια και τις επόμενες ημέρες:

 

«ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ FERRY BOATS ΠΟΡΟΥ-ΓΑΛΑΤΑ

Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει τις τελευταίες δύο βδομάδες στην πορθμειακή σύνδεση Πόρου – Γαλατά, ενημερώνω ότι αύριο έχω καλέσει σε σύσκεψη στο Δημαρχείο όλους τους πλοιοκτήτες των ferry boats και τον Λιμενάρχη Πόρου, ώστε να υπάρχει πλήρης αποσαφήνιση των συνθηκών υπό τις οποίες δεν εκτελέστηκαν δρομολόγια τις προηγούμενες μέρες και να διασφαλισθεί ότι στο μέλλον θα εξαντλείται κάθε δυνατότητα εκτέλεσής τους υπό αντίστοιχες συνθήκες.

Την στιγμή που η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες του νησιού πρέπει να αποδεχτούν ότι υπό ακραίες καιρικές συνθήκες είναι εύλογο να απαγορεύεται από το Λιμεναρχείο η κίνηση των πλοίων, η μη-εκτέλεση δρομολογίων από το πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ» σήμερα το πρωί και χθες το απόγευμα με την επίκληση κακών καιρικών συνθήκων (χθες) και χαμηλού φωτισμού (!!!) στην προβλήτα του Γαλατά (σήμερα), συνιστά προκλητική στάση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ορθώς δε το Λιμεναρχείο Πόρου προχώρησε στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Αυτονόητες αξιώσεις του Δήμου είναι οι ακόλουθες:

1. Όταν υπάρχει απαγόρευση απόπλου από το Λιμεναρχείο λόγω κακοκαιρίας (όπως συνέβη την ημέρα των Φώτων), να διερευνάται η δυνατότητα εκτέλεσης ελάχιστων δρομολογίων για λόγους ασφαλείας, από όποιο πλοίο/καπετάνιο δηλώσει ότι δύναται να τα εκτελέσει.

2. Όταν κάποιος καπετάνιος δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης των δρομολογίων για οποιοδήποτε λόγο, το  πλοίο της βάρδιας να αντικαθίσταται αμέσως από άλλο πλοίο που ο καπετάνιος του δεν επικαλείται αντίστοιχη αδυναμία.

3. Όταν λόγω αυξημένης κίνησης απαιτείται ταυτόχρονη εκτέλεση των δρομολογίων από δύο πλοία, αυτό να γίνεται αμέσως.

4. Αν η κοινοπραξία που έχει βάρδια δεν μπορεί να δώσει τις παραπάνω λύσεις με δικό της πλοίο, να συνδράμει πλοίο της κοινοπραξίας που δεν έχει βάρδια.

5. Σε κάθε περίπτωση τροποποίησης (έκτακτης ή προγραμματισμένης) ή διακοπής των δρομολογίων να ενημερώνεται αμέσως ο Δήμος, ώστε να εκδίδεται σχετική ανακοίνωση για την ενημέρωση του εξυπηρετούμενου κοινού.

Πρόκειται για στοιχειώδη πράγματα στα οποία ελπίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουν αύριο. Μετά την σύσκεψη ο Δήμος θα εκδώσει σχετική ανακοίνωση.»
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Τσιπλακος παναγιωτης says:

    Δεν ξέρω τη νομοθεσία που διέπει τα φέρυ μποτ και είναι κράτος εν κράτει μήπως κάποια στιγμή ο Δήμος θα έπρεπε να βγάλει ένα δικό του φέρυ να σταματήσει αυτό το νταβατζηλικη όχι μόνο στα δρομολόγια αλλά και στης χρεώσεις.αλλο μεγάλο θέμα αυτό που χωράει μεγάλη συζήτηση

  2. ΑΡΙΣΤ. ΠΑΝ. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

    Ας μη θίξουμε το θέμα της αγένειας που ίσως είναι το μόνο μελανό σημείο στη φιλόξενη υποδοχή των επισκεπτών της περιοχής μας. Και όχι τίποτα άλλο, είναι η πρώτη και- ευτυχώς- η μοναδική αλγεινή εντύπωση που αποκτούν όσοι δεν τους ξέρουν, αρχής γενομένης από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων, μέχρι και το έμπα -έβγα των οχημάτων. Ρε, δεν σκάζει χαμόγελο ο… στόμας τους.
    Στο ναυτικό που υπηρετήσαμε τη θητεία μας ήταν πιο ευγενικοί οι… “Υπόλογοι”, ακόμα κι όταν έπεφτε ποινολόγιο.
    Τα έχουμε ξαναπεί όλα αυτά πολλές φορές, αλλά φευ…

Σχολιάστε