«Σκέφτομαι, άρα υπ-άρχω» …Κείμενο και φωτογραφίες του Χάρη Λεβέντη
Σαν φράση, κάποτε διατυπώθηκε. Σαν έννοια, κανείς ίσως δεν την αξιολογεί αυτές τις μέρες γιατί δεν έχει χρόνο, χρήμα, όρεξη, ψυχή. Λόγο επίσης δεν έχει. Προφορικό, αλλά και ως αιτία. Η σκέψη χρειάζεται τον νου ως συντελεστή και αυτές τις μέρες υστερεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Ο ατομικός νους βομβαρδίζεται από έννοιες, σύμβολα και αισθήσεις γνωστές στον συλλογικό νου σαν «σοκ». Σε όλη την διάρκεια της γήινης πορείας μας, η ανθεκτικότητα μας σε παρόμοιες καταστάσεις ορίζει και την ικανότητα μας να επιβιώνουμε αλλά και να διαβιώνουμε εν ισορροπία.
Η σκέψη αυτήν την στιγμή στηλιτεύεται από παρελθοντικά σοκ και ερμηνείες που πηγάζουν από το συλλογικό υποσυνείδητο, σχηματίζοντας νέο ασυνείδητο.
Το τελευταίο με την σειρά του, διαμορφώνει τις μελλοντικές ανισορροπίες που θα αντιμετωπίσουμε εμείς αλλά και τα φυντάνια μας όπου και αν βρίσκονται επάνω σε αυτόν τον πλανήτη και ούτω καθ’ εξής. Πάντα η ίδια ιστορία!
Τα παιδιά από την άλλη, έχουν έμφυτο τον μηχανισμό που δίνει ισορροπία στην «κοινότητά» τους. Φανταστείτε τα να βομβαρδίζονταν και αυτά από όλα αυτά τα σοκ σήμερα. Μάλλον ούτε βρεγμένη σανίδα δεν θα μας έσωζε.
Τα παιδιά διαθέτουν επίσης την ικανότητα να διατηρούν την απαραίτητη ισορροπία χωρίς την ιδιαίτερη σκέψη και «μανούρα» που διέπει την καθημερινότητα ενός «ενήλικου».
Οι ενήλικοι έχουμε ξεχάσει πώς να παρατηρούμε σωστά τα παιδιά, όπως άλλωστε και να μαθαίνουμε ορθά.
Στην αντίθετη περίπτωση θα ανακαλύπταμε όλα όσα έχουμε αφήσει πίσω μας σαν «ανώριμα», «απρεπή» και «ανάρμοστα» και θα σοκαριζόμασταν από το πόσο εύκολα προκαλούμε εμείς οι ίδιοι αλλεπάλληλα σοκ στα παιδικά βιολογικά συστήματα, με περίσσεια ευκολία και ασυναισθησία!
Το συστατικό της ομοιόστασης τους είναι ίδιο με αυτό που όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε αναθεωρήσει και κατατάξει σαν κάτι το «λίγο» και ανεπαρκές στον «κόσμο που ζούμε»!
Η ΖΩΗ! Ζωή δεν είναι να ανησυχείς για όλα όσα σου προσφέρει η ζωή αλλά να τα μοιράζεσαι με χαρά και συμπονετική ιδιοσυγκρασία. Ούτε να δείχνεις πρώτος και καλύτερος αυτόν που έκλεψε τα χρήματα, ξεγέλασε τον πολίτη και κρύφτηκε από την αστυνομία! (τα μαθαίνουν από εμάς αυτά!).
Με όση απλότητα απέχουν από τα παραπάνω, θα δείξουν επίσης σε αυτόν που χαλάει τις ισορροπίες ότι είναι ανεπιθύμητος και ανάρμοστος για το σύνολό τους και δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και βία στην περίπτωση που όποιος προκαλεί δυσαρμονία δεν αλλάζει τρόπους.
Ας απολαύσουμε λοιπόν την δημιουργική τους τάση και την κοινωνική τους ευσυνειδησία όπως αυτές εκφράζονται σε αυτόν τον ανούσιο κατά τα άλλα καιρό κρίσης και ας μάθουμε να ερμηνεύουμε τις επίκτητες, αφύσικες και ψευδαισθητικές ορμές και συνειδησιακές νόρμες που τους επιβάλλουμε, ως δικά μας αφύσικα για την Ζωή την δική μας αλλά πρωτίστως την δική τους – για όσο την μοιραζόμαστε.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΣΙΣΜΑΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ says:

    ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΠΡΑΒΟ

  2. Antonis says:

    Μπράβο ….
    μπράβο
    Στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι, αλλά και στο ότι εκφράζεις αυτά που αντιλαμβάνεσαι.

Σχολιάστε