Σιγή των περισσοτέρων πολιτικών κομμάτων για τον κίνδυνο πολέμου σε Μέση Ανατολή και ΚαύκασοΛίγες μέρες πριν τις εθνικές μας εκλογές, η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στον πολιτικό μας μικρόκοσμο, στις πολιτικές ίντριγκες και γκρίνιες, στους λαθρομετανάστες και στο χάος που επικρατεί στον κλάδο… της πορνείας.
Αυτό που διαφεύγει της προσοχής μας τον τελευταίο καιρό, είναι οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας. Διαβάζουμε σε σημερινό δημοσίευμα του DefenceNet.gr, πως σύμφωνα με ανάλυση του WSWS η Ρωσία εδώ και μήνες προετοιμάζεται εντατικά για ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν, κάτι που ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr σε σχετική άρθρο του στις 6/4, αλλά πλέον έχουμε επώνυμες δηλώσεις του προέδρου του κορυφαίου κρατικού think tank της Ρωσίας του Προέδρου της Γενικής Ακαδημίας Επιστημών και Γεωπολιτικής της Ρωσίας, Leonid Ivashov.
Επίσης το ρωσικό Γενικό Επιτελείο Στρατού θεωρεί ότι η επίθεση στο Ιράν θα γίνει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα έχει τεράστιες συνέπειες όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στην περιοχή του Καυκάσου και ο λόγος αυτός έχει προκαλέσει μία μείζονα πολεμική προετοιμασία των ρωσικών ενόπλων δυ΄νάμεων που δείχνουν να δίνουν μία μάχη με τον χρόνο: Να προωθηθούν στην πρώτη γραμμή τα σύγχρονα οπλικά συστήματα της Ρωσίας, και να επανδρωθούν οι μονάδες πρώτης γραμμής.

Η Ρωσία εδώ και καιρό αναβαθμίζει εξοπλιστικά τα στρατεύματά της που εδρεύουν στην περιοχή του Καυκάσου, ενώ έχει θέσει σε ετοιμότητα τη συστοιχία πυραύλων που βρίσκεται στην Κασπία Θάλασσα και είναι στις ακτές του Νταγκεστάν. Η μοναδική στρατιωτική βάση που υπάρχει στο Νότιο Καύκασο, βρίσκεται στην Αρμενία και έχει τεθεί επίσης σε ετοιμότητα. Το περασμένο φθινόπωρο, η Ρωσία έστειλε το αεροπλανοφόρο Kuznetsov στο λιμάνι της Ταρτούς, στη Συρία.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία θα έχει έμμεση εμπλοκή σε ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν, παρέχοντας του (Ιράν) για αρχή τεχνογνωσία. Πριν από μέρες, ο Πρόεδρος της Γενικής Ακαδημίας Επιστημών και Γεωπολιτικής της Ρωσίας, Leonid Ivashov, δήλωσε ότι: «Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν, ουσιαστικά θα είναι ένας πόλεμος εναντίον της Ρωσίας», ενώ δεν δίστασε να καλέσει σε μια πολιτική και διπλωματική Συμμαχία την Κίνα και την Ινδία.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Leonid Ivashov, τα όσα έχουν σκοπό να ξεκινήσουν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχουν ως απώτερο σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή ώστε η κρίση αυτή αρχικώς να πλήξει και δευτερεύων μεταφερθεί στα σύνορα της Κίνας, της Ρωσίας και στο εσωτερικό της Ευρώπης.

«Ένας πόλεμος εναντίον του Ιράν εκτός τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα πάρει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα επεκταθεί στον Καύκασο με στόχο να αποδυναμώσει τη θέση της Ρωσίας στην Κασπία Θάλασσα», επισημαίνει ο Leonid Ivashov.
Τα πράγματα όπως φαίνεται είναι αρκετά σοβαρά και στη χώρα μας δεν κουνιέται φύλο… Πραγματικά, σε αυτή την προεκλογική δεν ακούσαμε κουβέντα για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Τι θα κάνουν τα κόμματα σε περίπτωση πολέμου στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο;

Αναφορές της Α. Παπαρήγα για το εκρηκτικό κλίμα
Το γεγονός αυτό επισήμανε στην χθεσινή της ομιλία στο Πεδίον του Άρεως, η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει βάλει στην προεκλογική ατζέντα τον κίνδυνο της γενίκευσης πολέμου στην περιοχή και έχει πάρει ανοιχτά θέση. Η κ. Παπαρήγα στην χθεσινή της ομιλία, ανάφερε τα ακόλουθα:
«Ας πάμε όμως και σε ένα πολύ σοβαρό θέμα που τα άλλα κόμματα, όλα, δεν μπήκαν στον κόπο να το θίξουν προεκλογικά, λέτε και δεν αφορά τον ελληνικό λαό, δεν αφορά την οικονομία, δεν αφορά τα ίδια τα παιδιά του ελληνικού λαού…
Τι θα κάνουν σε περίπτωση πολέμου κατά της Συρίας και του Ιράν;
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και όλα τα άλλα κόμματα, που μάλιστα διεκδικούν εντολή για κυβερνήσεις μονοκομματικές ή συνεργασίας, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους σε μείζονα ζητήματα που τρέχουν όλο και πιο γρήγορα και θα τρέξουν αμέσως μετά τις εκλογές.
Η διαπάλη στην περιοχή μας – Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Καύκασος – παίρνει επικίνδυνες εξελίξεις, σε μια περιοχή που διαθέτει ενεργειακό πλούτο κι αποτελεί “πέρασμα” των πρώτων υλών από την Κεντρική Ασία, την Κασπία, τη Μέση Ανατολή, τόσο προς τη Δύση, όσο και προς τις γοργά ανερχόμενες δυνάμεις της Ασίας (Κίνα, Ινδία κ.ά.).
Ισχυρότατα μονοπώλια, ιμπεριαλιστικές ενώσεις και ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πλέκονται σ’ ένα “κουβάρι” αντιθέσεων και διαπάλης.
Απαιτούμε:
Να εμποδιστεί κάθε εμπλοκή της Ελλάδας σε έναν πιθανό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν και της Συρίας. Να μην τηρηθεί οποιαδήποτε “συμβατική υποχρέωση” που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκει τη χώρα.
Να μη χρησιμοποιηθεί η βάση της Σούδας. Να κλείσει τώρα. Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ».
Σχολιάστε