Σεμινάριο για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και διήμερο αφιερωμένο στη φιλοσοφία και τον κινηματογράφο από την “Καθετή”
Εποχή αφιερωμένη στην εκπαίδευση το φθινόπωρο και φυσικά το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο “Καθετή” στο Γαλατά, πραγματοποιεί επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια.
Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο που αφορά τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, ενώ το διήμερο 19 & 20 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στη φιλοσοφία και τον κινηματογράφο.

Διαβάστε αναλυτικότερα:

Σετ εργαλείων για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών

Εάν είστε καθηγητής ή καθηγήτρια ξένων γλωσσών ή εάν διδάσκετε ελληνικά ως ξένη γλώσσα μπορείτε να παρακολουθήσετε μία παρουσίαση εκπαιδευτικών υλικών και καινοτόμων δραστηριοτήτων στις 16 Οκτωβρίου, από τις 2:30 έως τις 4:30 μ.μ., στην Καθετή. Το σεμινάριο αφορά τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και δίνει την ευκαιρία στους/στις εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ένα σετ εργαλείων το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν στο μέλλον.

Το σεμινάριο, το οποίο αποτελεί μέρος του «Σχολείου των Εκπαιδευτικών», αποτελεί μια καλή ευκαιρία ώστε οι εκπαιδευτικοί να αναστοχαστούν και να αξιολογήσουν τις μεθοδολογίες διδασκαλίας που ήδη χρησιμοποιούν και τα αποτελέσματα που έχουν. Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα χρειαστεί να αξιολογήσουν τα εκπαιδευτικά υλικά που έχουν στη διάθεσή τους και να σκεφτούν πώς μπορούν να βελτιώσουν την προσέγγισή τους, ώστε το μάθημά τους να επικεντρώνεται γύρω από τους/τις μαθητές/-ήτριες και όχι γύρω από τις εξετάσεις ή από τους/τις ίδιους/-ες. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί θα χρειαστεί να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν τους/τις μαθητές/-ήτριες να αποκτήσουν ευχέρεια στη χρήση της ξένης γλώσσας. Τέλος, με αφορμή το σεμινάριο, οι καθηγητές ξένων γλωσσών της περιοχής μπορούν να γνωριστούν και να εξετάσουν τυχόν ενδεχόμενα συνεργασίας.

Δομή σεμιναρίου:
• Στόχοι
• Γλωσσικές δεξιότητες
• Μεθοδολογίες διδασκαλίας
• Πώς γίνεται η παρουσίαση της θεωρίας
• Ασκήσεις για τον προφορικό/γραπτό λόγο
• Ασκήσεις αποκλειστικά για τον γραπτό λόγο
• Ασκήσεις για όλες τις δεξιότητες (ακουστικά, ανάγνωση, παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου)
• Προκλήσεις και λύσεις
Λάβετε μέρος στο 2ωρο σεμινάριο με την εκπαιδεύτρια Αναστασία Καρούτη για να μάθετε περισσότερα και να αποκτήσετε εκπαιδευτικά υλικά και εργαλεία. Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε καθηγητές/-ήτριες ξένων γλωσσών και ελληνικών ως ξένη γλώσσα, αλλά είναι κατάλληλο για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Όλοι/-ες οι συμμετέχοντες/-ουσες θα λάβουν έναν ηλεκτρονικό φάκελο με σημειώσεις και πηγές που μπορούν να αξιοποιήσουν.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο «Σχολείο των Εκπαιδευτικών», τον κύκλο επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς από την Καθετή. Το «Σχολείο των Εκπαιδευτικών» προσφέρει στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις και τις τεχνικές τους, να αξιοποιήσουν καλύτερα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και να μάθουν δημιουργικά και βιωματικά. Οι στόχοι των σεμιναρίων και των εργαστηρίων του «Σχολείου των Εκπαιδευτικών», αλλά και της Καθετής γενικότερα, εναρμονίζονται με τους 17 παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η εκπαιδεύτρια Αναστασία Καρούτη είναι καθηγήτρια αγγλικών και μεταφράστρια με μεταπτυχιακές σπουδές στις σπουδές φύλου και τη φεμινιστική θεωρία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την εκπαίδευση, τη μη τυπική και βιωματική μάθηση, τη διαπολιτισμική επικοινωνία και το πρόγραμμα Erasmus+ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για δύο χρόνια υπήρξε εκπαιδεύτρια ενηλίκων και εκπαιδευτική σύμβουλος σε οργανώσεις στη Ρουμανία. Το 2013-2014 συμμετείχε στο εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης επαγγελματικών και προσωπικών δεξιοτήτων GROW. Ως εκπαιδεύτρια, ήταν υπεύθυνη για τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και για την παράδοση βιωματικών σεμιναρίων σε εφήβους, αλλά και για την κατάρτιση διεθνών εθελοντών σε θέματα μη τυπικής μάθησης.

Διήμερο Φιλοσοφίας & Κινηματογράφου στην Καθετή

Η φιλόλογος Γεωργία Σερμαμόγλου-Σουλμαΐδη και ο κινηματογραφιστής Λύσανδρος Τσιχριτζής θα είναι μαζί μας για ένα σαββατοκύριακο αφιερωμένο στη φιλοσοφία και τον κινηματογράφο στις 19 και 20 Οκτωβρίου, στον χώρο της Καθετής στον Γαλατά. Το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι εάν και κατά πόσο μπορεί ένα πολιτικό σύστημα να περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες στην υπηρεσία ενός κοινωνικού καλού, με βάση την Πολιτεία του Πλάτωνα και θα το εξερευνήσουμε μέσα από προβολές ταινιών και συζήτηση.

Στη συζήτηση πραγματευόμαστε τα μέρη εκείνα της Πολιτείας στα οποία ο Πλάτων παρουσιάζει τις απόψεις του για το ιδεώδες πολιτικό σύστημα. Η ιδανική πολιτεία κατά Πλάτωνα αποσκοπεί στην κατάκτηση της αρετής, αλλά ενέχει και στοιχεία επιβολής και πατερναλισμού. Μπορεί ένα πολιτικό σύστημα να περιορίζει τις ατομικές ελευθερίες στην υπηρεσία ενός κοινωνικού καλού και αν ναι, σε ποιον βαθμό;

Με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά, οι ταινίες που θα προβληθούν πραγματεύονται το ζήτημα της ελευθερίας και, στον αντίποδα αυτής, το ζήτημα της αυτοπαγίδευσης. Οι ταινίες αναφέρονται παρακάτω.

Μετά την προβολή των ταινιών, ακολουθεί συζήτηση σε μορφή debate, με επιχειρήματα που αντλούνται από τα κείμενα και τις ταινίες: αγιάζει ο σκοπός τα μέσα; Ως ποιο βαθμό θα επιτρέπαμε τον περιορισμό των ελευθεριών μας; Πώς αποφεύγει κανείς τον κίνδυνο της προπαγάνδας και της χειραγώγησης;

Περισσότερα για τους εκπαιδευτές:

Η Γεωργία Σερμαμόγλου-Σουλμαΐδη είναι φιλόλογος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Virginia. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και έχει απασχοληθεί ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Goettingen. Έχει συγγράψει τη μονογραφία με τίτλο “Playful Philosophy and Serious Sophistry: A Reading of Plato’s Euthydemus”, καθώς επίσης και άρθρα για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, δημοσιευμένα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει επιμεληθεί το συλλογικό τόμο “Wisdom, Love and Friendship in Ancient Greek Philosophy”, ο οποίος αναμένεται να κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο De Gruyter. Το 2013 ίδρυσε τον εκπαιδευτικό οργανισμό Greek Studies on Site, ο οποίος οργανώνει σεμινάρια για αγγλόφωνους φοιτητές κλασικής φιλολογίας και φιλοσοφίας.

Ο Λύσανδρος Τσιχριτζής τελείωσε το Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Κρήτης και πήρε το μεταπτυχιακό του στην Επιστήμη Υπολογιστών στο City College of ΝΥ στις Η.Π.Α. Παράλληλα με τις σπουδές του και μέχρι σήμερα ασχολείται με την παραγωγή ταινιών δουλεύοντας σε διάφορα πόστα είτε ως εργαζόμενος σε ιδιωτικές εταιρείες είτε ως ανεξάρτητος κινηματογραφιστής οργανώνοντας προσωπικά projects. Πιστεύει ότι για να βρει κανείς την ισορροπία στην ζωή, θα πρέπει να βρει εξίσου την ισορροπία μεταξύ λογικής και συναισθήματος μέσα του. Το σεμινάριο είναι το πάντρεμα αυτών των δύο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για το αναλυτικό πρόγραμμα.

Πρόγραμμα:

Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019
11:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Φιλοσοφία
Ανάλυση επιλεγμένων αποσπασμάτων από την πλατωνική Πολιτεία
5:00 – 8:00 μ.μ. Κινηματογράφος
Ταινία (Διάρκεια: 106’)
Διάλειμμα (15’)
Συζήτηση ταινίας (60’)

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019
11:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Κινηματογράφος
Ταινία (Διάρκεια: 110’)
Διάλειμμα (15’)
Συζήτηση ταινίας (60’)
5:00 – 8:00 μ.μ Φιλοσοφία
Τελική συζήτηση σε μορφή αντιπαράθεσης (debate) σχετικά με το πλατωνικό πολιτικό σύστημα και τον περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών, με επιχειρήματα που αντλούνται από τα κείμενα και τις ταινίες.
Σας περιμένουμε!

Πληροφορίες
Διεξαγωγή: 19 & 20 Οκτωβρίου 2019, 11:00 π.μ.-2:00 μ.μ. και 5:00-8:00 μ.μ.
Τόπος: «Καθετή», 25ης Μαρτίου, Γαλατάς
Συμμετοχή: Θα υπάρχει μία μικρή συμμετοχή έως 5 ευρώ για να καλυφθούν τα μεταφορικά έξοδα των εκπαιδευτών.
Πληροφορίες: info@katheti.gr, 2298043825

Επικοινωνία
Τηλέφωνο: 2298043825
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Γιάννης Γκούμας says:

    Η κουβέντα που κατέληξε το διήμερο, ήταν μια εξαιρετική συζήτηση για την δημοκρατία, ξεκινώντας από τον αρχαίο πλάτωνα, περνώντας από σύγχρονους σκηνοθέτες και καταλήγοντας σε συζήτηση των εμπειριών της ανθρωπότητας γύρω από τις προσπάθειες να φτιάξουμε μια πολιτεία για τους πολίτες.

    Πολύ καλή πρωτοβουλία.

Σχολιάστε