13 Απριλίου 1993: Όταν… έφυγε ο ΓιάννηςΕκείνο το πρωινό, οι ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές, έδειχναν εικόνες από τον Πόρο. Ήταν Μεγάλη Τρίτη πριν από 19 χρόνια. Ο τίτλος στο κάτω μέρος της οθόνης της τηλεόρασης, ήταν ανατριχιαστικός. «Μακελειό στον Πόρο». Η φωνή του συγκλονισμένου δημάρχου Σ. Σπυρίδωνα, περιέγραφε τα γεγονότα της προηγούμενης νύχτας.
Ο Πόρος ξυπνούσε με έναν εφιάλτη που μόλις είχε αρχίσει. Λίγες ώρες νωρίτερα, ένα παλικάρι 26 χρονών έπεφτε νεκρό από το υπηρεσιακό περίστροφο ενός αστυνομικού.
Ο 33χρονός τότε αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος, υπηρετούσε στο Α.Τ. Πόρου. Τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Δευτέρας προς Μεγάλη Τρίτη, βγήκε για να «διασκεδάσει» στα μπαρ του νησιού. Το πέρασμα του από τα μαγαζιά, σκόρπισε το χάος και το θάνατο στο φιλήσυχο νησί που ετοιμαζόταν να γιορτάσει το Πάσχα.
Ο Σταματόπουλος, στην πρώτη δολοφονική στάση του, πυροβόλησε με το περίστροφο του, τον συμπολίτη μας Τάσο Σωτηράκη. Ο Τάσος είχε άγιο… Παρά τις τρείς σφαίρες που δέχθηκε, έζησε για να θυμάται εκείνη την τραγική νύχτα.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως ο Σταματόπουλος ήταν σε κατάσταση μέθης.
Στην επόμενη στάση του, έγινε το μοιραίο…
Ο Σταματόπουλος μπήκε στο μπαρ που δούλευε ο Γιάννης Τζίτζης. Το αγαπητό αγόρι που στη ζωή του δεν είχε πειράξει κανέναν. Ο αρχιφύλακας, με παρατεταμένο το όπλο, ζήτησε από τον Γιάννη να βγάλει όλο τον κόσμο έξω από το μαγαζί, εκτός από τις γυναίκες. Ο Γιάννης τον αντιμετώπισε με χαμόγελο. Ο Σταματόπουλος το εννοούσε. Πυροβόλησε στα ποτήρια που κρέμονταν πάνω από το μπαρ. Ο Γιάννης ξάπλωσε πίσω από το μπαρ να καλυφθεί και ο φονιάς τον πυροβόλησε στον αυχένα.
Ο Γιάννης ξεψύχησε μετά από λίγη ώρα. Ήταν Μεγάλη Τρίτη 13 Απριλίου 1993.
Μια μέρα αργότερα, την Μεγάλη Τετάρτη, η κηδεία του Γιάννη, μετατράπηκε σε διαμαρτυρία από εκατοντάδες ποριώτες, στο Α.Τ. Πόρου. Για την διαμαρτυρία, 11 συμπολίτες μας σύρθηκαν άδικα στα δικαστήρια με βαριές κατηγορίες για αρκετά χρόνια. Όλοι τελικά αθωώθηκαν. Κανείς δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη, ούτε από αυτούς, ούτε από τις οικογένειες τους.
Το Κακουργιοδικείο Πειραιά καταδίκασε αργότερα σε ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 17 χρόνων τον δράστη. Το πραγματικό κίνητρο της δολοφονίας δεν το μάθαμε ποτέ. Σημειώνεται ότι ο Σταματόπουλος στο παρελθόν είχε παραπεφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του Σώματος για άλλα παραπτώματα.
Ο Γιάννης Τζίτζης ζει στη μνήμη όλων όσων τον γνώριζαν.
Σχολιάστε