Σαν σήμερα, το 1821, η παράδοση του μπαρουτιού από το Ποριώτικο πλοίο στου Μανιάτες οπλαρχηγούς


Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης 
Σαν σήμερα στις 17 Μαρτίου 1821 το Ποριώτικο πλοίο ΔΗΜΗΤΡΑ του Χατζή Αναστάση Μάνεση με καπετάνιο το γιο του Γιώργη και τις κατευθύνσεις του οπλαρχηγού του Πόρου Χριστόδουλου Μέξη, έφθασε στον Αλμυρό της Μεσσηνιακής Μάνης, τη σημερινή Βέργα, και παρέδωσε τους Μανιάτες και στους λοιπούς οπλαρχηγούς του Μωριά το πολύτιμο φορτίο με τα μπαρουτόβολα, ώστε να ξεκινήσει η μεγάλη Εξέγερση. Πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν η παράδοση της Καλαμάτας από τον πασά της Αρναούτογλου στον Πετρόμπεη στις 23 Μαρτίου.
Η προμήθεια των πυρομαχικών είχε αποφασιστεί στη συνέλευση της Φιλικής Εταιρείας το Δεκέμβριο του 1820 στο Ισμαέλ της Μολδαβίας μετά από το σχετικό αίτημα του Παπαφλέσσα και τη φροντίδα του Χριστόδουλου Μέξη που διαχειρίστηκε και τα χρήματα της Εταιρείας για την αγορά τους από το Αϊβαλί και τη Σμύρνη.
Σε ανάμνηση του ιστορικού αυτού γεγονότος ο Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας διοργανώνει κάθε χρόνο στη Βέργα τέτοιες μέρες την εκδήλωση ‘’ΔΡΟΜΟΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙΟΥ’’ με τη συμμετοχή και του δήμου Πόρου.
Και κάτι σημαντικότερο που ήρθε στο φως πρόσφατα για το μεγάλο ιστορικό αυτό γεγονός. Από την Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας ήλθε η πληροφορία ότι η προμήθεια του μπαρουτιού στη Σμύρνη έγινε με τη βοήθεια της οικογένειας του εύπορου Σμυρναίου γιατρού Μιχαήλου Ναύτη, δραστήριου μέλους της Φιλικής Εταιρείας, ο οποίος με τη σύζυγό του Κυριακή συνέβαλε, κυρίως οικονομικά, στην προετοιμασία του ελληνικού επαναστατικού αγώνα. Η Κυριακή μάλιστα με δική της πρωτοβουλία, πραγματοποίησε μυστικούς εράνους στη Μικρασιατική πόλη για να συμπληρωθεί το ποσό, και τον Μάρτιο του 1821 εστάλη με το πλοίο στη Μάνη η σημαντική αυτή ποσότητα των πολεμοφοδίων.
Μια ακόμη προσφορά της Κυριακής Ναύτη ήταν και η αποστολή 3.000 γροσιών στην υποδουλωμένη Ελλάδα, ενώ δεν δίστασε να πουλήσει τα κοσμήματα κι ένα μεγάλο μέρος της πατρικής της περιουσίας, για να ενισχύσει τον αγώνα για την ελευθερία.
Στο πλευρό του συζύγου της εργάστηκε ηρωικά, μυστικά και εχέγγυα προσφέροντας χρήματα και κάνοντας μυστικούς εράνους στην Τουρκοκρατούμενη Σμύρνη. Εκείνη την εποχή εξάλλου στη Σμύρνη είχε συσταθεί η «Φιλόμουσος και Φιλάνθρωπος Γραικική Εμπορική Εταιρεία», τα κέρδη της οποίας διατίθεντο για την αγορά και προώθηση πολεμοφόδιων στην Επαναστατημένη Ελλάδα.
Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στην Ένωση Βουρλιωτών από τους απογόνους της ιστορικής αυτής οικογένειας που ζουν σήμερα στη Σύρο.
Μία ακόμη γυναίκα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης μετά τη Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους.
Έτσι επίσης επαληθεύεται και η μεγάλη προσφορά του μικρού μας νησιού του Πόρου με την καθοριστική συμμετοχή του στη μεταφορά του μπαρουτιού κατά την έναρξη του Μεγάλου Αγώνα.Σχολιάστε