Σαν σήμερα «έφυγε» ο Μπαγιαντέρας…gko5Σαν σήμερα, στις 18 Νοέμβρη του 1985, άφησε την τελευταία του πνοή ο «δικός» μας ρεμπέτης Μήτσος Γκόγκος πιο γνωστός σε όλους ως Μπαγιαντέρας.

Ο τυφλός «ραψωδός» του ρεμπέτικου,  γεννήθηκε το 1903 στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά. Ήταν ο Βενιαμίν της οικογένειας. Το 22 παιδί του Ποριώτη Υπαξιωματικού του Λιμενικού Σώματος Γιάννη Γκόγκου. Η μητέρα του Αγγελική καταγόταν από την Ύδρα. Μορφωμένος, με δίπλωμα ηλεκτρολόγου, ξεκίνησε τη μουσική πολύ νέος.  Λίγο πριν τη δεκαετία του ’30 άρχισε να τριγυρνάει στα Πειραιώτικα στέκια που σύχναζε ο εργατόκοσμος του λιμανιού, παίζοντας το “πρόστυχο” για την εποχή μπουζούκι.  Ο Μπαγιαντέρας είχε στενή σχέση με τους πρωτεργάτες του Ρεμπέτικου, κυρίως με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Μεθανίτη ρεμπέτη Γιώργο Μπάτη.

Όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, την άνοιξη του 1941 έχασε το φως του για πάντα ο Μπαγιαντέρας. Την ώρα που τραγουδούσε στο πάλκο τυφλώθηκε από ένα γρήγορα εξελισσόμενο γλαύκωμα. Στην κατοχή ο Μπαγιαντέρας έγραφε αντιστασιακά τραγούδια.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε απομόνωση στο σπίτι του στον Άγιο Ιερόθεο με μοναδική συντροφιά την “Κυρία” του, Δέσποινα.

Το Porosnews τιμάει τη μνήμη του μεγάλου ποριώτη τραγουδοποιού, δημοσιεύοντας τη συνέντευξη που έδωσε (μαζί με τον Στέλιο Κερομύτη και τον Οδυσσέα Μοσχονά) στην Σοφία Μιχαλίτση. Ο Μήτσος Γκόγκος μιλάει στο 7’10” λεπτό.

 
Σχολιάστε