Πως, πότε και γιατί καθορίστηκε ο Άγιος Λεωνίδης ως πολιούχος του ΠόρουΜε αφορμή το άρθρο του Γιώργου Αθανασίου για τον πολιούχο του Πόρου, Άγιο Λεωνίδη, γυρίζουμε πίσω στο χρόνο, για να θυμηθούμε το πως, πότε και το γιατί καθορίστηκε ο Άγιος Λεωνίδης ως πολιούχος του Πόρου.

Στις 5 Απριλίου 1995, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πόρου, είχε έρθει για πρώτη φορά ως θέμα δημοτικού συμβουλίου ο Άγιος Λεωνίδης ο Τροιζήνιος.

Ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Αλιφέρης, είχε αναγνώσει έγγραφο, του τότε Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Τροιζήνιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μπετενιώτη, που είχε ως θέμα την ίδρυση ναΐσκου του Αγίου Λεωνίδη του Τροιζήνιου στην περιοχή της Τροιζήνας.

Μετά την ανάγνωση του εγγράφου, ακολούθησε η πρόταση, του τότε δημάρχου Πόρου Σπύρου Σπυρίδωνα, που αφορούσε την ίδρυση μεγαλοπρεπούς ναού στην Μπρίνια της Σφαιρείας, σε κοινόχρηστο χώρο που θα δημιουργούταν όταν η περιοχή θα εντασσόταν στο σχέδιο πόλεως.

Η πρόταση του κ. Σπυρίδωνα ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες συμβούλους, όπου εκείνη την περίοδο ήταν οι ακόλουθοι: Ματθαίος Μπιτούνης, Ανδρέας Χαραμής, Βασίλειος Δημητριάδης, Παναγιώτης Χατζηπέρος, Ιωάννης Βλάχος και Γεώργιος Μάδηλας.

Ένα χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα στην κατεπείγουσα – πανηγυρική συνεδρίαση της 3ης Απριλίου 1996, συζητήθηκε το θέμα του ορισμού ως πολιούχου του Πόρου, του προστάτη της Τροιζηνίας, Αγίου Λεωνίδη μετά των επτά αγίων γυναικών.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αλιφέρης, ανάγνωσε το έγγραφο, του τότε Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδας και Τροιζηνίας Ιερόθεου με το οποίο ο τότε Μητροπολίτης απαντούσε θετικά σε προηγούμενο έγγραφο, με το οποίο ο Δήμος Πόρου του ζητούσε, να εγκρίνει τον καθορισμό του Αγίου Λεωνίδη, ως πολιούχου του Πόρου.

Μάλιστα ο Δήμος Πόρου, είχε παραγγείλει μια εικόνα του αγίου μετά των επτά γυναικών στη Ι. Μονή Καλαμίου, διαστάσεων 100Χ60 εκ. Και συνολικού κόστους 330.000 δρχ.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης τοποθετήθηκε τόσο ο τότε δήμαρχος κ. Σπυρίδων, όσο και ο αρχιμανδρίτης Ιερόθεος, αναφέροντας τον βίο του Αγίου Λεωνίδη και τους θρησκευτικούς δεσμούς με την Επίδαυρο και την Τροιζηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως επιχείρημα υπέρ της αλλαγής πολιούχου του Πόρου (σημ. Μέχρι εκείνη τη συνεδρίαση, τοπική αργία του Πόρου ήταν γιορτή της Αναλήψεως) αναφέρθηκε το γεγονός ότι ο Πόρος, ήταν ο μοναδικός τόπος στο Σαρωνικό, όπου η τοπική αργία γιορταζόταν δίχως να υπάρχει ομώνυμος ναός (Αναλήψεως) στο νησί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε παρουσάσει η τοποθέτηση του τότε δημοτικού συμβούλου Β. Δημητριάδη, ο οποίος είχε αποκαλύψει πως η σκέψη για να τιμηθεί ο Άγιος Λεωνίδης στον Πόρο, είχε εκφραστεί από τον κ. Σπυρίδωνα για πρώτη φορά το 1986.

Μετά το πέρας της συζήτησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου ψήφισε ομόφωνα να καθοριστεί ως πολιούχος του Πόρου, ο Άγιος Λεωνίδης. Ο ορισμός του νέου πολιούχου ξεκίνησε να ισχύει από το 2004, όταν και η σχετική νομοθετική ρύθμιση εντάχθηκε στο Νόμο 3274.

Παρά τις αποφάσεις του 1995 και του 1996, ο Άγιος Λεωνίδης γιορτάζεται ως πολιούχος στον Πόρο, δίχως να έχει χτιστεί ομώνυμος ναός προς τιμήν του στο νησί.
Comments (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΑΝΤΑΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ says:

  Τρεις μοναχοί στο Θιβέτ έχουν δώσει όρκο σιωπής και καθισμένοι σε ένα βουνό, προσεύχονται. Επιτρεπόταν μόνο να λένε από μία φράση ο καθένας, κάθε 20 χρόνια.
  Πέρασαν τα πρώτα 20 χρόνια. Λέει ο ένας:
  -“Τό είδατε αυτό το τρυγόνι που μόλις πέρασε;”
  Μετά από 20 χρόνια, απαντάει ο δεύτερος.
  -“Δεν είναι τρυγόνι. Ορτύκι είναι.”
  Περνάνε άλλα 20 χρόνια και ακούγεται νευριασμένος ο τρίτος μοναχός:
  -“Άμα συνεχίσετε την πολυλογία σας,θα σηκωθώ να φύγω”.

  Άμα θα περάσουν άλλα 20 χρόνια μπορεί να ληφθεί νέα απόφαση, ποιος θα είναι ο Πολιούχος Αγιος του Πόρου: Ο Άγιος Λεωνίδης, η Ζωοδόχος Πηγή ή ο Άγιος Γεώργιος, μεγάλη η Χάρη Τους.
  Μόνο να προσευχηθούμε οι Ποριώτες, μπας και γραφτεί πάλι καμιά μοντέρνα τραγωδία στην… Επίδαυρο! (Για την προηγούμενη διεκδίκηση της Πολιουχοποίησης του Αγίου, δεν διάβασα τίποτα στα 2 κείμενα, που δημοσιεύονται εδώ σήμερα, το ένα σε συνέχεια του άλλου.)

 2. Ποριώτης says:

  Δόξα τω Θεώ! Επιτέλους μαθαίνουμε τον Άγιο μας! Χρόνια Πολλά! Ο άγιος Λεωνίδης, ο πολιούχος του νησιού μας, να μας ευλογεί και να μας προστατεύει!
  Υ.Γ: Ίσως τελικά να μην υπάρχει πραγματική ανάγκη για αλλαγή πολιούχου. Ας το ξανασκεφτεί ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. Ίσως είναι ευκαιρία, αντί να αλλάξουμε πολιούχο, να γνωρίσουμε και να οφεληθούμε πνευματικά από τον Άγιο μας!

 3. sferos says:

  Είναι πολλά τα λεφτά Άρη (Κούρκουλος) που έλεγε και ο Καλογήρου!!!!!!!!!!!

 4. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Λες να μην το γνωρίζω; Ξέρεις γιατί ανακατεύομαι στα του Πόρου και πολλές φορές διπληκτίζομαι κιόλας, ενώ δεν πρέπει; Ακριβώς γι αυτό που έγραψες.

 5. ΑΝΤΑΝΗΣ says:

  Διορθώνω, γιατί ο δαίμονας του τυπογραφείου έχει βρει θαλπωρή στο ίντερνετ: Διαπληκτίζομαι.
  Με την ευκαιρία σου γνωστοποιώ συμπληρωματικά, ότι “ανακατεύομαι” και για λόγους… υγείας: Γιατί με αυτά που γίνονται στον Πόρο… ανακατεύομαι. Δηλαδή με πιάνει ναυτία. Κι ας ήμουν και ναύτης σε ναρκαλιευτικό.
  Και όταν τα λέω, κάπως μου περνάει.

Σχολιάστε