Πως σχολίασαν τα πολιτικά κόμματα την έκβαση του PSIΜετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το κλείσιμο του PSI, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση απευθυνόμενος στους πιστωτές που συμμετείχαν στο όλο εγχείρημα:
«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια.

Με την στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί, και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι προσκλήσεις μας για την συμμετοχή στην ανταλλαγή και την συγκατάθεση σε ότι αφορά στα ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, την συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας».

«Θετική εξέλιξη που δικαιώνει τη Νέα Δημοκρατία» χαρακτηρίζει την έκβαση του PSI ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, τονίζοντας όμως ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξασφαλίζεται και γι’ αυτό χρειάζεται αναπτυξιακή πνοή που θα τη δώσει μια νέα κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή.

«Η θετική εξέλιξη της ανταλλαγής των ομολόγων δικαιώνει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και τη στήριξη στη συγκεκριμένη αποστολή της κυβέρνησης Παπαδήμου. Στήριξη, χωρίς την οποία, το σημερινό αποτέλεσμα θα ήταν αδύνατο» είπε ο κ. Μιχελάκης.

«Όμως, η βιωσιμότητα του χρέους δεν εξασφαλίζεται: ούτε μόνο με το «κούρεμα», που έγινε αναπόφευκτο με τις πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που ανέβασαν το χρέος από το 120% του ΑΕΠ το 2009 στο 170% σήμερα. Ούτε με την επιμήκυνση της αποπληρωμής, τα χαμηλότερα επιτόκια και τη νέα δανειακή συμφωνία, που δείχνουν και την τεράστια διαφορά σε σχέση με το Μνημόνιο του 2010» πρόσθεσε.

«Απαιτείται, άμεσα, η λήψη μέτρων για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας. Και αυτά μπορούν να γίνουν από μια νέα Κυβέρνηση με νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Ώστε, η χώρα να αξιοποιήσει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, το χρόνο που κέρδισε και τις ευκαιρίες που υπάρχουν μπροστά της» κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Πρόκληση» και «αδιαντροπιά» χαρακτήρισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τους «πανηγυρισμούς» για την επιτυχή έκβαση του PSI, χάρη στο οποίο όπως είπε- «θα αρχίσει νέα λεηλασία, από τον Ιούνιο και βάλε».

«Είναι πρόκληση κυριολεκτικά και αδιαντροπιά να χειροκροτά και να πανηγυρίζει ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Παπαδήμος και οι συν αυτώ», τόνισε η κ. Παπαρήγα και υποστήριξε ότι «η εξέλιξη η οποία υπάρχει, αφορά πριν απ’ όλα στην προσπάθεια να κερδίσουν οι τράπεζες, να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα οι πιστωτές και η προϋπόθεση ήταν να αδειάσουν μέχρι τώρα την τσέπη του λαού».

«Υπονομεύουν», πρόσθεσε, «τα δικαιώματα του ελληνικού λαού για πάνω από 30 χρόνια και χάριν αυτού του περίφημου PSI θα αρχίσει νέα λεηλασία, από τον Ιούνιο και βάλε».

«Όμως», συνέχισε η κ. Παπαρήγα, «είμαστε αισιόδοξοι ότι ο ελληνικός λαός, όχι μόνο δεν θα περιμένει τριάντα χρόνια για να τους πετάξει έξω, αλλά πολύ γρηγορότερα θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της ανατροπής αυτής της βάρβαρης πολιτικής που δεν πρόκειται να ημερέψει με τίποτα γι αυτό ο λαός να τη βγάλει από τη μέση».
Από την μεριά του ο κ. Τσίπρας,, στη Βουλή, απαντώντας στον υπουργού Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την λαίλαπα που έρχεται το καλοκαίρι με μειώσεις μισθών και συντάξεων. Το κόστος από τη διαδικασία του PSI θα είναι ανυπολόγιστες και καταστροφικές για τα ταμεία. «Εμείς δεν παντρευτήκαμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή» πρόσθεσε.

«Από εδώ και πέρα το μεγάλο στοίχημα είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και η επιτυχία της ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, καθοριστικό βήμα για να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά», τονίζει η Δημοκρατική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή της για την ολοκλήρωση του PSI.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι υπάρχουν όμως ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες, όπως είναι η ενεργοποίηση των συλλογικών ρητρών ευθύνης (CACS), το αν θα αξιολογηθεί ως πιστωτικό γεγονός, αν θα υπάρξουν νομικές ενέργειες εις βάρος της χώρας από πιστωτές και πως θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών για τους ομολογιούχους φυσικά πρόσωπα που εμπιστεύθηκαν στο ελληνικό κράτος τις αποταμιεύσεις τους.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Συμμαχία, είναι επίσης «κρίσιμο να δούμε πως θα περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις σημερινές εξελίξεις στη μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Από τη θριαμβολογία μέχρι την τραγική πραγματικότητα, η απόσταση είναι μεγάλη, σχολίασε για την ολοκλήρωση του PSI, o πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς και όπως είπε, για το λαό που δοκιμάζεται, ισχύει δυστυχώς το «όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα μικρό καλάθι».

«Πανηγυρίζουν, αλλά ο λαός θα τους κουρέψει στις εκλογές», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών.

«Η επικύρωση της εκποίησης της εθνικής μας κυριαρχίας αντιμετωπίζεται ως χαρμόσυνο γεγονός από τον υπουργό Οικονομικών της τρόικας και του Μνημονίου. Ο λαός», όμως, τονίζεται χαρακτηριστικά, «θα “κουρέψει” στις εκλογές που έρχονται τόσο το παροιμιώδες θράσος των εκποιητών της εθνικής κυριαρχίας όσο και τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις αυτοί που θέλουν τη χώρα αποικία του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και τους πολίτες υποχείριο των επίσημων διεθνών κερδοσκόπων».

Πηγή: defencenet.gr
Σχολιάστε