Πτώση ελικοπτέρου: Το χρονικό της τραγωδίας που βύθισε κυριολεκτικά και μεταφορικά τον Πόρο στο σκοτάδιΤρίτη 20 Αυγούστου 2019. Στις 15:40 ένας δυνατός κρότος και περίεργος θόρυβος διαφορετικής συχνότητας, αναστατώνει τους κατοίκους του Πόρου, από την Πούντα, έως τον Άι Γιώργη. Το ηλεκτρικό ρεύμα κόβεται και κάποιοι συναγερμοί αυτοκινήτων χτυπούν. 

Ο κόσμος βγαίνει στα μπαλκόνια. Λάντζες και μικρές βάρκες κινούνται προς τη νότια είσοδο του λιμανιού του Πόρου. “Τι έγινε;”, “Ένα ελικόπτερο έπεσε! Το είδα από το παράθυρο!”.

Σε λίγα λεπτά, αυξάνεται η κίνηση στους δρόμους του Πόρου. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στα τελευταία σπίτια της Πούντας. Στο δρόμο, μπροστά από το σημείο που βρισκόταν κάποτε η ντισκοτέκ “Κάβος”, βρίσκονται πεσμένα χοντρά καλώδια της ΔΕΗ.

Επίγειες δυνάμεις του Λιμενικού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, διακόπτουν την κυκλοφορία πριν και μετά τα πεσμένα καλώδια.

Οι πρώτοι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σοκαρισμένοι αυτό που είδαν. Οι περιγραφές είναι περίπου οι ίδιες: Ένα ιδιωτικό ελικόπτερο απογειώνεται από το ελικοδρόμιο του Γαλατά. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, πέφτει πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ,  εκρήγνυται και πέφτει – μέσα σε καπνό – στη θάλασσα, ανάμεσα στην είσοδο του Σταυρού στον Πόρο και πιο κοντά στην Μπούγια, στην απέναντι ακτή. Κάποιοι – πιο παρατηρητικοί – αναφέρουν ότι το ελικόπτερο δυσκολευόταν να απογειωθεί.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρεις άνδρες. Ο Έλληνας πιλότος Νίκος Καρυστινός και δύο επιβάτες από τη Ρωσία, ο επιχειρηματίας Mikhail Abramov και ο  Davel Akolinin.

Εκτός από τους πρώτους ιδιώτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, άμεσα σπεύδουν στο σημείο, 6 πλωτά του Λιμενικού, κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών και ένα super puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε επιφυλακή το Κέντρο Υγείας Γαλατά, γιατροί του οποίου μεταβαίνουν στο σημείο της πτώσης του ελικοπτέρου, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα είναι και το νοσοκομείο Ναυπλίου.

Λίγες ώρες αργότερα ανασύρονται νεκροί οι τρεις άνδρες, ενώ αργότερα ολοκληρώνεται και η ανάσυρση του μοιραίου ελικοπτέρου στην Πλάκα.

Ο Πόρος έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

 

 

 

 

 
Σχολιάστε