Προβολή ταινίας: «Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες»ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΗΜΕΝΕΣΗ Κινηματογραφική Λέσχη του Συλλόγου Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου, στο πλαίσιο των χειμερινών προβολών, θα προβάλει την Δευτέρα 9/12 στις 18.30 στο κτήριο Συγγρού, την γερμανική ταινία «Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες» σε σκηνοθεσία Χανς Βαϊνγκάρτνερ με τους: Ντάνιελ Μπρουλ, Γιούλια Γιεντς, Στίπε Έρκεγκ, Μπούργκχαρτ Κλάουσνερ. Μια πολιτική σάτιρα.

Τρεις νεαροί που επιδίδονται σε συμβολικές πράξεις επαναστατικού ακτιβισμού απάγουν κατά λάθος ένα Γερμανό μεγαλοεπιχειρηματία και αποπειρώνται να τον διαπαιδαγωγήσουν στα επαναστατικά τους ιδεώδη. Μόνο που εκείνος αποδεικνύεται πρώην αριστεριστής του ’68 κι αν έχει κάτι να τους διδάξει, είναι η δική του εμπειρία του συμβιβασμού.

Παρά την ισχυρή πολιτική του διάσταση, το έργο δεν ξεχνά ούτε στιγμή τους χαρακτήρες του. Αντίθετα τους βάζει σε πρώτο πλάνο και ασχολείται πιο πολύ με τα συναισθήματά τους, παρά με τις ιδέες τους. Είναι το δεύτερο δείγμα γερμανικού, πολιτικού, αλλά κυρίως ανθρωποκεντρικού κινηματογράφου, μετά το Good Bye Lennin. Οι ομοιότητες δεν σταματούν στον Daniel Bruehl. Η επικράτηση της σημασίας των συναισθημάτων έναντι αυτής της ιδεολογία είναι η ουσία που βγαίνει αλώβητη και από τις δύο. Εντάξει, εδώ σταμάτησαν οι ομοιότητες. Γιατί στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια πιο επιθετική κινηματογράφηση. Ψηφιακή κάμερα στο χέρι και το αποτέλεσμα φωνάζει ανεξάρτητο. Ο κόκκος, να, μετά συγχωρήσεως, δεν εμποδίζει βέβαια την εξαιρετική φωτογραφία.

Οι τρεις νέοι, αλλά και ο πρεσβύτερος, είναι πειστικότατοι. Όπως προείπα, η υπόθεση χάνει λίγο σε επίπεδο ρεαλισμού. Και όπως προλέω γενικώς, αυτό δεν είναι κακό, αλλά όταν τον επικαλείται και δεν τον επιτυγχάνει τότε υπάρχει ένα πρόβλημα. Μικρό βέβαια καθώς ο σκηνοθέτης τα πάει περίφημα και έχει άποψη. Τόσο κινηματογραφικά, όσο και νοηματικά. Γιατί η τροπή του τέλους δεν θα μπορούσε να είναι μια πιο ηχηρή απαξίωση για όλους όσους σταμάτησαν να προσπαθούν αν αλλάξουν τον κόσμο.

 
Σχολιάστε