Ποιος συμφωνεί ότι η ημέρα των ερωτευμένων θα πρέπει να γιορτάζεται στο Δασκαλιό;SnipImageΣτον Πόρο έχουμε ένα μικρό νησί, το Δασκαλιό. Ένα νησί ευλογημένο από το θεό Έρωτα που έχει το σχήμα της καρδιάς , το σχήμα της αγάπης και συμβολίζει το συναίσθημα που νιώθουν οι επισκέπτες μετά τη γνωριμία τους με το νησί μας. Ίσως ο  Έρωτας , γεννήθηκε εδώ από την Αφροδίτη και ευλόγησε αυτό τον τόπο.

Ποιος συμφωνεί μαζί μου ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου θα πρέπει να γιορτάζεται εδώ κάθε χρόνο; Υπάρχει κάποιο καλύτερο μέρος από αυτό;

Ο θεός Έρωτας εμφανίζεται στις πηγές της ελληνικής μυθολογίας υπό πολλές διαφορετικές μορφές.

Στις πρώτες πηγές, στην κοσμογονία και στα πρώτα φιλοσοφικά κείμενα και στα κείμενα που αναφέρονται σε μυστηριακές θρησκείες, ο θεός Έρωτας μαζί με τη Γη και τον Ουρανό  συμμετέχουν στην έναρξη ον του σύμπαντος. Σε  μεταγενέστερες πηγές , ο Έρωτας παριστάνεται ως γιος της Αφροδίτης , οι άτακτες παρεμβάσεις του στις υποθέσεις των θεών και των θνητών, συσχετίζεται με δεσμούς έρωτα και αγάπης, συχνά παράνομους . Στα μεταγενέστερα χρόνια, μέσα από σατιρικούς  ποιητές, ο Έρωτας αναπαρίσταται ως ένα παιδί με δεμένα μάτια, το παχουλό παιδί της Αναγέννησης.

Αντίθετα στην πρώιμη ελληνική ποίηση και τέχνη, ο Έρως  απεικονίζεται ως ένας ενήλικος άνδρας που ενσαρκώνει τη σεξουαλική δύναμη.

*Ελεύθερη μετάφραση από μειλ στα αγγλικά, που μας προωθήθηκε από την αγαπημένη φίλη Κατερίνα Σακελλίου.
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Σπύρος says:

  Μηπως θα ταν προτιμοτερο να γιορταζεται εκει ο Αγ.Υακινθος (ο αντιστοιχος αγιος των ορθοδοξων) στις 3 Ιουλιου?

 2. Άρις Αντάνης says:

  ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΣΥΝΗΘΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΥΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΕΠΙΣΤΕΓΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΒΑΠΤΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.
  ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΛΘΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΡΟ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ. ΦΥΣΙΚΟ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΤΗΣ ΞΕΝΑΓΗΣΗΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ. ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΟΥΣΑΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΕΙΟ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΗ ΠΙΑ, ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΝΑ ΛΕΕΙ ΣΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ: “ΜΑΜΑ, ΕΓΩ ΕΔΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΝΗΣΑΚΙ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΓΑΜΟ ΜΟΥ.” ΚΙ Η ΜΑΝΝΑ ΤΗΣ ΑΜΕΣΩΣ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΞΕΚΑΡΔΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΔΡΟΜΕΙΣ: “ΒΡΕΣ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΓΑΜΠΡΟ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…”
  ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ. ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ΤΣΕΠΗΣ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013, ΜΕ ΤΙΤΛΟ “Η ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΑΓΑΠΗ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”, (ΣΕΛΙΔΑ 28) “ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΑΡΜΟΖΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ.” ΑΛΛΑ… ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ.
  ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΤΙΜΗ
  ΑΡΙΣ ΑΝΤΑΝΗΣ
  ΔΗΜΟΤΗΣ ΠΟΡΟΥ

Σχολιάστε