Ποιος θα σώσει την Κύπρο – Η Ρωσία ή η ΕΕ;Η Κύπρος μπορεί να χάσει την οικονομική στήριξη από την ΕΕ λόγω των “υπόπτων σχέσεων” της με τους Ρώσους ολιγάρχες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο περιοδικό Spiegel, η γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών υποψιάζεται ότι το δάνειο, το οποίο η ΕΕ και το ΔΝΤ μπορεί να δώσει την χώρα, θα «γλυκάνει» τη ζωή μόνο των Ρώσων επιχειρηματιών που διατηρούν τα χρήματά τους στην Κύπρο.
Γράφτηκε στο τεύχος της Δευτέρας του Spiegel ότι «η έκθεση από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών έδειξε ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από την έγχυση των δισεκατομμυρίων ευρώ των ευρωπαίων φορολογουμένων.” Πρώτα απ ‘όλα, θα είναι “Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και γκάνγκστερ», λέει η γερμανική έκδοση. Επιπλέον, το Spiegel επέκρινε την Κύπρο για συνενοχή σε “ξέπλυμα παράνομου χρήματος.”
Λέγεται ότι η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίθεται ότι είχε πληροφορίες περίπου 80 Ρώσων επιχειρηματίων που επωφελήθηκαν από την πιστή στάση των κυπριακών αρχών και απέκτησαν τοπική ιθαγένεια, η οποία τους βοήθησε να αναπληρώσουν τα κεφάλαιά τους παράνομα. Τα ονόματα αυτών των μεγιστάνων και «μαφιόζων” δεν αναφέρθηκαν. Ωστόσο, η γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών ισχυρίζεται ότι υπάρχει ένα σύνολο 26 δισ. δολάρια στους λογαριασμούς των κυπριακών τραπεζών. Τα χρήματα αυτά ανήκουν σε Ρώσους επιχειρηματίες και υποτίθεται ότι λαμβάνονται μέσω ανέντιμων συναλλαγών. Σύμφωνα με την γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών, το ποσό αυτό υπερβαίνει το ΑΕΠ της Κύπρου που κάνει μέχρι λίγο παραπάνω από 17 δισ. ευρώ.
Υπάρχουν 2.000 ρωσικές εταιρείες επισήμως καταχωρημένες στη Λευκωσία.
Η Γερμανία, δήλωσε από την άποψη αυτή ότι θα το σκεφτεί αν θα δώσει το δάνειο προς την Κύπρο, αλλά θα υπάρξουν μια σειρά από προϋποθέσεις που η Κύπρος θα πρέπει να πληροί. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της χώρας, υπό την προεδρία της Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συζητήσει για το επιχειρηματικό μοντέλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως τόνισε ο Carsten Schneider, βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών, “δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τις καταθέσεις των Ρώσων μαφιόζων χρησιμοποιώντας τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων.”
“Ρώσοι ολιγάρχες ή όχι οι πιο ειλικρινείς ρωσικές επιχειρήσεις κρατούν τα χρήματα τους όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις τράπεζες άλλων χωρών, επίσης, – Δήλωσε ο Γερμανός διεθνής δημοσιογράφος Alexander Rahr στην Pravda.Ru -. Ωστόσο, η κατάσταση που πραγματικά αναδύεται τώρα, είναι ότι η Κύπρος, μετά την Ελλάδα, γίνεται η χώρα με τα περισσότερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
“Αν οι Κύπριοι ζητούν χρήματα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδα, το ΔΝΤ θα απαιτήσει ότι θα πρέπει να διεξήχθη πιο διαφανής πολιτική. Θα πρέπει να εκθέσει όλους τους λογαριασμούς, που να δείχνουν πόσα χρήματα έχουν ανάγκη, και πόσα ξοδεύουν . Θα υπάρξει ριζική εξέταση όλων των τραπεζικών συναλλαγών τους και οι Κύπριοι μπορεί να αντιμετωπίζουν πράγματι προβλήματα στο θέμα αυτό, και τα προβλήματα μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα από αυτά, που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία -. χώρες που λαμβάνουν επίσης τα χρήματα από το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. η Κύπρος θεωρείται ένα καταφύγιο για τις υπεράκτιες εταιρείες, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη. Θα υπάρξει έρευνα που διενεργήθηκε, φυσικά. Σε τελική ανάλυση, αν η Κυπριακές τράπεζες έχουν πραγματικά χρήματα, τότε γιατί έχουν ανάγκη τα χρήματα από τους δυτικούς φορολογούμενους; “δήλωσε ο Alexander Rahr .
Οι κυπριακές αρχές εμφανίστηκαν απίστευτα έκπληκτες και απογοητευμένες με αυτή την απρόσμενη επίθεση από την ΕΕ, στην οποία αναγκάστηκαν να πάνε να ζητήσουν βοήθεια. Το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρος έχει αισθανθεί τους κλυδωνισμούς της απόφασης της ΕΕ για μαζική διάσωση των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η Κυπραική δημοκρατία δεν ήταν σε θέση να διεξάγει την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων. Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί πιστεύουν, η ανάγκη για εξωτερικό δανεισμό της Κύπρου, πλησιάζει το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας και φτάνει μέχρι το ποσό των € 18 δισεκατομμυρίων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι το άρθρο στη γερμανική έκδοση δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια πρόκληση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγγραφείς του άρθρου επιχειρούν να υπονομεύσουν τη φήμη του Κυπριακού Κράτους ως κέντρο επενδύσεων. Επίσης, υπενθύμισε ότι ο νόμος της Κυπριακής δημοκρατίας στρέφεται κατά κάθε είδους ξεπλύματος χρημάτων στις τοπικές τράπεζες. Όταν ρωτήθηκε για την παρουσία των ρωσικών κεφαλαίων σε τράπεζες της Κύπρου, ο Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι, προφανώς, οι Ρώσοι πολίτες προσελκύονται από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Δημοκρατίας και τα οφέλη της. Εν τω μεταξύ, υπάρχει διπλή φορολογία στην Κύπρο προς πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
“Ορισμένα μέσα ενημέρωσης αρέσκονται στις περιστασιακές “επιθέσεις” προς τις ρωσικές επιχειρήσεις ή απεικονίζουν το ρωσικό κεφάλαιο ως κάτι πιο επικίνδυνο και πιο βρώμικο από τα άλλα κεφάλαια- το γνωρίζουμε αυτό, όμως, αν οι Κύπριοι συνεργαστούν σοβαρά με το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και εφόσον αποδείξουν ότι τα χρήματα είναι νόμιμα και ότι έχουν επενδυθεί στην οικονομία της Κύπρου, τότε δεν θα προκύψουν ζητήματα, κατά της παροχής βοήθειας προς την Κύπρο. ”
Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, αξιολόγησε ικανοποιητικά τη νομοθεσία της Κύπρου. Επιπλέον, η επιτροπή των δομών της G20 και του ΔΝΤ εξήρε τις προσπάθειες των κυπριακών αρχών για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης παράνομων κεφαλαίων.
Προφανώς, οι ηγέτες της ΕΕ άρχισαν να έχουν υποψίες για την Κύπρο αφού η χώρα ζήτησε τη βοήθεια από τη Μόσχα τον Ιούνιο. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε από τη Ρωσία ένα άλλο δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ. Η Κύπρος έχει ήδη λάβει δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που οι ρωσικές αρχές έδωσαν στη Μεγαλόνησο στο τέλος του 2011.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία απάντησε με υπεκφυγές στο αίτημα του άλλου δανείου. Θα είναι απαραίτητο να διαπραγματευτούν αυτό με την ΕΕ, Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν. Έτσι, η Κύπρος, η οποία ήδη πλήττεται από οικονομικές δυσκολίες, βρίσκεται κάπου στη μέση. Στην αναμονή για βοήθεια από όλες τις πλευρές, «ο υπεράκτιος παράδεισος” κινδυνεύει να χάσει τα πάντα. Τώρα, η χώρα το μόνο που μπορεί κάνει, είναι να περιμένει ποιος πρόκειται να την βοηθήσει πρώτα – το ΔΝΤ με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ρωσία και πάλι.
«Χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια στη Ρωσία στο μέλλον και όχι στο ΔΝΤ, επειδή η Ρωσία κατέχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα μετά την Κίνα. Με τη σειρά της, για τη Ρωσία είναι πολύ επικερδής να επενδύσει σε άλλες οικονομίες και να βοηθήσει άλλες χώρες, και μπορεί να το κάνει.
“Αλλά τα χρήματα θα πρέπει να περάσουν μέσα από τα κανάλια της κυβέρνησης, και όχι μέσα από υπεράκτιες εταιρείες. Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι χώρες που θα πρέπει να πάρουν δάνεια από τη Ρωσία στο άμεσο μέλλον, μόνο και μόνο επειδή τελειώνουν τα χρήματα των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Alexander Rahr.
Maria Snytkova
Πηγή: pravda.ru
Μετάφραση Μπάμπης Κανατσίδης
Comments (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Μ.Μ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ says:

    ΟΧΙ ΠΑΝΤΟΣ Η ΕΛΛΑΔΑ …………….

    ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΑΠ ΑΚΡΗ ΣΕ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΣΤΩ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  2. Γιάννης Γκούμας says:

    Υπεράκτιες εταιρίες; Να που μοιάζουμε… έχουμε και εμείς τέτοιες, δεν είναι μακριά, μια ώρα δρόμος με το αυτοκίνητο. Σουτ!!! …. μην το πείτε του Στουρνάρα και τον ξυπνήσουμε….

Σχολιάστε