Ποιος είναι ο νέος Πρωθυπουργός (video)Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Οκτωβρίου 1947, κατάγεται από την Δεσφίνα Φωκίδας και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), απ’ όπου αποφοίτησε το 1970, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (1972) και πραγματοποίησε διδακτορικό (1978) στα οικονομικά. Παράλληλα εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985 – 1993). Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010. Να σημειωθεί ότι έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994 – 1998), πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993 – 1995) κ.α.

Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975 – 1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Τον Νοέμβρη του 2011 μετά την συνάντηση και καταρχήν συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, το πρόσωπό του αναφέρθηκε στον Τύπο ως η επικρατέστερη επιλογή για την πρωθυπουργία της χώρας κατά την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Στις 10 Νοεμβρίου 2011 ο Λουκάς Παπαδήμος κλήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο για να του ανατεθεί το Πρωθυπουργικό χρίσμα στην συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών (Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς, Γ. Καρατζαφέρη) και του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Κ. Παπούλια και στις 14:55 της ίδιας ημέρας κάνει τις πρώτες του “πρωθυπουργικές δηλώσεις”(παρότι δεν έχει ορκιστεί ακόμη πρωθυπουργός) στα ΜΜΕ, στο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου, καλώντας όλους τους Έλληνες να στηρίξουν ενωμένοι το έργο της νέας μεταβατικής κυβέρνησης προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα την κρίση.
Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίζεται ως νέος πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης της Ελλάδος.
Πηγή: Wikipedia
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ανδρεας Καικας says:

    Τουλαχιστον,ο δικος μας αυτοκτονισε,απο ευθυξια,αν και δεν εφταιγε.Να δουμε τουτος,στο τελος.Για τον Κορυζη,και τον Παπαδημο,λεω.

Σχολιάστε