Περπατήστε στη Ντάνα… αξίζει τον κόποΦωτογραφίες και βίντεο του Βασίλη Κολοκύθα
«Η είσοδος του πλοίου στον Πόρο σού δίνει την εντύπωση βαθέως ονείρου…» είχε γράψει κάποτε κατά την επίσκεψη του στο νησάκι μας, ο αμερικάνος λογοτέχνης Χένρι Μίλλερ. Ο Μίλλερ προφανώς αναφερόταν στην είσοδο του πλοίου από το Μπογάζι.
Από το σημείο δηλαδή που η πρώτη σου επαφή με το νησί, έχει να κάνει με την ποριώτικη γη. Με το πρώτο ποριώτικο κτίριο που αντικρίζεις. Το Φάρο «Ντάνα».
Οι εργασίες αποκατάστασης του φάρου ολοκληρώθηκαν και πλέον το νησί μας απόκτησε ένα ακόμα αξιοθέατο.
Ο Φάρος «Ντάνα» χτίστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας. Ο Φάρος αποτελεί ένα από νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Από το 1945 όπου ο Φάρος έπαψε να αποτελεί ενδιαίτημα φαροφυλάκων και έγινε αυτόματος, είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου.

Οι εργασίες της αποκατάστασης, ξεκίνησαν φέτος το καλοκαίρι, με απόφαση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και τη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού. Τις εργασίες αποκατάστασης έκανε το συνεργείο του κ. Δημητρίου Ευταξιόπουλου.
Η διαδρομή είναι για το Φάρο από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, είναι περίπου 15 λεπτά.
Το μονοπάτι είναι βατό και μπορεί να το περπατήσει ο καθένας μας πολύ εύκολα. Υπάρχουν δύο δρόμοι για να πας η να γυρίσεις. Ο ένας ξεκινάει από το Γερολίμανο, και ο άλλος είναι από το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού. Η δεύτερη διαδρομή είναι σχετικά πιο μικρή, αλλά είναι εξίσου όμορφη.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΑΝΝΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΥΔΑ says:

    Συγχαρητήρια σε εσάς για την παρουσίαση, καθώς και στο Ίδρυμα Λασκαρίδη για τη φροντίδα και τη δαπάνη για το έργο αυτό. Να μου επιτρέψετε όμως να επισημάνω μία παράλειψη, ότι δηλ. ο κ. Ευταξιόπουλος είναι Αρχιτέκτονας και έκανε τη μελέτη και την επίβλεψη του έργου.

Σχολιάστε