Παρουσίαση του Αρχείου Κ.Λ. Δουζίνα – Κώνδηξ του κοινού του Πόρου 1803-1830Ο Δήμος Πόρου και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της ετήσιας τοπικής γιορτής ”Συνοριακά 2019”, διοργανώνουν την παρουσίαση του Αρχείου Κων/νου Λογοθέτη Δουζίνα: ”Κώνδηξ του Κοινού του Πόρου 1803-1830” στα Προπύλαια του Διοικητηρίου του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ την Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, ώρα 20:30.

Θα μιλήσουν οι:

Βάσω Κογιώνη, φιλόλογος, διευθύντρια Γυμνασίου Πόρου,

Παναγιώτης Γ. Ανδρέου, θεολόγος, φιλόλογος, συγγραφέας και

Κωστής Δουζίνας, ιδιοκτήτης του Αρχείου.

Εισηγητής-συντονιστής: Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής Χατζοπουλείου Βιβλιοθήκης.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης θα συμμετάσχει η υψίφωνος

Λαρίσα Ιασωνίδου με συνοδεία πιάνου.

Το βιβλίο φέρνει στο φως ένα πλουσιότατο αρχειακό υλικό με σημαντικές κάθε μορφής πληροφορίες όχι μόνο για το νησί μας, αλλά και τον ευρύτερο Ελληνικό χώρο για μία από τις κρισιμότερες περιόδους της, εκείνης της προετοιμασίας και της πραγμάτωσης του εθνικού ονείρου: Του ένοπλου Αγώνα για την Απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό.

Τα έγγραφα του Αρχείου χρονολογούνται από το 1803 μέχρι το 1830, και λόγω της καταστροφής των άλλων αρχείων του Πόρου κατά το οδυνηρό καλοκαίρι του 1831, αποτελούν πολύτιμο πρωτογενές υλικό, ως μοναδικό σωζόμενο αρχείο της τοπικής αρχής του νησιού την εποχή εκείνη.

Το αρχείο διασώθηκε από τον Κ. Λ. Δουζίνα, ενώ διαφυλάχτηκε και έφθασε μέχρι τις μέρες μας από τον αείμνηστο Ποριώτη δικηγόρο Σπύρο Κ. Δουζίνα. Πρόσφατα ο γιος του Κωστής το εξέδωσε με την επιμέλεια της ομότιμης καθηγήτριας ΕΚΠΑ Κέλλυς Μπουρδάρα και τη βοήθεια των Εκδόσεων «Καλλιγράφος».

Το βιβλίο αφορά κατά προτεραιότητα τους Ποριώτες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων, από τους πιο μορφωμένους μέχρι και τους βιοπαλαιστές του μόχθου και της καθημερινότητας, που μπορούν ψάχνοντας στο βιβλίο να βρουν και να μάθουν για τους προγόνους τους, για το πώς ζούσαν τότε, τι δραστηριότητες είχαν, ή και για το πώς αγωνίστηκαν στην ξηρά και στη θάλασσα κατά την Επανάσταση του 21. Γι’ αυτό το λόγο, σημαίνουμε γενικό προσκλητήριο για παρουσία, συμμετοχή και απόκτηση γνώσης για τον τόπο μας.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Αξιέπαινη η πρωτοβουλία της έκδοσης του βιβλίου.

Σχολιάστε