Παραχωρήθηκε στο Δήμο Πόρου το κτήριο του πρ. ΠΙΚΠΑ στον οικισμό του ΠόρουΌπως ανακοίνωσε με σχετική ανάρτηση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, μια πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί για τον Δήμο Πόρου η δωρεάν παραχώρηση, με Απόφαση του Υπουργού Εργασίας & Κοιν.Υποθέσεων κ. Γιάννη Βούρτση η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 12.11.2019, του τριώροφου κτηρίου του πρώην ΠΙΚΠΑ που βρίσκεται στον Οικισμό του Πόρου.

 

Το κτήριο έχει εμβαδό 586τ.μ. και στο παρελθόν στέγαζε το τοπικό παράρτημα του ΠΙΚΠΑ, ενώ μετά το κλείσιμο του Ιδρύματος το 1998, στεγάστηκαν σε αυτό το Περιφερειακό Ιατρείο του Υπουργείου Υγείας, το δημοτικό φυσιοθεραπευτήριο και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων.

 

Όταν το 2014 η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, διαπίστωσε με έκπληξη ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου ήταν άγνωστο και πως οι συντελούμενες χρήσεις γίνονταν άτυπα, χωρίς κανείς να είναι υπεύθυνος για την συντήρηση του κτηρίου, τις συνθήκες υγιεινής, τα ζητήματα αστικής ευθύνης κτλ. Έτσι, το 2015 ο Δήμος μεταστέγασε από το κτήριο το Δημοτικό Φυσιοθεραπευτήριο και το Περιφερειακό Ιατρείο και σφράγισε τους δύο πρώτους ορόφους του, ενώ ξεκίνησε συστηματικές ενέργειες προκειμένου να του παραχωρηθεί η χρήση του κτηρίου.

 

Μετά από τέσσερα χρόνια μεθοδικών κινήσεων, το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης του κτηρίου, αποδέχτηκε το στοιχειοθετημένο αίτημα του Δήμου και ενέκρινε τη δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου στον Δήμο για 25 χρονιά.

 

Όροι της παραχώρησης είναι ότι ο Δήμος Πόρου θα επισκευάσει το κτήριο και θα το αξιοποιήσει για κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις, σύμφωνα ακριβώς με το αίτημα που υπέβαλε.
Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. ΠΑΚΩΜΟ says:

  Δεν ξέρω τι εννοεί ο Δήμος με τους όρους κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις.Αυτό που ,κατά την άποψή μου ,πρέπει να γίνει ε,ιναι να επανέλθει το περιφερειακό ιατρείο και το φυσικοθεραπευτήριο στο πρώην ΠΙΚΠΑ,το οποίον ευρίσκεται στο κέντρο της πόλεως ενώ η σημερινή του θέση προκαλεί ταλαιπωρία στους έχοντας ανάγκη.

 2. Θεοχάρης Παναγιώτης says:

  Μπράβο στον Δήμαρχο, άντε σιγά σιγά να χτίσει αυτά που ο ίδιος γκρέμισε.

  Ο ίδιος “ανακάλυψε” ότι δεν είχε παραχωρηθεί το ΠΙΚΠΑ (ή απλά δεν βρήκε πότε είχε παραχωρηθεί), ο ίδιος διόρθωσε το λάθος.

  Με το καλό να διορθώσει και το άλλο λάθος που έκανε, όπως έγραψε και ο ΠΑΚΩΜΟ παραπάνω, την μεταφορά του ιατρείου εκτός οικιστικού ιστού, σε σημείο όπου δεν υπάρχει Μέσο Μαζικής Μεταφοράς.

 3. Το παραπάνω σχόλιο του κ. Π. Θεοχάρη αποτελεί απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας. Όπως ανακαλύψαμε το 2015, ο Δήμος ήταν επί δεκαετίες καταληψίας στο κτήριο. Όσοι δεν το παραδέχονταν, έλεγαν (αφού εκείνοι ευθύνονταν για αυτό) το ίδιο που λέει τώρα ο κ. Θεοχάρης: ότι το κτήριο ήταν δήθεν παραχωρημένο στον Δήμο (ή ακόμα και ότι ήταν δικό του) και άρα οι ενέργειες που ξεκινήσαμε για να μάς παραχωρηθεί ήταν περιττές. Φυσικά, το ποιος είναι ιδιοκτήτης ή παραχωρησιούχος ενός ακινήτου στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν είναι κάτι υποκειμενικό, αλλά προκύπτει από τη νομοθεσία και τους σχετικούς έγκυρους τίτλους (ή από την έλλειψή τους).
  Με την Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε λοιπόν, (1) αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφισβήτησης ότι το κτήριο δεν ανήκει στον Δήμο, (2) αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παραχωρημένο στον Δήμο και κυρίως (3) ακριβώς για αυτούς τους λόγους παραχωρήθηκε για πρώτη φορά στον Δήμο και έτσι μπορούμε πλέον να το αξιοποιήσουμε.
  Παρ’ όλα αυτά, το άσπρο γίνεται μαύρο για μια ακόμα φορά από τον συγκεκριμένο σχολιαστή.
  Γιάννης Δημητριάδης
  Δήμαρχος Πόρου

Σχολιάστε