Παραδόθηκε η Μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας “Χριστού” – Δείτε πως θα αλλάξει η πλατεία


Την νέα όψη που θα αποκτήσει η πλατεία Χριστού στον Πόρο, αποκάλυψε με ανάρτηση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, με αφορμή της παραλαβής της αρχιτεκτονικής Μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας.
Αναλυτικότερα η ανάρτηση του κ. Δημητριάδη έχει ως εξής:
“Ένα ακόμα χρόνιο αίτημα των κατοίκων και μία ρητή δέσμευση της δημοτικής αρχής του Πόρου, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, μετά την παραλαβή από τον Δήμο της αρχιτεκτονικής Μελέτης της πλατείας Χριστού (νυν Αγ. Κυριακής). Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που είχε ορίσει ο Δήμος, η Μελέτη προβλέπει την αμφιθεατρική διαμόρφωση της πλατείας (εμβαδού 1.400τ.μ.) με την δημιουργία κερκίδων και πλατωμάτων σε διαφορετικές στάθμες, ώστε η βασική κίνηση και συνάθροιση επισκεπτών να γίνεται χαμηλότερα από το οικιστικό μέτωπο και να γεφυρώνεται η υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο επιπέδων. Ο αμφιθεατρικός αυτός χώρος, εκτός από την ήπια αναψυχή με προοπτική στη θέα προς την θάλασσα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα μικρό αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων με χωρητικότητα 170 θεατών. Η Μελέτη προβλέπει φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών, τοποθέτηση λειτουργικών στοιχείων (καθιστικά, φωτιστικά, χειρολισθήρες) και υποδομές πρόσβασης ΑΜΕΑ, ενώ δεν προβλέπει δυνατότητα και υποδομές εισόδου οχημάτων (πλην εκτάκτου ανάγκης).
Η Μελέτη ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 μετά την διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού τον Μάρτιο του 2019 από τον οποίο αναδείχθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο που την εκπόνησε και παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Με την παραλαβή της, ο Δήμος αμέσως απέστειλε αίτημα στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να χρηματοδοτήσει το σχετικό έργο προϋπολογισμού 485.210€ και υπέβαλε αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού για την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας.
Σημειώνεται ότι η πλατεία «Χριστού» αποτελεί το δεύτερο από τα τρία σημαντικά τμήματα κοινόχρηστων χώρων του παραδοσιακού Οικισμού του Πόρου που μέχρι το 2014 παρέμεναν απολύτως αδιαμόρφωτα (χωμάτινες επιφάνειες) και τα οποία η σημερινή δημοτική αρχή έχει δεσμευτεί ότι θα αποκαταστήσει. Το πρώτο από αυτά ήταν η πλατεία του Αγ. Κωνσταντίνου, η οποία διαμορφώθηκε το 2017 και το τρίτο είναι ο περιβάλλων χώρος του Ρολογιού, για τον οποίο θα υπάρχει σημαντική εξέλιξη έως το τέλος του έτους.”Σχολιάστε