Παρέμβαση του Καθηγητή Σπύρου Πολλάλη για το θέμα των δέντρων της Αγ. ΆνναςopseisΜε επιστολή του προς τον κ. Παναγιώτη Τσαμαρδά, η οποία αναγνώστηκε στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου στο Γαλατά, παρενέβη ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου του Harvard κ. Σπύρος Πολλάλης, για το θέμα της ενδεχόμενης κοπής των δέντρων της Αγίας Άννας.

Ο κ. Πολλάλης, σε επικοινωνία που είχε μαζί μας, χαρακτήρισε την πρόταση του εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων αρμόδιας για το Γαλατά και της Δασικής Υπηρεσίας Πόρου για την κοπή των δέντρων, κολοσσιαίο λάθος και έλλειψη αισθητικής και σεβασμού στην ιστορία, στους κατοίκους του Γαλατά και στο περιβάλλον.

Η επιστολή αναφέρει πως πριν 3 χρόνια, ο διακεκριμένος Καθηγητής είχε κάνει μια δωρεάν Μελέτη (φωτό) στον τότε Δήμαρχο Τροιζηνίας Γιάννη Σαμπάνη, για την αποκατάσταση της Αγίας Άννας.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του κ. Σπύρου Πολλάλη:

κ. Τσαμαρδά,

δυστυχώς δεν μπορώ να βρίσκομαι στον Γαλατά αύριο Τρίτη 4 Αυγούστου. Θα ήθελα όμως να επαναλάβω ότι είναι κολοσσιαίο λάθος για μας και για τις επόμενες γενιές να καταστραφούν τα ιστορικά δέντρα του ιερού της Αγίας Άννας.

Το κυπαρίσσι και το πεύκο της Αγίας Άννας είναι τα σύμβολα του Γαλατά που έχουν απεικονιστεί σε πίνακες ζωγραφικής και σε κινηματογραφικές ταινίες. Όπως είπαμε στο τηλέφωνο: «τι άλλο συμβολίζει τον Γαλατά;»

O προ-προπάππος μου, από την πλευρά της μητέρας μου Σαμπάνη-Ρίζου, φύτεψε το πεύκο και η προ-προγιαγιά μου το κυπαρίσσι περιστοιχίζοντας το ιερό στο μικρό εκκλησάκι της Αγίας Άννας . Την χρονιά που πέθανε ο προ-προπάππος μου έγειρε το πεύκο και αγκάλιασε το κυπαρίσσι. Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση τότε και συγκινεί όποιον το ακούσει τώρα.

Τα κτήματα γύρω από την Αγία Άννα μαζί με το εκκλησάκι τα αγόρασε ο παππούς μου Σπύρος Δημ. Πολλάλης, από την πλευρά του πατέρα μου. Το εκκλησάκι με τα δύο δέντρα ήταν αυτό που καθόριζε για μένα τον Γαλατά από τότε που ήμουν μικρό παιδάκι και επισκεπτόμουν την γιαγιά. Πιστεύω το ίδιο καθοριστικό ήταν και είναι και για τους Γαλατιώτες που πάνε προς τον κάμπο.

Οποιαδήποτε σκέψη για να κοπούν τα δέντρα ισοδυναμεί με έγκλημα στον Γαλατά και στους Γαλατιώτες. Έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε το κυπαρίσσι και το πεύκο της Αγίας Άννας στις νεώτερες γενιές, να είναι περήφανοι για την ιστορία τους και για το χωριό τους. Που αλλού υπάρχει αυτό το σύμπλεγμα τόσο ψηλών δέντρων με τέτοια παράδοση; Η ομορφιά της φύσης έχει προτεραιότητα μπροστά σε κάθε αμφίβολη αρχιτεκτονική παρέμβαση.

Ακούστηκε μια πρόταση για την δημιουργία βυζαντινής εκκλησίας στον ίδιο χώρο. Δεν υπάρχει χώρος για μια μεγάλη εκκλησία στο οικόπεδο της Αγίας Άννας. Αν θέλουμε μια μεγάλη εκκλησία, να γίνει αλλού, σε μεγαλύτερο χώρο και χωρίς να καταστρέψουμε κάτι τόσο όμορφο σαν την Αγία Άννα με το κυπαρίσσι της και το πεύκο της.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η αρχιτεκτονική της Αγίας Άννας έχει εξαιρετικές αναλογίες, χτισμένη από λαϊκούς τεχνίτες με σοφία και μέτρο. Θα ήταν προσβολή να δώσει τη θέση της σε μια βυζαντινή εκκλησία χτισμένη με την ασέβεια του μπετόν, χωρίς την ομορφιά και τους περιορισμούς που επιβάλουν η πέτρα και το ξύλο σαν φέροντα στοιχεία. Να πάρει την θέση της ένα αντίγραφο βυζαντινής εκκλησίας χτισμένο χωρίς την χάρη και τις αναλογίες των Βυζαντινών.

Πριν 3 χρόνια έκανα δωρεάν μια μελέτη στον Δήμαρχο Γιάννη Σαμπάνη, 2ο εξάδελφο μου, για την αποκατάσταση της Αγίας Άννας. Η αρχιτεκτονική ιδέα είναι να δοθεί έμφαση στην απλότητα της, να ξαναγίνει σκεπή με κεραμίδια και να δημιουργηθεί ένας χώρος ανάπαυσης για τους διαβάτες με σκέπαστρο, μια βρύση και ένα καμπαναριό. Στην αποκατάσταση το κυπαρίσσι και το πεύκο διατηρούν δεσπόζοντα ρόλο και την κλίμακα τους σε σχέση με το απέριττο εκκλησάκι.

Όπως σας είπα στο τηλέφωνο, σήμερα αναλαμβάνω την περιποίηση του κυπαρισσιού και του πεύκου.

Θα εκτιμούσα ιδιαίτερα να με κρατάτε ενήμερο,
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ηλιας Κρικωνας says:

    Eδω φτιαχνουν γεφυρα Γη- Σελινη, κατασκευασαν την γεφυρα Ριου-Αντιριου με 4 κατασκευαστικα παγκοσμια ρεκορ ερχομενοι φητητες αρχιτεκτονικης απ ολο τον κοσμο για σεμηναρια,τοσο ακατορθωτο ειναι γι αυτον τον μηχανικο να λυσει το θεμα στατικης που διμηουργειται απο τα δυο αυτα δενδρα οπως υποστηριζει,αν δεν μπορει να βρει λυση υπαρχουν και αλλοι καταλληλοτεροι μηχανικοι να δωσουν λυση αρκει ο παπα Γιαννης να θελει την λυση και οχι το κοψιμο των ΔΕΝΔΡΩΝ,φυτεψε κι εσυ ενα δεδρο μπορεις!
    Οχι το σλογκαν του πρωην δημαρχου και του παπα Γιαννη κοψε ενα δενδρο μπορεις κι εσυ!!!

Σχολιάστε