“Πάγωσαν” τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια ΑττικήςΡ. ΔΟΥΡΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ«Πολιτική εμπάθεια ή ανικανότητα» είναι η μη χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής από την Τράπεζα της Ελλάδος; Με αυτό το σκληρό ερώτημα η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας ζητεί από τον Γιάννη Στουρνάρα να τοποθετηθεί στην επιλεκτική απόφαση της ΤτΕ να μην πληρώσει την τελευταία ημέρα του 2014 χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 9.128.824,21 ευρώ, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται σημαντικά ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση των έργων του νέου έτους. Το ερώτημα μάλιστα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό, καθώς η ΤτΕ με την απόφασή της αυτή επιλέγει να πλήξει κατά κύριο λόγο την Αττική και όχι άλλες Περιφέρειες, αφού πλέον δεν θα είναι σε θέση η Περιφέρεια να ανταποκριθεί σε νέες υποχρεώσεις έργων που έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί.

Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Αττικής κάνει λόγο και για ηλεκτρονικά μηνύματα εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προς την ΤτΕ σχετικά με την «επιλογή» των Περιφερειών που θα χρηματοδοτηθούν και ζητεί να ενημερωθεί για τα πραγματικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία κάποιες κατανομές εκτελέστηκαν και κάποιες όχι.

Την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014, με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής έθετε το ερώτημα: «Τρέχει κάτι με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;». Παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια είχε πράξει όλα όσα εκ του νόμου όφειλε να κάνει, προκειμένου να εκτελεστούν οι κατανομές χρηματοδότησης, που είχαν εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας δεν προχώρησε στην κατανομή των χρημάτων σε συμβασιοποιημένα έργα που έχει υποδείξει η Περιφέρεια, τα οποία αφορούν: α) αντιπλημμυρικά έργα, β) έργα κατασκευής και γ) συντηρήσεις οδών. Ειδικότερα: 5.934.129,34 ευρώ που αφορούν έργα αρμοδιότητας Περιφέρειας, 2.011.605,93 ευρώ έργα δήμων, 1.000.000 ευρώ στην υδροδότηση της Αίγινας και 54.278,43 ευρώ μελέτες οι οποίες όμως δεν εκτελέστηκαν, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αποτέλεσμα ήταν να μην πληρωθούν τα σχετικά έργα.

Δεδομένου ότι το εγκεκριμένο όριο πληρωμών για το έτος 2014 του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ είναι 25.700.000 ευρώ, η παραπάνω πολιτική απόφαση ουσιαστικά συνεπάγεται τη μη διάθεση του 35% των εγκεκριμένων πιστώσεων προς την Περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν σημαντικά συμβασιοποιημένα έργα δήμων. Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Αττικής, «είναι γνωστό ότι οι δαπάνες αυτές θα εκτελεστούν το 2015, ωστόσο θα βαρύνουν τις πιστώσεις του νέου έτους, ενώ είχαν προβλεφθεί και εγκριθεί για το έτος 2014». Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, σχολιάζοντας την κίνηση της ΤτΕ, απηύθυνε την ευχή «να μην επικρατήσουν εκλογικές σκοπιμότητες στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων». Όπως αναφέρει η Περιφέρεια, «η ευχή δεν ευοδώθηκε και τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα και ζητούν άμεσα απάντηση» βάζοντας έξι ερωτήματα στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος. Ανάμεσα σε άλλα, η ΤτΕ καλείται να απαντήσει αν «είναι ή όχι η πρώτη φορά που δεν ακολουθείται η δέουσα διαδικασία από την πλευρά της ΤτΕ; Πολλώ δε μάλλον που πέρυσι αντίστοιχα αιτήματα της Περιφέρειας Αττικής κατατέθηκαν ακόμη και στις 31/12/13 και εκτελέστηκαν από την ΤτΕ;».

Η τράπεζα τα ρίχνει στο υπουργείο και αυτό σε… τεχνοκρατικά προβλήματα

Από την πλευρά τους, κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν πως ουδεμία εμπλοκή υπάρχει από πλευράς τους αναφορικά με τη μη πληρωμή των συγκεκριμένων προγραμμάτων, παραπέμποντας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για το οποίο σημειώνουν πως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου δεν είχε δώσει το απαραίτητο πράσινο φως. Την ίδια ώρα το αρμόδιο υπουργείο, επικαλούμενο τεχνοκρατικά ζητήματα, υποστηρίζει πως η χρηματοδότηση θα προχωρήσει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του 2015 με τη δέσμευση πως τα κονδύλια θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014.

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κατσάκος, Γιάννης Αγουρίδης
πηγή: avgi.gr
Σχολιάστε