Ο χορός του Γιώργου Κληροδοτάκου στην “Επιχείρηση Απόλλων” (video)Ελλάδα 1968. Η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Ο Ελληνικός Κινηματογράφος προβάλει με εξωστρέφεια την χώρα ως τον απόλυτο τουριστικό προορισμό. Ηθογραφικές κινηματογραφικές παραγωγές, αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της ελληνικής κουλτούρας, με ταινίες που έχουν μεγάλη απήχηση στο διεθνές κοινό.

Από τις ταινίες που κινηματογραφήθηκαν το 1968, δύο είχαν σαφέστατο τουριστικό προσανατολισμό, αναδεικνύοντας την ελληνική κουλτούρα σε συνάρτηση με την αντίστοιχη της βόρειας Ευρώπης.

Οι ταινίες προώθησαν την Ελλάδα ως τον προορισμό του ήλιου και του έρωτα, δραματοποιώντας αυτό που έμεινε στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού ως η Ελλάδα του… “holiday romance”.

Αναφερόμαστε στις ταινίες “Κορίτσια στον ήλιο” του Βασίλη Γεωργιάδη με μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου, και  “Επιχείρηση Απόλλων” του Γιώργου Σκαλενάκη με μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Στην ταινία “Επιχείρηση Απόλλων” η ελληνική κουλτούρα σκιαγραφείται σε ένα χορευτικό στα στενά της πλάκας. Ένας σερβιτόρος, κάνει την αρχή με ζεϊμπέκικο και στη συνέχεια μπαίνουν στο χορό ένας πωλητής σφουγγαριών, ένας λαχειοπώλης και ένας ναύτης.

Ο σερβιτόρος που πρωταγωνιστεί, είναι ο ποριώτης Γιώργος Κληροδοτάκος. Χορευτής, καλλιτέχνης, κοσμοπολίτης.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Αλλά πού μυαλό τα κοριτσάκια τότε; Αντί να στέκονται και να …προωθούν τα ντόπια προϊόντα, θαύμαζαν τον Τόμας Φριτς.

    [ήταν δικαιολογημένες όμως. O γερμανός babyface ξανθός πρίγκηπας ζωντάνευε, έστω και στο σινεμά, την ασυνείδητη παιδική φαντασίωση που γεννούσαν τα παραμύθια της Σταχτοπούτας, της Χιονάτης, του Πρίγκηπα Βάτραχου…]

Σχολιάστε