Ο Σ. Αθανασίου για τις ιαματικές πηγές των ΜεθάνωνloutraΟ επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών ΑλλάΖΟΥΜΕ τα Μέθανα και την Τροιζηνία κ. Σάββας Ν. Αθανασίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση, ενώ απέστειλε και σχετικές επιστολές στα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας: “Είναι γεγονός ότι όλες οι Λουτροπόλεις και οι τουριστικοί προορισμοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή των τουριστών, ωστόσο η Λουτρόπολη μας, που διαθέτει τρεις ιαματικές πηγές δεν έχει αναγνωριστεί ακόμα. Αυτό μας προβληματίζει έντονα και όλοι θα ήθελαν να πληροφορηθούν τις ακριβώς συμβαίνει και δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγνώριση. Ο ΕΟΤ προσφάτως ανακοίνωσε ότι αναγνωρίστηκε και η Ιαματική Πηγή Διαμάντη – Πεπόνα στην Αιδηψό, που ανεβάζει το σύνολο των αναγνωρισμένων Πηγών, από την Ειδική Επιτροπή Προστασίας Φυσικών Ιαματικών Πόρων, στις 17.

Υπενθυμίζεται ότι οι άλλες 16 αναγνωρισμένες Ιαματικές Πηγές είναι: Λίμνης Βουλιαγμένης (Ν. Αττικής), Καμένων Βούρλων (Δήμος Αγ. Κωνσταντίνου-Μώλου), Κρηνίδες (Καβάλα), Λουτράκι- Πόζαρ (Αριδαία), Σουρωτή (Θεσσαλονίκη), Κάνιστρα (Κασσάνδρα – Χαλκιδικής), Καλλιθέα (Ρόδος), Λουτράκι – Περαχώρα (Κόρινθος), Θέρμη (Θεσσαλονίκη), Παρανέστι (Δράμα), Γιάλτρα Αιδηψού, Χανόπουλος (Άρτα), Ν.Απολλωνία (Βόλβη), Παπαϊωάννου (Αιδηψός) και Τραϊανούπολη (Έβρος) και πρόσφατα η πηγή Θέρμαι Σύλλα στην Αιδηψό.

Επίσης, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης το θέμα «Αναγνώριση Ιαματικών Πηγών Μεθάνων και παραχώρηση της εκμετάλλευσης στον Δήμο Τροιζηνίας». Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ και εγκρίθηκε η εισήγηση του κ. Δημάρχου να γίνουν όλες οι ενέργειες αναγνώρισης των Ιαματικών Πηγών Μεθάνων και παραχώρησης της εκμετάλλευσης αυτών στον Δήμο Τροιζηνίας.
Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από τις δύο παραπάνω ειδήσεις είναι τα εξής: Ο βασικός επενδυτής των ιαματικών πηγών ( ανήκουν στην κυριότητα του ΕΤ, ΕΤΑΔ, ΥΙΠΕΔ) που τις ενοικίασε το 2003 έχει εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις με την ΕΤΑΔ για την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 3,4 εκατ. ευρώ; Εκπληρώνει τις ετήσιες υποχρεώσεις του προς την ΕΤΑΔ; Υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις προς τον δήμο Τροιζηνίας; Τι ενέργειες έπρεπε να κάνει ο συγκεκριμένος επενδυτής και δεν τις υλοποίησε σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία του 2006 και τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας ιαματικών πηγών; Αυτά προς το παρόν. Ωστόσο να επισημάνω δύο πράγματα: Πάνω από 200 χρόνια το βασικό εισόδημα των Μεθανιτών προέρχεται κυρίως από τις ιαματικές πηγές και δεύτερον ότι από το 2013 δεν μπορεί ιαματική πηγή να εισπράξει από ασφαλιστικά ταμεία αποδείξεις, αν δεν έχει προηγουμένως αναγνωριστεί.
Είναι αυτονόητο ότι ο δήμος Τροιζηνίας, οι φορείς, οι πάντες που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής πρέπει να βοηθήσουν προς την συμμόρφωση των ιαματικών πηγών στην ισχύουσα νομοθεσία και στην σχετική κοινοτική οδηγία. Αυτονόητο είναι επίσης ότι υποχρέωση μας είναι να διερευνήσουμε τα πραγματικά αίτια και αν εκπληρώνονται οι βασικές υποχρεώσεις των ενοικιαστών – επενδυτών. Άλλωστε το θέμα αυτό το έχουμε επισημάνει επανειλημμένα. Μάλιστα ήδη έχουν κατατεθεί και δύο σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Αν δεν μπορούν οι συγκεκριμένοι ιδιώτες επενδυτές να κρατήσουν νόμιμα την λειτουργία των ιαματικών πηγών, ο δήμος Τροιζηνίας υποχρεούται να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των πηγών και να ξεκινήσει άμεσα διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ για εξεύρεση νέων επενδυτών που θα υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια. Καμία ανοχή και για κανένα”.

 
Σχολιάστε