Ο Σιμόν Πέρες στην ΎδραΤην Ύδρα επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες. Ο κ. Πέρες βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες στη χώρα μας, όπου είχε συναντήσεις με την πολιτειακή ηγεσία.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ισραηλινού Προέδρου, σήμερα Τετάρτη αναμένεται να επισκεφθεί την Ύδρα μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η αρχική σκέψη ήταν ο κ. Πέρες να επισκεφθεί τη Λίμνη των Ιωαννίνων τόπο καταγωγής του κ. Παπούλια. Τελικά δεν συμπεριλήφθη στο επίσημο πρόγραμμά του και έτσι ο Πρόεδρος του Ισραήλ θα έχει την ευκαιρία να γευτεί τα θαλασσινά της Ύδρας, και κυρίως αθερίνες, που είναι το αγαπημένο του ψάρι.
Ο κ. Πέρες, σε δύο συνεντεύξεις του τις οποίες παραχώρησε τόσο στο Mega όσο και στο Βήμα, αναφέρθηκε στην ιστορία του πατέρα του ο οποίος, ως αξιωματικός του Βρετανικού στρατού, επί ένα χρόνο κρυβόταν σε μοναστήρι της Ελλάδας την εποχή της ναζιστικής κατοχής. Πιθανολογείται, πως το μοναστήρι αυτό ήταν η Ι. Μονή Αγίου Νικολάου Ύδρας.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπαμα από το Βήμα:
«Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Πολωνία, αλλά πολέμησε με τους Βρετανούς στην Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί τον έπιασαν και τον έβαλαν στη φυλακή, αλλά κατάφερε μαζί με τέσσερις συμπολεμιστές του να δραπετεύσει και κρύφτηκε σε ένα μοναστήρι. Οι άνθρωποι εκεί τους προσέφεραν καταφύγιο και φαγητό. Εμειναν εκεί περίπου έναν χρόνο. Αποφάσισαν να φύγουν και να πάνε στο Ισραήλ. Επιβιβάστηκαν σε μια βάρκα με τη βοήθεια και των μοναχών, αλλά οι Γερμανοί τους εντόπισαν. Αρχισαν να τους πυροβολούν και ένας εξ αυτών σκοτώθηκε. Ενας από τους υπολοίπους, που ήταν Αυστραλός ιερέας, του είπε: “Κοίτα, πάρε την ταυτότητα του νεκρού διότι, αν οι Γερμανοί ανακαλύψουν ότι είσαι Εβραίος, θα σε σκοτώσουν”. Τελικά, οι Γερμανοί τούς συνέλαβαν και ο πατέρας πέρασε πολλά χρόνια σε φυλακή της Γερμανίας. Επέζησε και μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου έμαθε ελληνικά και δίδαξε στα παιδιά μου πώς να τραγουδούν ελληνικά τραγούδια. Το σπίτι μας ήταν γεμάτο ελληνική κουλτούρα».

Πηγή: hydramysoul.blogspot.gr, iefimerida.gr
Σχολιάστε