Ο λαός ξανά στις κάλπες…Εν μέσω κινδυνολογίας και απειλών των ευρωπαίων εταίρων μας. Μέσα σε κλίμα πόλωσης και βαθιάς πολιτικής κρίσης, οδηγούμαστε ξανά στις κάλπες στις 17 Ιουνίου.
Μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε εχθές (16/5) στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο λαός βρίσκεται ξανά απολογούμενος για το αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα, από τους ίδιους ανθρώπους που μας οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο.

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, αν και ισχυρίζονται πως έλαβαν το μήνυμα της κάλπης, ερμηνεύοντας το, κατά το δοκούν και συνεχίζουν να κινδυνολογούν ασύστολα με σκοπό να εκβιάσουν και να παγιδεύσουν το εκλογικό σώμα στο δίλλημα «Ναι ή Όχι στο ευρώ».

Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του δήλωση μετά το ναυάγιο των συνομιλιών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, υποστήριξε πως «Έχουμε απέναντί μας όσους θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ», συμπληρώνοντας ότι το μήνυμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο, «ναι» στο ευρώ.
Για την Νέα Δημοκρατία, όλα παίζονται.
Όπως γράφει η «Καθημερινή»: «Η κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να ανασυγκροτηθεί άμεσα, να διευρυνθεί με έμπειρα και ικανά στελέχη της φιλελεύθερης πτέρυγάς της (…) προκειμένου να υπάρξει ένας ισχυρός πόλος, ο οποίος θα καταστήσει εφικτό έναν κυβερνητικό συνασπισμό φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού». Δεν έχουν γραφτεί άλλωστε και λίγα για το κάλεσμα Σαμαρά, προς τους υπολοίπους της κεντροδεξιάς «πολυκατοικίας». Η «απειλή του ΣΥΡΙΖΑ» σε συνάρτηση με το προσκλητήριο Σαμαρά για μια «συσπειρωμένη, ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά» παρέχει ένα καλό λόγο για την αιτιολόγησή της επιστροφής στη ΝΔ, τόσο της Ντόρας Μπακογιάννη, όσο και του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο χρόνος ωστόσο πιέζει και στην Συγγρού, έχουν εκ των πραγμάτων αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν τους στόχους τους.
Για τη Νέα Δημοκρατία, στις εκλογές του Ιουνίου, εκτός από την ένωση της κεντροδεξιάς, υπάρχει και ο νέος αντίπαλος, που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΠΑΣΟΚ, έχει χαθεί πλέον στη δίνη της καταστροφικής πολιτικής του και στην Ιπποκράτους έχουν αντιληφθεί πως αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι δηλώσεις του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη είναι χαρακτηριστικές του κλίματος «Εξακολουθώ να πιστεύω ότι τα κόμματα δεν πρέπει να είναι μουσεία. Τα κόμματα πρέπει να είναι ζωντανοί οργανισμοί και να ανανεώνονται. Δυστυχώς, εμείς το αφήσαμε και έγινε μουσείο. Και τώρα είναι ένα είδος προς επίσκεψη, είναι ιστορικό, τίποτα παραπέρα».
Έχω την εντύπωση ότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις 6 Μάη, απογοητευμένοι με το ποσοστό του κινήματος, θα ψάξουν να βρουν την πειθώ στα λόγια του Αλέξη Τσίπρα…

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητούν την ευκαιρία μέσα από την αύξηση του ποσοστού στις εκλογές του Ιουνίου. Κάτω από την πίεση και την ευθύνη της εντυπωσιακής ανόδου, έχουν αρχίσει να εκφράζουν πιο ριζοσπαστικό λόγο, στα διλλήματα των ευρωπαίων αξιωματούχων και των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων.
Ωστόσο όσο ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να πατάει σε δυο βάρκες.
Από τη μία οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο BBC πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες «και ειδικά η κ. Μέρκελ θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν πόκερ με τις ζωές των ανθρώπων», αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών όπως του Μανώλη Γλέζου που είπε «για μας το χρήμα δεν έχει πατρίδα. Δεν μας ενδιαφέρει αν θα είμαστε ή όχι στο ευρώ. Μας ενδιαφέρει ότι δεν μπορεί το χρήμα να κανονίζει τις τύχες ενός λαού», ρίχνουν νερό στο μύλο αυτών που υποστηρίζουν ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, θα μας οδηγήσει εκτός ευρωζώνης.
Από την άλλη, στελέχη της Κουμουνδούρου υπενθυμίζουν την πάγια θέση του κόμματος, ότι δηλαδή μπορεί να ακυρωθεί το μνημόνιο, μέσα από σθεναρή και σύγχρονη διαπραγμάτευση εντός του ευρώ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μετά την ιστορία με το non paper στο Προεδρικό Μέγαρο, που έπληξε έως ένα βαθμό την αξιοπιστία του κόμματος, συνεχίζει να αρνείται συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.
Μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του ANT1, o Πάνος Καμμένος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να επιστρέψει ο ίδιος στη Νέα Δημοκρατία, και ξεκαθάρισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα κατέβουν αυτόνομα στις επερχόμενες εκλογές.
Μάλιστα σε μια αποστροφη του λόγου του, επανέλαβε ότι δεν θεωρεί το κόμμα του μέρος της αποκαλούμενης «δεξιάς πολυκατοικίας», λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εμείς δεν ανήκουμε στην δεξιά πολυκατοικία – Είμαστε γλάροι».

Το ΚΚΕ συνεχίζει με συνέπεια να στηρίζει τις θέσεις του, για μονομερή διαγραφή του χρέους και αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Συνεχίζει να δείχνει την καπιταλιστική κρίση και τις νομοτέλειές της, εξηγεί γιατί είναι υποχρεωμένα τα αστικά κόμματα να κάνουν διάφορες κωλοτούμπες στην προσπάθειά τους να κρατηθεί όρθιο το σύστημα.
Υποστηρίζει πως όλος μαζί ο αστικός πολιτικός κόσμος παίζει με την ανάγκη του λαού να ελπίζει σε κάτι καλύτερο και την ίδια ώρα τον οδηγεί βαθύτερα στο λάκκο.
Η άρνηση του σε κάθε είδους συνεργασία, βάλλεται με έντονη κριτική από αριστερά, δεξιά και κέντρο και το πιθανότερο είναι να υπάρξει βραχυπρόθεσμα και πολιτικό κόστος για το Κομουνιστικό Κόμμα. Ωστόσο στον Περισσό, συνεχίζουν να κλείνουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες που τους καλούν για ενωμένη αριστερά και λύσεις εντός της ευρωζώνης, και συνεχίζουν να τραβούν κουπί προς την μοναχική πορεία που έχουν χαράξει.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών, τάχθηκε υπέρ μίας Αριστερής κυβέρνησης, εκφράζοντας έτσι την στήριξή του στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Φώτης Κουβέλης είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ., με βασικές προϋποθέσεις την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, αλλά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Φυσικά οι βασικές προϋποθέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ, υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των Ελλήνων, όμως όλοι γνωρίζουν ότι αυτές οι προϋποθέσεις εμπεριέχουν τη μεγάλη αντίφαση, που μας έχει οδηγήσει στο πολιτικό αδιέξοδο…
Αναφερόμενος στο ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε «Η σύσκεψη δεν απέφερε καρπούς. Δεν υπήρξε συμφωνία για λύση ώστε να αποφύγουμε τις νέες εκλογές», και υπογράμμισε ότι κατέθεσε «πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να στηρίζεται σε προγραμματική συμφωνία με τη συμμετοχή όσων δυνάμεων υπηρετούν τη πολιτική για παραμονή στην ευρωζώνη και την αποδέσμευση από το Μνημόνιο».

Τέλος η Χρυσή Αυγή αποτελεί ακόμα γρίφο για το πολιτικό σύστημα (γιατί πλέον είναι μέρος του συστήματος), αφού μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σαφές πολιτικό στίγμα. Ο αποκλεισμός της από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, θα φέρει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Είναι προφανές πάντως, ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής, στερείται εμπειρίας και τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου. Βασίζει τη ρητορική της στο θυμό του εκλογικού σώματος που είναι σημάδι των καιρών και της βαθύτερης κρίσης του κοινωνικού συστήματος αξιών.

Μπάμπης Κανατσίδης
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ says:

    Ο Λαός μας, καλείται να δηλώσει δια της ψήφου του τη θέληση του, να στείλει στα αζήτητα της Ιστορίας όλους εκείνους που υπηρετούν ακόμα την υποταγή και την εξαθλίωση της αγαπημένης Πατρίδας μας.

Σχολιάστε