Ο Θοδωρής Δρίτσας στο Porosnews: “Δεν υπάρχει πια εύκολος δρόμος. Υπάρχει μόνο ο δύσκολος δρόμος της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας”Βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία των εκλογών της 17ης Ιουνίου, μέσα σε κλίμα πόλωσης και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.
Στην Α’ Πειραιά και στα νησιά, οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει μετά την αναμέτρηση της 6ης Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει πανηγυρικά την πρώτη θέση στην εκλογική μας περιφέρεια. Το Porosnews, μίλησε με τον κ. Θοδωρή Δρίτσα, τόσο για το μήνυμα των εκλογών, όσο και για την επόμενη μέρα. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί, ο κ. Θοδωρής Δρίτσας, μιλάει για το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.

PorosNews: Κ. Δρίτσα, στις εκλογές της 6ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ κηρύχτηκε πρώτη δύναμη στον Πειραιά και στα νησιά και δεύτερη δύναμη σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα και στον Πόρο, ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Πολλές δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτη δύναμη και στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου. Πόσο έτοιμος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ –E.K.M να κυβερνήσει και πως θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας;

Θ. Δρίτσας: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ. δεν είναι δοκιμασμένο κόμμα εξουσίας. Δεν έχει «πλοκάμια» στο κράτος. Δεν έχει χρησιμοποιήσει το κράτος ως «λάφυρο». Τέτοια ετοιμότητα δεν την έχουμε και είμαι βέβαιος πως ούτε και εσείς, ούτε και οι πολίτες μας θέλετε να έχουμε τέτοιες «αρετές». Αυτή άλλωστε είναι η δύναμή μας. Αν την αξιοποιήσουμε σωστά, πιστεύω πως μπορούμε να υπερκεράσουμε τις όντως υπαρκτές αδυναμίες μας που οφείλονται στην δεδομένη απειρία. Καλά στελέχη και έντιμα στελέχη διαθέτουμε. Όμως το πραγματικά μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα μιας κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Ε.Κ.Μ. ελπίζω πως θα είναι η στήριξη της κοινωνίας. Αυτό θα είναι το όπλο που δεν είχαν οι άλλες κυβερνήσεις και με αυτό θα αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις. Συμφωνώ πάντως πως απαιτείται σκληρή δουλειά και γρήγορη προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις.

Τι πιστεύετε πως θα αλλάξει σε ότι αφορά το κριτήριο του εκλογικού σώματος, στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και ποιες είναι οι προσδοκίες του ΣΥΡΙΖΑ;

Όλα θα κριθούν από την αντοχή του εκλογικού σώματος απέναντι στους εκβιασμούς και το φόβο. Η οριστική απονομιμοποίηση της πολιτικής των μνημονίων, αλλά και του πολιτικού συστήματος που επέβαλε αυτήν την πολιτική, είναι οι προσδοκίες μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της παραμονής μας στην ευρωζώνη, ωστόσο στην ουσία μιλάει για ένα διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα προέλθει μέσα από την ακύρωση του μνημονίου και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Τι θα σημαίνει για την χώρα, η ακύρωση του μνημονίου και πως θα γίνει;

Διακόσιοι δώδεκα εφαρμοστικοί νόμοι διέλυσαν το κοινωνικό κράτος, κατάργησαν εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα, οδήγησαν εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες στη φτώχεια και στην απόγνωση. Αυτά όλα συγκροτούν τα μνημόνια και καθαυτά δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις. Είναι κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής Βουλής να αντικαταστήσει την ελληνική νομοθεσία με μιαν άλλη.
Το χρέος όμως είναι ένα σύνθετο ζήτημα που όντως απαιτεί επαναδιαπραγμάτευση. Θα είναι μια σκληρή προσπάθεια, αλλά απολύτως αναγκαία. Δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας πολιτικός, οικονομολόγος, δημοσιολόγος ή εν γένει ειδικός που όταν μιλά χωρίς σκοπιμότητες δεν παραδέχεται ότι τα μνημόνια ήταν τεράστιο λάθος, αλλά κυρίως ότι το ελληνικό χρέος είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί.

Πολλοί ωστόσο, είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι συγκεκριμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός πραγματικότητας και ότι η πολιτική πρόταση του κόμματος σας, θα παύσει τη χρηματοδότηση της χώρας μας και θα την οδηγήσει στην αποπομπή της από την ευρωζώνη.

Αντίθετα, με βάση τα όσα προανέφερα, οι θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ είναι κατά τη γνώμη μου εντός πραγματικότητας. Γνωρίζουμε βέβαια ότι υπάρχουν αντίθετα και ανταγωνιζόμενα συμφέροντα. Γι’ αυτό και είπα ότι το πρόβλημα είναι όντως σύνθετο. Δεν πιστεύουμε όμως πως για την αντιμετώπιση της κρίσης της Ευρωζώνης, της οποίας έκφραση είναι η ελληνική κρίση, θα επικρατήσει ο παραλογισμός. Η αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Αντίθετα, αν συνεχιστεί η ύφεση και η λιτότητα που τα μνημόνια φέρνουν, τότε η άτακτη χρεοκοπία και μέσω αυτής η βαθιά ρωγμή ή και διάλυση της Ευρωζώνης είναι πολύ κοντά. Το μνημόνιο οδηγεί την Ελλάδα έξω από το Ευρώ. Την άλλη προοπτική οφείλουμε να τη διεκδικήσουμε για μα μην οδηγηθεί η ελληνική κοινωνία σε ανοικτή ανθρωπιστική κρίση. Αυτή θα βοηθήσει και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Λέμε όμως την αλήθεια. Όλα αυτά είναι μεν επειγόντως αναγκαία, αλλά είναι ταυτόχρονα πολύ δύσκολα. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνει όρθιος και ενωμένος στις δυσκολίες. Τα μνημόνια τον διαλύουν και τον εξαθλιώνουν. Δεν υπάρχει πια εύκολος δρόμος. Υπάρχει μόνο ο δύσκολος δρόμος της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.

Μετά το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μάη και τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί, πιστεύετε πως βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε κυβέρνηση συνεργασίας των δυνάμεων που αντιδρούν στο μνημόνιο;

Πιστεύω πως ο ελληνικός λαός στις 17 Ιουνίου θα δώσει ακόμα πιο ισχυρό μήνυμα που κανείς δεν θα μπορεί να το αγνοήσει. Η δυναμική αυτού του μηνύματος είναι και η μόνη που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης με λαϊκή υποστήριξη. Περιμένουμε τη λαϊκή ετυμηγορία.

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα που τα οδηγούν συστηματικά στην υποβάθμιση. Προβλήματα στις μεταφορές, στις υπηρεσίες και στην υγεία. Πως θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα μια πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- E.K.M.;

Χρειάζεται συνολικό σχέδιο με προοπτική δεκαετίας. Το λέμε πολλά χρόνια τώρα και πριν την κρίση. Μόλις ξεφύγουμε από την απειλή της ανθρωπιστικής κρίσης και αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα θέσουμε σε εφαρμογή το σχέδιο ενίσχυσης των βασικών υποδομών σε όλους τους κρίσιμους τομείς, όπως αυτούς που αναφέρετε στην ερώτησή σας, αλλά και σε άλλους, όπως στην παιδεία και τον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στην παραγωγή, στον τουρισμό. Ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων και δημοσίων υπηρεσιών – όσο κάθε φορά μπορούμε – είναι η προϋπόθεση για ανάπτυξη και για θετικό περιβάλλον για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Χωρίς όμως μίζες, υπερτιμολογήσεις, κομματικούς ευνοούμενους εργολάβους και άλωση του Δημοσίου από ιδιοτελή συμφέροντα.

Οι τοπικές κοινωνίες του Πόρου και της Τροιζηνίας, έχουν εκφράσει κατ’ εξακολούθηση την αντίθεση τους στο Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών και στα σχέδια της Πολιτείας που προβλέπουν τη βιομηχανοποίηση σχεδόν όλου του Σαρωνικού, με τη δημιουργία Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο Χωροταξικό και εσείς προσωπικά έχετε κάνει επανειλημμένες θεσμικές παρεμβάσεις κατά του Πλαισίου. Σε ποιες σχετικές ενέργειές θα προχωρήσετε αν ο λαός σάς φέρει στην εξουσία στις 17 Ιουνίου; Τι είδους ανάπτυξη οραματίζεστε για τον Σαρωνικό;

Το Χωροταξικό Σχέδιο των Υδατοκαλλιεργειών θεσμοθετήθηκε με τον πιο σκανδαλώδη τρόπο. Είναι ένα μνημείο διεφθαρμένης πολιτικής του πολιτικού συστήματος που ελπίζουμε ότι φεύγει. Στο όνομα μιας ανάπτυξης από την οποία δεν ωφελείται η κοινωνία εξυπηρετούνται συμφέρονται μια δράκας επιχειρηματιών. Και όχι μόνο δεν ωφελείται η κοινωνία, αλλά αντίθετα καταστρέφονται παραγωγικές δραστηριότητες και φυσικά το περιβάλλον. Ανάπτυξη για μας σημαίνει πρόοδος με αρμονία. Ο Σαρωνικός είναι παραγωγικό οικοσύνολο που για να αποδίδει πρέπει να προστατεύεται. Απαιτείται σεβασμός και όχι εκμετάλλευση. Του χρωστάμε, δε μας χρωστάει. Άλλωστε μόνο έτσι η ανάπτυξη μπορεί να είναι βιώσιμη. Διαφορετικά διαμορφώνει συνθήκες αβίωτες και σύντομα καταστροφικές. Οι ιχθυοκαλλιέργειες μπορούν να χωροθετηθούν μόνο μακριά από τη στεριά και αυτό ύστερα από πολύ σοβαρές μελέτες όχι μόνο περιβαλλοντικές, αλλά συνολικής αξιολόγησης.

Κλείνοντας, και αφού σας ευχαριστήσουμε που μας αφιερώσατε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας για να απαντήσετε στις ερωτήσεις μας, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε ένα παράπονο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στον Πόρο, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να βλέπουν εκπροσώπους του κόμματος σας συχνότερα στο νησί. Τι τους απαντάτε;

Το παράπονο το γνωρίζω και είναι δικαιολογημένο. Προέρχεται μάλιστα όχι μόνο από ψηφοφόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Ε.Κ.Μ..
Δεν θα επικαλεστώ την όντως υπαρκτή για μας τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έλλειψη χρόνου. Η κύρια αιτία βρίσκεται αλλού. Δε μου αρέσει ως βουλευτής της Αριστεράς να κάνω ψηφοθηρικές ή επικοινωνιακές περιοδείες. Με ενδιαφέρει να συνεργάζομαι με πολίτες ή θεσμικούς εκπροσώπους για τα προβλήματα. Όσες φορές κλήθηκα, προσπάθησα. Κι όπου και όταν μπόρεσα, ανταποκρίθηκα. Αυτές οι φορές όμως ήταν λίγες. Ζητώ πάντως συγνώμη, γιατί δεν εξάντλησα όλες τις δυνατότητες και δεν πήρα τις πρωτοβουλίες που ίσως θα έπρεπε να πάρω ώστε να προκαλέσω εγώ την επαφή και τη συνεργασία. Ελπίζω πως σύντομα – και από δω και πέρα συχνότερα – θα ανταποκριθούμε.
Σχολιάστε