Ο Δημήτρης Καρύδης για τον Οίκο ΝαύτουΟ βουλευτής Α’ Πειραιά και Νησιών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, εξέδωσε σήμερα, το ακόλουθο δελτίο τύπου, αναφορικά με την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Απριλίου 2012.

Πάντα είχαμε την άποψη ότι ο Οίκος Ναύτου πρέπει να αποτελεί αυτόνομο Ταμείο Υγείας γιατί ο χώρος των ναυτικών έχει ιδιαίτερα και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά που πρέπει να προστατευθούν.
Το Νοέμβριο του 2010 όταν δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ μετά από παρεμβάσεις μας κατά την συζήτηση στη Βουλή, προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, ο Οίκος Ναύτου εξαιρέθηκε και έμεινε αυτόνομο Ταμείο Υγείας.
Η ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ από την 1η Απριλίου 2012 και η συγκεκριμένη διατύπωση της ανάλογης διάταξης στον Εφαρμοστικό Νόμο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας που πέρασε στη Βουλή την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012, έχει δημιουργήσει μεγάλες αντιδράσεις και ανασφάλεια στους ναυτικούς και το ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό του Οργανισμού.
Ο Οίκος Ναύτου δεν είναι ένα απλό Ταμείο Υγείας και δεν προσφέρει μόνο υγειονομική περίθαλψη στους ναυτικούς και τις οικογένειες τους. Ο Οίκος Ναύτου έχει στην κατοχή του μεγάλη ακίνητη περιουσία, παιδικές κατασκηνώσεις, δίνει επιδόματα ανεργίας και προνοιακά επιδόματα στους ναυτικούς τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαφυλαχθούν. Τέτοιου είδους επιδόματα είναι:
• Επιδόματα Χρονίως Πασχόντων (επίδομα παραπληγίας-τετραπληγίας, οίκοι νοσηλείας, ενδιαίτησης)
• Επίδομα μητρότητας (αφορά εργαζόμενες μητέρες ναυτικοί)
• Επίδομα Χανσενικών
• Επίδομα τακτικής ανεργίας
• Έκτακτη Οικονομική Ενίσχυση Ανέργων Ναυτικών Χριστούγεννα- Πάσχα
Παράλληλα είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των εργαζομένων (ιατρών υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού) για την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Με επιστολή μας 4 βουλευτές της Α΄ και Β΄ Πειραιά (Καρύδης Δ, Νιώτης Γ, Λιντζέρης Δ, Διαμαντίδης Γ.) ζητήσαμε από τους αρμόδιους Υπουργούς, Υγείας, Εργασίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας να φέρουν διάταξη στη Βουλή που θα ξεκαθαρίζει πλήρως τα παραπάνω σημαντικά ζητήματα.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος απάντησε με ανακοίνωσή του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα φέρει τροπολογία στη Βουλή που θα διασφαλίζει το προσωπικό.
Με το δεδομένο λοιπόν της νέας νομοθετικής ρύθμισης, η διατήρηση της αυτονομίας του Οίκου Ναύτου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, όπως θα γίνει και για το ΝΑΤ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας, αποτελούν ενδεδειγμένες λύσεις που θα προσφέρουν σημαντικά στον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας αλλά ταυτόχρονα κατοχυρώνουν την ιδιαίτερη αποστολή του Οίκου Ναύτου.
Δώσαμε μάχη στη Βουλή με παραστάσεις προς τον Υπουργό Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση και δυστυχώς δεν εισακούσθηκαμε.
Η Ν.Δ όμως δεν μπορεί αν παραπλανεί και να κοροϊδεύει τους ναυτικούς και τους εργαζόμενους για την στάση της. Τόσο ο υπεύθυνος Ναυτιλίας της όσο και ο αρμόδιος εισηγητής της δεν είπαν κουβέντα για την ένταξη του Οίκου Ναύτου στον ΕΟΠΥΥ. Ως κόμμα συμφώνησε πλήρως στις διατάξεις της δανειακής σύμβασης και του Εφαρμοστικού Νόμου.
Ας σταματήσουν λοιπόν να κάνουν εκ των υστέρων τους ήρωες σε μια μάχη που δεν έδωσαν ποτέ.
Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. ΣΠΥΡΟΣ says:

    Κε Καρύδη. Θα πρέπει να σταματήσετε επιτέλους τον εμπαιγμό των Ναυτικών. Έχετε ψηφίσει όλα τα βάρβαρα αντιλαΊκά νομοσχέδια των μνημονίων που ισοπεδώνουν τους Ναυτικούς. Ο Οίκος του Ναύτου και το ΝΑΤ χτίστηκαν με τις θυσίες, τον κόπο, τον ιδρώτα και το θαλασσόπνιγμα των Ελλήνων Ναυτικών. Το Κράτος ανάγκαζε και αναγκάζει τον κάθε θαλασσοδαρμένο να πληρώνει υψηλές ασφαλιστικές εισφορές στο ΝΑΤ και μάλιστα σε ανέξοδο συνάλλαγμα. Και έρχεται σήμερα αυτό το Κράτος, εις ένδειξη ευγνωμοσύνης και ληστεύει τους κόπους μιας χαμένης ζωής. Έχετε ψηφίσει ”σε όλα ΝΑΙ” σε όλα τα ανάλγητα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα ισοπέδωσης των συνταξιούχων και εν ενεργεία Ναυτικών… Οι συνταξιούχοι και εν ενεργεία Νυυτικοί δεν είχαν και δεν έχουν καμία ευθύνη για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Δούλεψαν σκληρά, θαλασσοπνίγηκαν μια ζωή, δεν διαχειρίστηκαν τις εισφορές τους, άλλοι αποφάζισαν και αποφασίζουν πριν απο αυτούς, γι αυτούς, χωρίς αυτούς. δεν επιβάρυναν τον δημόσιο κορβανά και συνεπώς ”δεν τα δουλέψαμε μαζί, δεν τα φάγαμε μαζί”. Δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία δουλειά με το Υπουργείο εργασίας ο΄τε με τον ΕΟΠΥΥ. Ακόμη και σήμερα σαν συνταξιούχοι πληρώνουμε υψηλές Κρατήσεις υπερ ασθενείας όταν άλλοι συνταξιούχοι πληρώνουν 9 Ευρώ τον μήνα !!!! Πως είναι δυνατόν να έχουμε ίδιες παροχές υγείας; Να μας επιστρέψετε όλες τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλαμε στο ΝΑΤ και δεν θέλουμε τίποτα απο το ΝΑΤ ούτε απο εσάς. Να μην πληρώνουμε τα χαράτσια υπέρ ασθενείας και δεν θέλουμε τίποτα απο τον Οίκο του Ναύτη ή τον ΕΟΠΥΥ… Ο Εφαρμοστικός Νόμος των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας που πέρασε στη Βουλή την Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012, δεν πέασε μόνος του… Τον ψηφίσατε και εσείς, γιατί σας άκουσα να λέτε ”σε όλα Ναί”. Συνεπώς, ας λείπουν τα κροκοδείλια δάκρυα, ότι d;huen κόπτεσθε για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους… κόπτεσθε γι αυτούς που εδώ και 2 χρόνια τους πετσοκόψατε, τους τσεκουρώσατε, ψηφίζοντας όλα τα βάρβαρα στραγγαλιστικά μέτρα αφαίμαξης και λεηλασίας…και συνεπώς ΄΄Ας σταματήσετε λοιπόν να κάνετε εκ των υστέρων τους ήρωες σε μια μάχη που δεν έδώσατε ποτέ”…. Φτάνει πια ο εμπαιγμός….

Σχολιάστε